COMUNICATE

UE le ia oamenilor animalele din curți

Una dintre normele UE interzice cu desavârsire cresterea animalelor în interiorul oraselor. Daca în principiu aceasta regula este corecta si benefica pentru sanatatea si igiena cetatenilor marilor aglomerari urbane, locuitorii oraselelor care au capatatat acest statut peste noapte se afla într-o situatie dificila. Si asta pentru ca în Dobrogea (ca si în alte regiuni ale României) cele mai multe orase au înca un preponderent caracter rural. Aici, fostii sateni deghizati în oraseni vor fi obligati sa renunte la bunul obicei de a creste în curte porcul de Carciun, cu care reuseau sa treaca iarna.
La Basarabi, locul de bastina al presedintelui Basescu, 1300 de familii locuiesc la casa. Conform datelor statistice de la Registrul agricol, în oras sunt crescuti aproximativ 500 de porci, 150 de oi si câteva zeci de vaci. Cei mai multi dintre stapânii acestor animale au auzit câte ceva despre noua reglementare, dar o considera abuziva si inacceptabila. (FOTO: Nicolae Crivineanu, Primar Basarabi)

“Eu nu dau vaca, maica, decât daca vine sa ma ia si pe mine cu ea. Eu o cresc pe vacuta mea, Rândunica, si vând lapte la mai multi oameni de pe strada. Eu dau laptele cu 15000, nu cu 40000, ca la magazine. Si asta e lapte bun si sanatos”. Ecaterina Mihalache are peste 70 de ani, locuieste într-o casa de pe strada Nicolae Balcescu, si abia se descurca cu banii din pensie. Cu ce mai câstiga pe lapte îi cumpara medicamente sotului ei, care este handicapat. Cât despre fonduri si alte oportunitati europene…Se uita cu gura cascata la noi, nu întelege nimic si, oricum, pentru ea este prea târziu.
Primarul Nicolae Crivineanu este foarte critic la adresa Guvernului, care nu a pregatit deloc populatia pentru neajunsurile create de legislatia europeana: “Guvernul se face vinovat pentru ca a prezentat avantajele integrarii, fara însa a arata si dezavantajele acestui proces, cum ar fi interdictia ca locuitorii sa creasca animale în curte sau sa se deplaseze cu carutele. Cred ca avem de-a face cu o noua colectivizare. Înainte de 1990 nu puteai sa cresti animale pentru ca nu aveai cu ce. Acum ai cu ce, dar nu ai voie”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top