Litoralul românesc

Un fost şef de la “Doi ş’un sfert” şi fiica sa au fost bătuţi cu bestialitate

Dosarul penal – la un pas de a fi musamalizat

La începutul acestui an, mai precis în ziua de 19 ianurie 2012, un fost poliţist de la „Doi ş’un sfert”  şi fiica lui au fost bătuţi crunt în mijlocul Constanţei, chiar în faţa blocului în care locuiau. Agresorii sunt nişte vecini de la scara alăturată. Motivul? Mai stupid de atât nici că se poate: fiica fostului poliţist manevra un autoturism Tico în vederea ieşirii din parcarea blocurilor, numai că încetineala cu care efectua manevra a scos la lumină comportamentul neanderthalian al unui tânăr şofer grăbit care şi-a manifestat starea folosind pumnii şi picioarele.

Un articol de Ştefan Doru COPOŢ

 

Asta bineînţeles fiind ajutat şi de alţi complici. Printre aceştia, şi tatăl său, care a fost acuzat că a făcut uz de uzurpare de calităţi oficiale, dându-se drept poliţist. După ce femeia de la volanul Tico-ului a fost lovită în plină figură de mai multe ori de către atacator, fostul poliţist de la “Doi ş’un sfert” a intervenit să-şi apere fiica, dar exact ca în filmele cu mafioţi, acesta a fost imobilizat de patru inşi, după care acelaşi tânăr violent l-a executat şi pe el. Dosarul penal întocmit ulterior agresiunii a zăcut luni de zile pe la Secţia 3 de Poliţie, iar acum se pare că a ajuns la Parchet. Poliţistul care ar fi instrumentat cazul este acuzat că era prieten cu unul din atacatori. Soarta dosarului este incertă, mai ales că nimeni nu mai poate da relaţii despre starea acestuia, victimele agresorilor fiind acum în situaţia să creadă că dorsarul ar putea fi muşamalizat.   

Cum să iei bătaie dintr-un motiv total absurd

Povestea îşi are începutul în luna ianuarie a.c. Conform  declaraţiei uneia dintre victime, Iuliana Paraschiv, în ziua de 19 ianuarie 2012 aceasta se afla cu mama sa în autoturismul marca Tico în scopul de a pleca la cumpărături. Maşina se afla parcată în spatele blocului F1B aflat în strada Ştefan cel Mare nr.126, în care familia Paraschiv îşi are domiciliul, respectiv în zona cartierului de blocuri din vecinătatea Policlinicii nr.2 din Constanţa. Cum parcarea era aglomerată, manevrarea unui autoturism, indiferent de dimensiuni era destul de anevoioasă. Pentru a ieşi din parcare, Iuliana Paraschiv, aflată la volanul Tico-ului, a efectuat mai multe manevre. În această încercare de a ieşi din parcare, Iuliana Paraschiv a reuşit performanţa de a-l scoate din sărite pe un individ extrem de grăbit aflat la volanul unei Dacii Logan. După mai multe apelative injurioase, atât conducătorul Loganului cât şi pasagerul acestuia, ambii tată şi fiu, au ieşit la atac. Conform declaraţiei victimelor, Gheorge Apostol şi fiul acestuia, Gheorghe Silviu Ionuţ, au declanşat conflictul, proferând injurii la adresa conducătoarei autoturismului Tico, Iuliana Paraschiv şi asupra mamei sale care era pasager. Surescitaţi, cei doi, tată şi fiu, au început să tragă de spoilerul Tico-ului, balansând cu violenţă maşina cu cele două femei înăuntru. Instinctul de conservare a determinat-o pe Iuliana Paraschiv să reacţioneze la violenţa celo doi, folosind un spray lacrimogen pentru câini. Dar sprayul era deja consumat şi neavând nici un efect fizic asupra atacatorilor, din contră, folosirea acestuia i-a iritat şi mai mult pe cei doi. Iuliana Paraschiv susţine că acesta este momentul în care fiul, Gheorghe Silviu Ionuţ, o loveşte de mai multe ori în figură cu pumnii. Conform declaraţiei acesteia, înainte de a fi atacată şi lovită în faţă, tatăl atacatorului, Gheorghe Apostol, ar fi încercat să intimdeze cele două femei susţinând că este poliţist şi că s-ar numi „căpitanul Ilinca”.

După fiică urmează tatăl

Îngrozită de cele petrecute, mama victimei, aflată de faţă, a început să strige după ajutor. Astfel a sosit la faţa locului şi tatăl victimei, fostul ofiţer de poliţie (pensionat) de la vestita unitate UM 0215 Constanţa, cunoscută ca şi „Doi ş’un sfert”, pe numele său Paraschiv Iulian. Prezenţa acestuia la faţa locului nu a făcut decât să incite şi mai tare lucrurile. Fiul agresor şi tatăl acestuia au atras de partea lor şi alte câteva persoane, câţiva prieteni de-ai tânărului. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns că i-a bătut fiica, Gheorghe Silviu Ionuţ s-a repezit şi la tatăl acesteia. Cum statura fostului poliţist era considerabil mai mare decât a agresorului, a urmat o scenă desprinsă ca din filme. Conform declaraţiilor olografe ale victimelor, Gheorge Apostol, împreună cu alte trei persoane, l-au imobilizat pe Paraschiv Iulian, prinzându-l de ambele mâini, iar Gheorghe Silviu Ionuţ l-a executat lovindu-l în figură de câteva ori umplându-l de sânge. Între timp, alţi martori ai evenimentului au anunţat serviciul de ambulanţă, iar la auzul sirenei maşinii echipajului SMURD, o parte dintre atacatori au părăsit în grabă locul faptei.

O familie la Urgenţă

Echipajul SMURD sosit la faţa locului le-a luat pe cele două victime, tatăl şi fiica, transportându-le la serviciul de Urgenţă din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa. Ambelor victime le-au fost acordate îngrijiri medicale de specialitate, rănile rezultate loviturilor încasate fiind tratate la secţia ORL. Ambele victime au fost internate pentru o scurtă perioadă de timp. A doua zi după incident, victimele s-au prezentat la Serviciul Medico- Legal Constanţa de unde li s-au eliberat certificate medico-legale. Împotriva agresorilor au fost formulate plângeri penale, victimele constituindu-se şi părţi civile în vederea recuperării daunelor provocate de agresori autoturismului Tico pe care l-ar fi devastat.

De ce tac martorii?

În urma acestui incident, victimele au făcut plângeri penale împotriva agresorilor. Poliţiştii Secţiei 3 din Constanţa, în arodismentul căreia s-a petrecut agresiunea, au întocmit dosarul penal cu numărul 1292/P/2012, poliţistul desemnat să se ocupe de cercetarea penală în sine fiind inspectorul Nicolae Popa. De numele acestui poliţist se leagă alte plângeri făcute de victime, acestea din urmă afirmând că poliţistul s-ar fi cunoscut cu unul dintre atacatori. În acest sens, victimele au solicitat recuzarea acestui poliţist şi înlocuirea acestuia cu altcineva imparţial care să instrumenteze dosarul. Solicitarea victimelor în această speţă a fost respinsă de şefii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa fără a justifica în vreun fel decizia.  De asemenea, tot incidentul ar fi fost filmat cu o cameră de supraveghere a unei firme cu sediul la parterul blocului în care locuiesc atât victimele cât şi agresorii. Firma, care aparţine unui anume cetăţean pe nume Moga, şi care are ca obiect de activitate înreţinerea şi repararea semafoarelor din oraşul Constanţa, are amplasată o cameră de supraveghere telecomandată cu azimut reglabil. În timpul incidentului cineva din firmă a urmărit din mai multe unghiuri cele petrecute, cel puţin aşa susţin victimele, camera modificându-şi poziţia de mai multe ori, urmărind efectiv mişcările celor implicaţi în incident. Curios este faptul că în ciuda nenumăratelor solictări ale victimelor, înregistrarea video nu a fost pusă la dispoziţia lor.  Totodată, martori oculari ai incidentului au fost şi angajaţii sucursalei Băncii ING din strada Ştefan cel Mare nr.126. Cel puţin două din angajatele băncii au văzut incidentul, una dintre acestea sunând personal la serviciul 112 solicitând intervenţia poliţiei şi a salvării. Interesant este că ulterior evenimentului, nici unul din martorii oculari nu au mai vrut să aibă de aface cu incidentul, declarând că nu au văzut nimic, iar  directorul sucursalei ING amintite chiar a bruscat verbal victimele care au încercat să intre în discuţie cu martorii, interzicându-le accesul în bancă. În acest context, victimele consideră că cineva a încercat şi chiar a reuşit să influenţeze martorii şi să ascundă probele.

Tergiversarea dosarului- plătirea unor poliţe mai vechi sau incompetenţă crasă

După mai bine de nouă luni de zile de la incident, dosarul cu pricina zace prin sertarele vre-unui birou. Victimele, după zeci de incercări inutile, nu pot cunoaşte conţinutul dosarului, nu pot vedea dovezile, nu pot avea parte de dreptate. Există supoziţia conform căreia, fosta slujbă a lui Paraschiv Iulian, cea de poliţist la vestita “Doi ş’un sfert” din Constanţa, i-ar fi adus acestuia în prezent aceste şicane tocmai din partea foştilor colegi de breaslă. Cert este că, în postură de victimă, ex-poliţistul  nu a încercat în nici un fel să profite de fosta lui poziţie pentru a-şi rezolva problemele lui şi ale familiei sale, fapt de admirat. Numai că, lăsând oamenii legii şi justiţia să îndrepte lucrurile, situaţia riscă să cadă în derizoriu. În prezent dosarul s-ar afla uitat în biroul procurorului Dimofte Rodica, sau cel puţin aşa susţin cei implicaţi.  Vizavi de acuzaţiile aduse poliţistului Secţiei 3, Nicolae Popa, care s-a ocupat de instrumentarea dosarului şi care este suspectat de victime că s-ar cunoaşte cu atacatorii, reporterii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu acesta.  Nicolae Popa a declarat că: „Să creadă ce vor (victimele n.r.), eu îl cunoşteam mai bine pe domnul Paraschiv Iulian, mai ales că a lucrat unde a lucrat, (UM 0215),  nicidecum  pe domnul Gheorghe Apostol sau pe fiul său. Deci nu e adevărat. Dacă era aşa solicitam singur conducerii IPJ să mi se ia dosarul, că aşa e deontologic. Dosarul e acum  la procuror şi urmează calea legală, să i se dea o soluţie.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top