Opinii

”Tuzla living” – un proiect pentru toată comunitatea din localitate!

La Centrul pentru Tineret ”Ion Creangă” din Tuzla s-a lansat de curând proiectul ”Tuzla Living”, un proiect ce înseamnă educație, cultură sau cursuri destinate locuitorilor din localitate. Beneficiind de sprijinul Primăriei și al Consiliului Local care a aprobat un buget destinat diferitelor activități, centrul își propune să implementeze proiecte sociale cu mare impact la nivelul comunitar. Aici vorbim chiar și de sănătatea psiho-somatică a oamenilor sau de prevenirea violenței domestice.

Conform custodelui Centrului pentru Tineret, Maria Pascal Damian, ”în această perioadă desfășurăm cursuri de voluntariat. Dacă la început au venit 15 tineri, acum am ajuns la 60 de cursanți ce au învățat noțiuni despre educația formală și non-formală sau despre ce presupune ideea de voluntariat. La Centrul nostru abordăm diferite domenii: cultură, artă sănătate, turism, tradiții.”
Pe 22 aprilie va avea loc și lansarea trupei rock a Centrului pentru Tineret, ”Etajul 2”, formată din cântăreți cu experiență scenică. ”Dacă anul trecut în cadrul Centrului nostru copiii au fost punctul central, anul acesta ne axăm pe tineri, în acest sens am lansat și o trupă de teatru de amatori, formată din tineri din Tuzla care fac cursuri de actorie – ”Trupa de la Moară”. Alături de ei au început să vină și tineri din alte localități, astfel astăzi putem spune că avem cursanți din aproape fiecare localitate din sudul litoralului”, ne-a declarat Maria Pascal Damian.
În luna aprilie, la Centrul pentru Tineret se vor desfășura și cursuri pentru tineri care doresc să învețe să scrie proiecte pentru atragerea de fonduri europene. Chiar reprezentanții centrului își propun să aplice pentru astfel de investiții în momentul în care vor identifica axe de finanțare.
Pentru perioada sărbătorilor de Paști, luni 17 aprilie, de la ora 19.00 reprezentanții Centrului pentru Tineret ”Ion Creangă” din Tuzla au pregătit un spectacol de teatru. Este vorba de „Țara care n-a…” – povestea a patru frați care primesc drept moștenire din partea tatălui o țară pe care pot să și-o împartă după bunul plac. Spectacolul vorbește despre istoria și conflictele cultural – ideologice din România secolului XXI sub aspecte comice, fiind o radiografie a evoluției societății românești. Deși are un puternic accent comic, piesa tratează în același timp cu seriozitate teme sociale ca migrația populației cu putere de muncă spre vestul Europei, situația precară a sistemului de învățământ sau tranziția de la sistemul comunist la democrație. Inovația o reprezintă folosirea în cadrul piesei a unor pasaje cu potențial dramatic din stenogramele Direcției Naționale Anticorupție din diverse cazuri importante privind corupția din România din ultimii 10 ani.
După terminarea spectacolului , Asociația ”Stratonis” (partenerul Centrului) îi așteaptă pe toți spectatorii la o masă tradițională de Paști la care vor participa și reprezentanții comunității musulmane.
La finalul lunii martie în cadrul Centrului pentru Tineret ”Ion Creangă” din Tuzla s-a desfășurat Festivalul „Suntem ceea ce iubim”, primul Festival organizat de localitatea Tuzla. La realizarea acestui festival au colaborat patru Asociații Culturale: Asociația ”Stratonis” în parteneriat cu APP ”Procivitas”, Asociația ”Probasarabia și Bucovina” și Fundația ”Ideea Contemporană”. Festivalul a cuprins o zi dedicată aniversării a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România și o zi dedicată poetului vizionar Nichita Stănescu și artistului Constantin Brâncuși.
În aceste două zile de festival, spațiul de evenimente din incinta Centrului – holul și Sala de Spectacol – au găzduit o colecție de icoane (artist popular Mihaela Florescu) și colecția etnografică – ”Ie” (artist popular Călin Maria). 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top