Fără categorie

UE ne va supraveghea în continuare cum îi cheltuim banii

În 2006, Uniunea Europeană a demarat programul numit ”Transparenţa fondurilor europene în România”. Proiectul este finanţat de uniune şi s-a derulat în fiecare an. Agenţia de Monitorizare a Presei a trimis un comunicat de presă prin care ne-a avertizat că nici anul acesta nu am căpătat încrederea oficialilor UE, drept pentru care monitorizarea va continua şi în 2010. Programul are în vedere derularea unor acţiuni prin care să stimuleze transparenţa totală a modalităţilor de obţinere a fondurilor europene de către ţara noastră.

Un articol de Andreea PAVEL

Unde clachează românii în obţinerea fondurilor?

Din 2006 şi până în prezent, coordonatorii programului şi cei care ne monitorizează activitatea au întocmit o listă cu principalele nereguli sesizate în procesul românesc de absorbţie şi cheltuire a banilor europeni. Acestea sunt: lipsa transmiterii informaţiilor necesare şi comunicarea deficientă a autorităţilor publice locale, nereguli generale  în derularea procesului de absorbţie a banilor, acţiuni suspecte de fraudă ale celor care pretind obţinerea fondurilor UE, lipsa unui  dialog eficient între cele două tabere implicate în procesul de absorbţie a banilor, folosirea unui limbaj complicat şi birocraţie excesivă, lipsa reacţiei mass-media la subiectele de interes public, lipsa personalului specializat în cunoaşterea normelor şi legislaţiei europene, lipsa strategiilor de obţinere a banilor europeni, în cadrul administraţiilor publice locale etc.

Cum suntem monitorizaţi?

Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP) a mai precizat că începând cu 2010, programul de monitorizare a activităţii românilor se va face, în special, prin monitorizarea procesului de implementare a proiectelor cu finanţare europeană. O altă metodă considerată eficientă în procesul de supraveghere este actualizarea permanentă a paginii de Internet a proiectului (afaceripublice.ro), dar şi apelul la organizaţiile nonguvernamentale şi mass-media, prin realizarea unor anchete şi investigaţii jurnalistice. Cooptarea edililor şi localnicilor în echipa ”justiţiarilor” din cadrul proiectului de monitorizare, ce au în vedere combaterea corupţiei din procesul de obţinere a banilor UE, este o altă propunere a AMP. Nu în ultimul rând, realizarea unui Index al integrităţii la nivel local pe pagina web a programului şi utilizarea unui sistem online de sesizare a cazurilor suspecte de fraudă reprezintă alte două metode de asigurare a unei monitorizări eficiente.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top