Editorial

Ultimii la inflație, dar nr.1 la producția de ceai

Revenit furtunos în prim-plan, președintele Iohannis ne-a anunțat deunăzi că singurul vinovat pentru creșterile de prețuri este… Putin. Am rămas din nou în urmă față de restul lumii – căci aceeași minciunică a fost rostită și de președintele SUA, dar în urmă cu două luni. La noi, pentru a dubla afirmațiile lui Iohannis, a fost scos din dulap șeful BNR. Calm ca orice expert, magnatul Isărescu le-a oferit plebeilor soluția: Dacă vă e foame, beți niște ceai – și trece…
După discursul de la 1 martie al președintelui Biden, până și presa de casă – CNN și NBC – a fost nevoită să recunoască adevărul: Inflația era la cote maxime înainte de războiul din Ucraina, iar americanii (conform sondajelor) nu puneau botul la vrăjeala prezidențială. Prețurile la carburanți, în SUA, începuseră să crească din vara anului trecut, iar costul alimentelor a ținut capul de afiș în presa americană, în perioada sărbătorilor de iarnă. Dincoace de Atlantic, în urmă cu 7 luni, englezii făceau coadă la benzinării – exact ca noi, pe vremea lui Ceaușescu – și se luau la bătaie pentru un litru de motorină, așa cum puteți vedea AICI și AICI.
Costul ridicat al carburanților și energiei electrice a antrenat în cascadă creșteri la toate categoriile de produse – întrucât orice folosim sau cumpărăm e produs sau transportat cu consum de energie și carburanți.
Dacă președintele nostru a spus adevărul într-un punct al discursului său despre inflație, acela a fost când a menționat că aceasta nu a explodat doar la noi, ci peste tot în lume. La americani, omologul lui Isărescu, o doamnă cu aspect de turturică stafidită, a asigurat inițial populația că este o „inflație tranzitorie” – o nebunie trecătoare a pieței. Când gluma s-a îngroșat, au dat vina pe producătorii de țiței, care nu vor sa scoată petrol din piatră seacă. Când și asta s-a învechit, începuse din fericire (pentru ei) războiul din Ucraina, așa că au putut da vina pe Putin. Iar acum se caută cu disperare o gogoriță nouă. Deci da, și la americani e inflație. Cam cea mai mare din ultimii 50 de ani, iar în aer plutește miros de criză financiară.
Dar Iohannis nu a avut dreptate nici aici 100%. Nu e criză peste tot. Să vedem, de exemplu, care este procentul inflației în Suedia. Momentan, aceasta este la 1,7%. Prin comparație, americanii sunt pe la 10%, noi pe la 13%. Diferența este ca de la cer, la pământ. Și încă ceva – așa cum ne arată memoria internetului, inflația din Suedia este în acest moment la același nivel cu cea a anului 2019, și sub nivelul din 2018.


Dacă aș fi fost reporter la Cotroceni, l-aș fi întrebat pe președinte: „De ce la noi Putin crește prețurile, dar la suedezi nu prea le crește?” Un posibil răspuns stă în modul în care au abordat suedezii pandemia: Nu au închis școli, baruri, magazine, restaurante și cabinete medicale. Nu au pus economia pe butuci, nu s-au aruncat în cheltuieli exorbitante de testare și pomeni de pandemie pentru muncitorii obligați să stea acasă și firmele afectate, nu s-au împrumutat la cote exorbitante pentru a acoperi aceste cheltuieli nesăbuite.
Și încă ceva – nu au tipărit bani. Ține de ABC-ul economiei – când tipărești mai mulți bani, valoarea lor scade. Așa cum arătam într-un articol anterior, 80% din dolarii în circulație au fost tipăriți în ultimii doi ani. La americani, adevărul a ieșit la iveală. La noi, parlamentarii se ceartă prin parlament, politica monetară e secret de stat, presa economică cântă pe nas. Iar moș Isărescu, în rarele ocazii când e scos din cutie, ne vorbește-n pilde, întotdeauna în cifre relative, niciodată la obiect. Dacă vă întrebați de ce n-a mai ieșit la rampă de pe vremea când era pus în geam ca să îl sperie pe Dragnea, o explicație parțială este aceea că a fost ocupat să învârtă la tiparniță.
În mod logic, dacă europenii și americanii au tipărit mai mulți bani decât necesarul în economia zonei euro sau în SUA, leul ar fi trebuit să se aprecieze în raport cu principalele valute. În realitate, s-a întâmplat exact pe dos, deci cel mai probabil BNR a pompat lei mai abitir decât au pompat americanii dolari. De altfel, pe 2 mai, fostul ministru al economiei Claudiu Năsui a tras un bobârnac coaliției guvernamentale, anunțând că BNR a tipărit 68 de miliarde de lei în ultimul an. Deocamdată, ne lipsește termenul de comparație – probabil cineva ar trebui să îl mai dea afară și din parlament (așa cum l-au dat afară din guvern) pe Năsui, ca el să fie atât de supărat încât să aflăm și restul poveștii.
Așadar, ca să îl parafrazăm pe Klaus Iohannis, dacă suntem supărați că au crescut prețurile, că a crescut foamea, că nu ne mai putem permite o grămadă de chestii, există un vinovat, există un nume. Acesta este: „Statul” (nu „Putin”, cum zice el presidente…)
Statul a cheltuit aiurea, statul a tipărit bani fără acoperire. Și tot statul a umflat prețurile la electricitate, gaze și carburanți. Nu o spun eu, ci o arăta în ACEST articol Petrișor Peiu, doctor al Universității Politehnice și coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre (creată de Academia Română). Pe scurt, Peiu arată că dublarea prețului la gaze și curent a fost urmată de dublarea profitului companiilor producătoare de gaze și curent. Și că statul deține peste 80% din producția de electricitate și o bună parte din producția de gaze. Totodată, el mai arată că, în timp ce românii se distrau cu restricțiile și pandemia, guvernul a operat pe șest modificări legislative ce au creat premisele creșterii prețurilor.
Deci, dacă vă întrebați cine vă trage țeapă la factură, există un răspuns simplu – Nu companiile, nu Putin, nu soarta, nu oculta mondială sau încălzirea globală. Ci Statul. De mulțumit, avem a mulțumi PSD, PNL, USR și UDMR – partidele care au vegheat și susținut restricțiile, cheltuielile aberante de pandemie, tipărirea de bani fără acoperire, creșterea facturilor la gaz și curent (de pe urma cărora au de câștigat o grămadă de bani companiile deținute de stat). Până și la pompa de benzină, un preț mai mare înseamnă un TVA mai mare, deci statul face mai mulți bani – cu sau fără reducerea accizei. În SUA, sunt la mare modă abțibildurile cu Biden, care spune „Eu am făcut asta!”. Aceste abțibilduri sunt lipite de cetățeni nemulțumiți pe pompa de benzină, în dreptul prețului. La noi, nu o să vezi așa ceva – pentru că ar trebui un abțibild de un metru, cu chipurile a toți premierii, guvernanții, parlamentarii și șefii autorităților de reglementare care au făcut posibilă explozia prețurilor…
După ce ne-a anunțat să ne pregătim pentru inflație și criză alimentară, președintele Iohannis ne-a indicat și soluția: Guvernul va susține românii nevoiași. Guvernul deja a anunțat că reduce TVA la utilități pentru românii care consumă ridicol de puțin, pentru că sunt deja sub pragul sărăciei. Nu sunt doctor în economie, dar atâta lucru știu – inflația nu se rezolvă cu pomeni. Iar reducerea TVA pentru amărâți înseamnă practic că statul ia 1.000 de lei de la toată lumea, dă înapoi 100 de lei către cei care ar fi murit de foame, și împinge către înfometare și faliment pe cei care au plătit restul de 900 de lei.
Imediat după Iohannis, a ieșit la rampă și șeful BNR, care a repetat (în termeni abstracți și din postura de mare expert) zisele președintelui. Se spune că regina Franței, Maria Antoaneta, când a aflat că țăranii se revoltă pentru că nu au pâine, ar fi spus „Atunci să mănânce cozonac!”. Isărescu e mai cinic: Nu ne recomandă cozonac, ci ceai de tei pe burta goală – să ne calmăm când vedem cât au crescut prețurile. Să nu ne mâniem însă pe președinte și pe șeful BNR. Iohannis cel mai probabil nu a mai fost la alimentara de când a ieșit prima oară primar la Sibiu. Iar Preaveșnicul Isărescu are domeniu și casă de vinuri la 40 de lei sticla – de unde să știe sărmanul că noi dăm 6 lei pe kilul de castraveți?

Un articol de Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top