Comisia Europeană

Turiştii români, momiţi cu vacanţe exotice… în calea uraganelor

Reduceri – capcană la pachetele turistice din Caraibe

Preocupaţi să îşi mărească profiturile cu orice preţ, reprezentanţii agenţiilor promovează intens pachetele turistice în ţările aflate în prima linie a războiului cu uraganele. Campania se derulează pe internet şi prin toate canalele mediatice. Nu mai departe de weekendul trecut, o emisiune difuzată pe unul din cele mai importante canale de ştiri, care ar fi trebuit să aibă ca temă evoluţia turismului în România, a alunecat spre promovarea vacanţelor exotice în zone ca Martinica şi Republica Dominicană. Rep. Dominicană a fost lovită luni de uraganul Earl, iar Martinica, alături de alte paradisuri exotice din arhipelagul Caraibelor, se află pe traseul prognozat al câtorva furtuni periculoase, în formare în Oceanul Atlantic.

Un articol de Răzvan PETRE

Ultima modă pe piaţa pachetelor turistice este cea a ofertelor de criză. În ultimele două săptămâni, primele locuri în topul super-ofertelor au fost ocupate de sejururi exotice, de care românii de rând nu se puteau apropia în mod normal, din cauza preţurilor astronomice. În spatele a ceea ce este promovată ca o nouă „reducere de criză” se ascunde, însă, un fenomen ce poate arunca în aer vacanţa unui turist român prost informat. Este vorba despre sezonul uraganelor, care a debutat în forţă, cu patru furtuni tropicale în ultimele 10 zile. În timp ce agenţiile trimit românii, la preţ redus, în calea uraganelor, oficialităţile se fac că plouă. Competenţa Ministerului Turismului se opreşte la graniţa României, iar angajaţii Ministerul de Externe te trimit pe o pagină de internet cu noutăţi… de acum doi ani!

Raiul, la preţ redus

Ultima modă pe piaţa ofertelor turistice este prăbuşirea preţurilor la sejururile considerate, până acum, de lux. Locaţii exotice, interzise turistului român din cauza preţurilor excesive şi a comisioanelor nesimţite încasate de agenţiile autohtone, sunt acum mai accesibile ca oricând. Având preţuri ce pornesc undeva în jurul cifrei magice de 1.000 de euro, aceste pachete turistice nu sunt tocmai ieftine. Totuşi, gândul că pot beneficia de o reducere 30% – 50% din tariful normal îi poate determina pe mulţi români să creadă că acum este momentul să meargă în vacanţa vieţii. Deşi scumpă prin comparaţie cu sejururile în Turcia sau Grecia, perspectiva unei săptămâni petrecute pe o plajă cu cocotieri aşa cum vezi doar în filme este una tentantă. În plus, pentru a face oferta mai interesantă decât este, unele agenţii ascund o parte din costuri. Una dintre practicile frecvente este aceea a omiterii unor costuri de transport. Astfel, de vreme ce toate vacanţele exotice sunt organizate de mari tour-operatori vest europeni, majoritatea plecărilor se fac din Germania, Franţa, sau Anglia, iar unele agenţii omit să menţioneze în oferte faptul că, pe lângă preţul vacanţei, turiştii mai trebuie să achite şi transportul până în aceste ţări.
Pe lista vacanţelor de vis care conţin o clauză de uragan găsim Bahamas şi Barbados, cu preţuri pornind de la 1.000 de euro, Cuba şi Aruba – de la 800 de euro şi oferte de lună de miere exotice, la preţuri fără concurenţă, de 250-700 de euro (majoritatea nu includ transportul). Şmecheria preţurilor reduse de uragan nu e practicată doar de români. Având în vedere sumedenia de furtuni prognozate anul acesta, vestita companie engleză Virgin, vinde un sejur în Barbados cu 524 de lire sterline, deşi anul trecut nu îl dădea sub 650 de lire.

Turism low-cost în patria uraganelor

Ofertele spectaculoase de vacanţe în Martinica, Republica Dominicană, Bahamas şi alte locaţii din Caraibe omit să vă spună că aţi putea avea surpriza să vă întâlniţi cu Earl, Gaston, sau Fiona. Nu este vorba de nişte localnici prietenoşi, ci de numele unor puternice furtuni tropicale ce au măturat paradisurile tropicale din Caraibe, doar în ultima săptămâna. În fiecare an, în perioada iunie-noiembrie, asemenea furtuni gigantice iau naştere în Oceanele Atlantic, Pacific şi Indian, aducând pagube de miliarde de euro şi pierderi de vieţi omeneşti. Pe lângă ploile persistente, cele mai periculoase manifestări ale ciclonilor tropicali sunt vânturile foarte puternice (uneori peste 200 km/h) şi creşterea nivelului mării, care inundă ţărmurilor. Perioada de vârf a sezonului uraganelor este 20 august – 10 octombrie. Deloc surprinzător, aceasta corespunde cu momentul super-ofertelor cu care sunt momiţi turiştii români. Dacă veţi consulta cataloagele agenţiilor sau paginile lor de internet, nu veţi afla nimic despre uragane, în schimb veţi regăsi cuvântul “paradis” la fiecare două rânduri. De asemenea, nimeni nu vă va spune cum arată o lună de miere de vis, petrecută într-un paradis tropical acoperit de valuri de zece metri, într-un hotel cu geamurile sparte de vânturi de 200 km/h şi fără putinţa de a fi evacuaţi, până trece furtuna… (foto: Imagine din satelit, cu Uraganul Earl, in timp ce loveste Puerto Rico şi Republica Dominicană. Sursa: NOAA)

Călătoreşti liniştit – autorităţilor române nu le pasă de tine!

În timp ce agenţiile ne trimit în vacanţe riscante, autorităţile române dorm cu spor. Ministerul Turismului care, teoretic, ar trebui să aibă grija turistului român, sau măcar să reglementeze activitatea agenţiilor de turism, îşi declină competenţa. „Nu aţi sunat unde trebuie!” ne-a anunţat funcţionara de la biroul de informaţii al Ministerului. În continuare, ea ne-a asigurat că Ministerul Turismului „nu se ocupă cu aşa ceva” şi ne-a trimis la Ministerul de Externe (MAE). Aici, o altă funcţionară ne-a expediat la site-ul MAE. Întrucât nu avea computer, funcţionara nu ne-a putut spune cum să căutăm pe site informaţiile solicitate, dar ne-a asigurat că vom găsi tot ce ne interesează. După ce am localizat secţiunea de sfaturi de călătorie, am fost dezamăgiţi. Informaţiile privind riscul crescut de uragane erau rare şi ambigue. De exemplu, în pagina dedicată Cubei (care a fost lovită de cel puţin un uragan monstruos, în fiecare din ultimii 10 ani) nu se spunea nimic despre ciclonii tropicali, MAE sfătuindu-ne, în schimb, ca în caz de urgenţă de orice gen să apelăm cu încredere la Poliţia Naţională Revoluţionară! Lăsând în urmă Cuba, am constatat şi că majoritatea „paradisurilor turistice” nici măcar nu erau cuprinse în lista de informare a MAE.
Şi mai ridicolă este pagina alertelor de călătorie ale Ministerului de Externe. Ceea ce, la prima vedere, este dovada grijii pentru cetăţenii ce călătoresc în străinătate, se dovedeşte, la o privire mai atentă, a fi o imensă bătaie de joc. Majoritatea avertismentelor sunt vechi de când lumea şi pământul. Evenimente periculoase, care sunt prezentate ca fiind de actualitate, sunt, în realitate, noutăţi de acum unu-doi ani. Deşi referirile la uragane sunt imposibil de localizat, MAE ne dă (în alerta dedicată statului Haiti) un link către un site pe care sunt prezentate informaţii despre ciclonii tropicali. Din nefericire, site-ul vizează furtunile din Pacificul de vest (la 10.000 de kilometri de Haiti şi vestitele paradisuri tropicale), deci este complet inutil. Pentru ca ironia să fie completă, linkul către pagina dedicată furtunilor din Pacific este pus la dispoziţia celor care vor să afle mai multe despre… cutremure (?!?).

2010, anul uraganelor

Faptul că preţurile pachetelor turistice în Caraibe sunt semnificativ mai mici decât anul trecut nu este deloc întâmplător. Aşa cum se prognozase, 2009 a fost un an foarte liniştit la capitolul uragane. Sezonul 2010, în schimb, a fost prognozat a fi un adevărat spărgător de recorduri. Meteorologii americani au estimat că 5-6 uragane vor lovi SUA, zona Caraibelor fiind vizată de 15 furtuni tropicale de diferite intensităţi. Data de 20 august a marcat debutul furtunos al sezonului uraganelor, paradisurile din Caraibe fiind luate la ţintă de patru furtuni tropicale, doar în ultimele 10 zile. La ora la care sunt scrise aceste rânduri, uraganul Earl, de categoria 4 (5 este gradul maxim) se îndreaptă spre coastele SUA cu vânturi de peste 230 km/h. În unele zone de coastă a fost ordonată evacuarea, iar oraşele New York şi Boston au fost puse în alertă de uragan. Aceeaşi furtună devastatoare a măturat la începutul săptămânii Puerto Rico, Republica Dominicană, Insulele Virgine şi alte aşa-numite „paradisuri exotice”, producând distrugeri însemnate.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top