Actualitate

UE readuce în România regula reținerii de garanție pentru ambalaje

Poluarea mediului înconjurător prin ambalaje și deșeuri este o problemă majoră pentru societatea umană, deoarece consumul diferitelor produse este răspunzător pentru o mare parte din această poluare. PET-urile necorespunzător gestionate în spațiul public, natură sau apele planetei sunt doar un exemplu al problemei grave cauzate de comportamentul uman. În acest sens, Comisia Europeană a sugerat creșterea cantităților de ambalaje care sunt reciclate și revalorificate începând cu anul 2023.

Din păcate, România se află încă pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește reciclarea și gestionarea deșeurilor. Din acest motiv, guvernul României a luat măsuri legislative pentru a aborda cele mai urgente probleme. Astfel, începând din anul viitor, obiectivul global de reciclare a deșeurilor va crește cu 5%. De asemenea, în 2023 va fi implementat noul Sistem de Garanție-Returnare. Acestea sunt doar câteva dintre modificările propuse la nivel legislativ pentru a aborda problema poluării prin ambalaje și deșeuri.

Noile prevederi care vor intra în vigoare în 2023

1. HG 1074/2021 este o hotărâre care introduce Sistemul Garanție-Returnare (SGR) în România. În cadrul acestui sistem, magazinele care vând anumite produse ambalate vor reține o garanție de 50 de bani pentru fiecare produs ambalat. Această garanție va fi apoi returnată clienților, fie fizic, direct de la cumpărător, fie prin intermediul unor mașini speciale amplasate în magazine. Legislația privind ambalajele Uniunii Europene cere ca producătorii să fie implicați direct în procesul de gestionare a deșeurilor provenite de la propriile produse. SGR a fost planificat inițial să fie pus în aplicare începând cu data de 1 octombrie 2022, dar a fost amânat până pe 30 noiembrie 2023.

2. Modificările la Legea 249/2015

Obiectivul global de reciclare și valorificare a deșeurilor crește cu cinci procente, iar cantitățile fiecărui tip de deșeu se modifică conform tabelului:

3. Ordonanța nr. 6/2021 este o măsură care are ca scop reducerea cantității de plastic care urmează să fie comercializată sub forma produselor de unică folosință în anul 2023, comparativ cu anul precedent. Aceste produse includ recipiente cu sau fără capac, recipiente pentru fast food, recipiente pentru alimente destinate a fi consumate imediat sau ulterior (pentru a fi pregătite după comercializare), tacâmuri, etc.

Ordonanța cere de asemenea utilizarea unui OIREP (Sistemul Răspunderii Producătorului Extins) pentru implementarea răspunderii extinse a producătorului pentru filtrele de tutun rezultate din consumul produselor din tutun.

Afacerile afectate vor trebui să dovedească conformitatea cu noile standarde prin rapoarte sistematice către AFM, ANPM și autoritatea publică centrală din domeniul economiei. Pentru raportarea către AFM, autoritatea va pune la dispoziție un nou sistem de raportare, în prezent în stadiu de proiect, care este așteptat să fie disponibil în 2024. În acest caz, rapoartele vor fi făcute retroactiv pentru anul anterior.

Raportarea către ANPM și autoritatea publică centrală din domeniul economiei nu necesită un format special, ci trebuie înfăptuită până pe data de 1 februarie 2024.

4. Ordonanța de urgență nr. 196/2005 se referă la gestionarea deșeurilor în România și a suferit o serie de modificări care vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023. Aceste modificări se referă la:

  1. Implementarea contribuției de 2 lei/kg pentru diferențele dintre cantitățile de deșeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor minime.
    • Implementarea ecotaxei de 0,15 lei pentru pungile de transport care nu respectă cerințele SR EN 13432:2002.
    • Impunerea contribuției de 2 lei/kg către operatorii economici autorizați pentru implementarea răspunderii extinse a producătorului în domeniul ambalajelor și deșeurilor de ambalaje și către persoane juridice legal constituite, autorizate de Comisia Națională pentru Reciclarea Materialelor din cadrul Ministerului Economiei pentru preluarea responsabilității, privind gestionarea deșeurilor de anvelope uzate.
    • Micșorarea tarifului pentru lămpi, de la 20 lei/kg, la 8 lei/kg, pentru produsele de import, începând cu 1 ianuarie 2023.

    Plățile se achită pentru diferența dintre cantitățile corespunzătoare obiectivelor anuale de gestionare a deșeurilor, accentul punându-se pe deșeuri de ambalaje și anvelope. Începând cu 1 ianuarie 2023, se lansează aplicația informatică SIATD (Sistemul Integrat al Autorităților pentru Deșeuri). Aceasta se adresează persoanelor juridice legal constituite care gestionează anvelope, baterii, acumulatori portabili și echipamente electrice și electronice. Începând cu aceeași dată, intră în vigoare o nouă sancțiune pentru raportarea de date false în SIATD, care prevede sancțiuni între 9.000 și 50.000 de lei, în funcție de obligația încălcată.

    OUG nr. 196/2005 se adresează următoarelor categorii de operatori economici: operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate; operatorii economici care importă/achiziționează intracomunitar produse ambalate pentru utilizare/consum propriu; operatorii economici care supraambalează produse ambalate individual în vederea revânzării/redistribuirii; operatorii economici care introduc pe piața națională ambalaje de desfacere; operatorii economici care dau spre închiriere, sub orice formă, cu titlu profesional, ambalaje.

    5. Ordonanța de urgență nr. 125/2022

    Emisă de Guvernul României în data de 16 septembrie 2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005, privind Fondul pentru Mediu, a fost publicată în Monitorul Oficial, în 20 septembrie 2022 și impune modificările menționate la punctul anterior.

    Actualitate

    Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
    Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
    Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
    Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
    E-mail: [email protected]

    Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

    Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
    Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

    Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

    To Top