Actualitate

Ucraina are 6 luni să corecteze LEGEA MINORITĂŢILOR. România NU a fost consultată

Noua Lege a minorităților naționale adoptată de Rada Supremă din Ucraina a stârnit reacții negative în România. Ministerul Afacerilor Externe și unii politicieni și-au exprimat dezacordul față de această lege, despre care consideră că nu garantează drepturile şi libertăţile comunităţii româneşti.

Există de asemenea percepția publicului larg că românii din Ucraina nu au fost tratați corect, punându-se în balanţă și ajutorul oferit de România refugiaţilor ucraineni.

Legea obligă guvernul să ia măsuri în termen de șase luni pentru a se conforma acestui document și pentru a-l pune în aplicare.

Conform recensământului din 2001, minoritățile naționale din Ucraina reprezentau 22,18% din populația țării. Grupul etnic cel mai mare a fost cel al rușilor, care constituiau 17,3% din populația totală a Ucrainei. Procentul românilor era în 2001 de 0,3%.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis îngrijorările sale către omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României şi-a exprimat îngrijorarea față de adoptarea recentă a Legii privind învățământul în limba maternă pentru minoritățile naționale de către Rada Supremă a Ucrainei. Aceasta vizează completarea cadrului legislativ ucrainean privind protejarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis îngrijorările sale către omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, prin intermediul unei scrisori. De asemenea, acestea vor fi discutate în detaliu în cadrul contactelor dintre MAE și Ambasada Ucrainei la București, precum și între Ambasada României la Kiev și autoritățile ucrainene.

Legea a nemulțumit și Rusia

Prevederile generale ale noii legi includ dreptul la autoidentificare, libertatea de asociere publică și întrunire pașnică, libertatea de exprimare a opiniilor și credințelor, libertatea de gândire, de vorbire, de conștiință și religie, participarea la viața politică, economică și socială, precum și păstrarea identității culturale, pentru reprezentanții minorităților naționale din Ucraina.

Legea garantează, de asemenea, dreptul la libera folosire a limbilor minorităților naționale în viața privată și publică, atât oral cât și scris „în măsura în care nu contravine legii”. Agenția de presă rusă TASS a menționat că legea interzice în mod explicit „popularizarea și propaganda” Rusiei, precum și orice acțiuni ale oamenilor de stat ruși sau ale organismelor statului rus care ar crea o imagine pozitivă a acestora.

Legea a fost adoptată fără o nouă consultare a Comisiei de la Veneția și fără consultarea comunității românești

Ministerul Afacerilor Externe al României a luat act de adoptarea Legii nr. 8224 privind minoritățile naționale (comunitățile) din Ucraina, care a avut loc la 13 decembrie 2022. Aceasta are ca scop completarea cadrului normativ ucrainean în ceea ce privește protejarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

În Avizul formulat în 17 iunie 2022 cu privire la cererea de aderare a Ucrainei la UE, Comisia Europeană a specificat printre pașii ce trebuie îndepliniți finalizarea reformei cadrului legislativ privind drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, precum și adoptarea de mecanisme de implementare eficiente.

Ministerul Afacerilor Externe arată faptul că legea a fost adoptată fără o nouă consultare a Comisiei de la Veneția, a cărei opinie ar fi putut contribui semnificativ la asigurarea unui text clar și cuprinzător din perspectiva standardelor juridice europene în domeniu. De asemenea, Ministerul indică și că legea a fost adoptată fără o consultare adecvată a reprezentanților comunității române din Ucraina, așa cum a fost solicitat de partea română.

MAE cere consultări, chiar și în acest stadiu

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat autorităților ucrainene să consulte Comisia de la Veneția chiar și în acest stadiu și să implementeze pe deplin recomandările acesteia, având în vedere faptul că legea prevede un termen de șase luni pentru intrarea sa în vigoare.

MAE arată că România susține pe deplin parcursul european al Ucrainei și înțelege dorința firească de accelerare a procesului de apropiere de UE, însă semnalează faptul că accelerarea intempestivă a procesului de legiferare în acest domeniu a afectat, într-un mod semnificativ, procesul de consultare cu reprezentanții minorităților naționale, care ar fi trebuit să fie unul de substanță înainte de adoptarea legii. Ministerul Afacerilor Externe subliniază faptul că a solicitat în mod repetat partii ucrainene consultarea temeinică a comunității române din Ucraina în procesul elaborării și adoptării legii.

MAE salută părțile pozitive din lege

Legea în sine reprezintă o versiune îmbunătățită față de proiectele anterioare analizate la nivelul legislativului ucrainean. Astfel, se pot observa elemente pozitive, cum ar fi accentul pus pe principiul egalității în fața legii și non-discriminării, recunoașterea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale de a-și folosi propriile limbi în viața publică și privată, precum și dispozițiile privind protejarea patrimoniului cultural. Totuși, Ministerul Afacerilor Externe își manifestă îngrijorarea cu privire la dispozițiile privind folosirea limbilor minoritare în sectorul public, care nu respectă în totalitate standardele Consiliului Europei și ale UE în acest domeniu.

În concluzie, Ministerul Afacerilor Externe al României reiterează importanța respectării standardelor internaționale în materie de drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale și a importanța consultării adecvate a acestor comunități în procesul de elaborare și adoptare a legilor care le vizează. Ministerul încurajează autoritățile ucrainene să continue eforturile de a se apropia de UE și să își îndeplinească angajamentele asumate în acest sens, însă subliniază că acest proces trebuie să se desfășoare într-un mod transparent și cu respectarea principiilor democratice.

Președintele PSD îi cere lui Zelenski să intervină pentru a revizui actul normativ

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a fost primul politician român care a luat atitudine în legătură cu noua lege și i-a cerut președintelui Zelenski să intervină pentru a revizui forma în care a fost adoptată:

„În discursul susținut în aprilie în Parlamentul României, domnul președinte Volodimir Zelenski ne-a promis că va proteja minoritatea românească din Ucraina și că va promova dialogul cu țara noastră în chestiunile privind minoritatea românească. Ulterior, președintele ucrainean m-a asigurat chiar în timpul vizitei pe care am făcut-o la Kiev că minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleași drepturi, protecție și tratament ca și minoritatea ucraineană din România.
Îi solicit așadar domnului președinte Zelenski să intervină pentru a revizui forma în care a fost adoptată Legea minorităților naționale, înainte ca aceasta să producă efecte legale, în detrimentul comunități românești și al altor minorități naționale din această țară”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top