Comisia Europeană

Un agent SRI s-a deconspirat în faţa jurnaliştilor DEZVĂLUIRI, în timp ce îi făcea un serviciu Muftiului!!!

Serviciile lucrează pentru privaţi?

Un angajat al Serviciul Român de Informaţii s-a deconspirat în cel mai stupid mod cu putinţă, în timpul unei misiuni ce a avut loc in faţa clădirii Muftiatului Cultului Musulman din România!
Luat la întrebări de reporterii ziarului DEZVĂLUIRI, “iscusitul” agent de informaţii a mărturisit că Muftiul Iusuf Muurat l-a sunat şi l-a rugat să îl ajute într-o problemă. Tema SRI-istului era să îi filmeze pe toţi cei care s-au adunat, miercuri, 16 decembrie la Muftiat, pentru a protesta împotriva abuzurilor muftiului.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Doru COPOŢ

Doi dintre imamii (preoţi musulmani) din judeţul Constanţa au fost convocaţi pe 16 decembrie la Muftiat pentru a fi judecaţi de Comisia de disciplină. Unul dintre ei este Geantemir Edvin (imam la Mereni), despre care ziarul nostru a prezentat probe că joacă jocuri de noroc, iar celălalt este Geafar Tuncel (imam la Valea Dacilor), acuzat de muftiu că a dansat la o nuntă.
Comisia de disciplină nu s-a mai întrunit, muftiul pretextând că a rămas înzăpezit în Ţăndărei. În schimb, în faţa clădirii Muftiatului, din Constanţa, s-au adunat câteva zeci de protestatari nemulţumiţi de activitatea lui Muurat. Printre ei s-au aflat rudele lui Elfidan Borali, tânăra din Valu lui Traian decedată anul trecut de Crăciun la Spitalul Fundeni (rude pe care Muurat i-a minţit că îi va ajuta să îi ia corpul pentru a-l îngropa conform tradiţiei), persoane care au suferit umilinţe de neimaginat la pelerinajul de la Mecca, enoriaşi din Valea Dacilor, care voiau să demonstreze nevinovăţia imamului lor. În lipsa muftiului, cei prezenţi s-au mulţumit să dea declaraţii jurnaliştilor prezenţi la faţa locului.

Jurnalistul “acoperit” s-a “descoperit” singur

În acest timp, un “jurnalist” necunoscut filma întreaga adunare, dispus ostentativ, într-un loc în care făcea notă discordantă cu “colegii de breaslă”. Atitudinea lui a atras imediat atenţia tuturor celor prezenţi, care se întrebau unii pe alţii cine e.
Noi am mers mai departe şi l-am întrebat chiar pe misteriosul personaj. “Sunt ziarist”, a spus el, dar a refuzat să precizeze ce instituţie media reprezintă. Drept consecinţă, l-am fotografiat, aşa cum făcuse şi el cu noi. Acest lucru l-a deranjat peste măsură pe “ziarist”, care s-a repezit la noi şi ne-a cerut să ştergem pozele în care apare şi să “spălăm putina” (chiar acestea au fost vorbele lui), pentru că altfel vom avea probleme. Fireşte că nu ne-am conformat, ba chiar am devenit şi mai curioşi. Ca să scape de insistenţele noastre, “ziaristul” ne-a arătat un pistol şi apoi o legitimaţie pe care scria “Serviciul Român de Informaţii”. După o discuţie în care a realizat gafa pe care o făcuse (aceea de a se deconspira) ne-a mărturisit: “M-a sunat Muftiul Muurat şi m-a rugat să îl ajut. Mi-a zis să vin aici şi să filmez tot ce se întâmplă”.

Muftiul a tocmit SRI să-l apere de credincioşi?

Incidentul foarte grav pe care vi l-am relatat ridică mari semne de întrebare în legătura cu pregătirea acestor agenţi… secreţi (un eufemism în acest caz).
În acelaşi timp, SRI trebuie să ne spună pe cale oficială dacă aceasta a fost o acţiune aprobată de conducătorii instituţiei şi pe cine a vizat, sau dacă agentul nostru a lucrat “în sistem privat” pentru Iusuf Muurat (lucru total ilegal). Până la acest răspuns, rămâne situaţia inacceptabilă într-un stat de drept ca un lider spiritual să sune pe telefonul mobil un angajat al serviciilor secrete şi să îl pună la treabă.
Din dorinţa de a nu face SRI un rău mai mare decât îşi face singur, în fotografiile publicate am acoperit faţa celui mai secret agent al instituţiei, care a reuşit să se facă de râs în cel mai stupid mod cu putinţă.

Muftiul face treaba “murdară” a serviciilor

Interesul serviciilor secrete româneşti pentru mediile islamiste radicale este, fără îndoială, unul legitim. De-a lungul anilor, acest interes s-a manifestat în legătură cu unele fundaţii religioase, oameni de afaceri arabi şi imami ai comunităţii islamice din România.
Cele mai mari realizări ale SRI au fost expulzarea, în anul 2000, a doi cetăţeni turci, lideri ai Fundaţiei de Servicii Islamice din România (Bilal Ballioglu şi Basar Adem) şi capturarea “Teroristului în şlapi” Florin Lesch.
Potrivit site-ului Academiei Naţionale de Informaţii, care citează surse SRI, gruparea teroristă Fraţii Musulmani activează în România sub acoperirea Ligii Islamice şi Culturale şi Fundaţiei Taiba, cu filiale în cele mai importante centre universitare. Cu toate că această afirmaţie este una deosebit de gravă, autorităţile nu au luat măsuri concrete împotriva celor două ONG-uri.
În schimb, încă de la înscăunarea ca Muftiu al României, Iusuf Muurat a atacat în repetate rânduri aceste fundaţii. Prin decizii ale Muftiatului, Muurat a încercat să le îngrădească mai multe drepturi şi libertăţi garantate de Constituţie. Muftiul le-a impus reprezentanţilor fundaţiilor să îi ceară aprobarea pentru orice acţiune, de la distribuirea de pliante, editarea de cărţi şi chiar organizarea pelerinajului anual la Mecca. Toate aceste pretenţii sunt absurde, în condiţiile în care cele două ONG-uri sunt legal constituite în România şi beneficiază de toate drepturile ce decurg de aici. Doar instituţiile statului, în baza unor motive întemeiate, ar putea interzice activitatea acestor fundaţii şi i-ar putea trage la răspundere pe reprezentanţii lor.
Se pare însă că serviciile sunt mai interesate de cultivarea unui muftiu supus, dispus să ţină sub papuc activitatea unor ONG-uri care funcţionează legal, decât să îşi facă ele însele treaba. Dovadă stă mărturia unui imam care a fost chemat la SRI Constanţa şi întrebat în legătură cu câţiva cetăţeni pakistanezi pe care îi găzduise în geamia sa. “M-au băgat într-o cameră întunecoasă, ca la Securitate, şi mă tot întrebau dacă am relaţii bune cu muftiul. Eu le-am spus că da, însă ei tot insistau cu această întrebare”, ne-a povestit imamul.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top