Comisia Europeană

Omul lui Ţânţăreanu a pus mâna pe insula Păcuiul lui Soare

Zona a ajuns raiul turiştilor ilegali şi al braconierilor, Poliţia de Frontieră e lipsită de reacţie

Cetatea veneţiană de pe insula dunăreană Păcuiul lui Soare (situată în vecinătatea Mănăstirii Dervent) a fost monopolizată de un localnic care lucrează pentru omul de afaceri bucureştean Cristian Ţânţăreanu. Claudiu Spiru transportă ilegal turişti care campează pe insulă, deşi acest lucru este interzis, pentru că zona este declarată rezervaţie arheologică.Paznicul angajat de Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa este neputincios, căci legea nu îi permite să dea sancţiuni, iar Spiru aplică legea pumnului. Iar Poliţia de Frontieră preferă să nu intervină. Pe de altă parte, de ani buni, autorităţile se întrec în proiecte, rămase doar pe hârtie, pentru a pune în valoare acest loc, ca destinaţie turistică.

Un articol de Mihai RĂZVAN ROTARU

Camparea interzisă… doar pe hârtie

Sâmbătă, 4 septembrie 2010, curtea bazei de cercetare de la Păcuiul lui Soare a Muzeului de Istorie e plină de maşini. Pe un placaj prins de un plop bătrân se poate citi: “Cetatea bizantină Vicina Păcuiul lui Soare zonă de protecţie cf. Legii 5/2000. Camparea interzisă”. O încercare timidă a arheologilor de a opri hoardele de năvălitori care invadează insula la sfârşitul săptămânii, făcând gălăgie, lăsând în urmă gunoaie, punând în pericol ruinele cetăţii.

Dacă amatorii de distracţie din Călăraşi vin singuri, cu bărcile, şi acostează direct pe insulă, turiştii care vin cu maşinile sunt transportaţi de un întreprinzător local foarte descurcăreţ, pe nume Claudiu Spiru.

Un adevărat baron local al Dunării, Spiru şi-a instalat cu de la sine putere două barăci metalice, una pe insulă (vezi foto) şi alta lângă gardul arheologilor şi face turism. Adică îi transportă cu barca pe insulă pe turişti şi le face aprovizionarea, contra unor sume de bani, fireşte.

Pe lângă această activitate, Spiru pune plase în Dunăre şi cumpără terenuri ieftine din zonă pentru omul de afaceri bucureştean Cristian Ţânţăreanu.

Angajatul muzeului, Ion Păunescu, ne-a povestit că la început a vrut să i se opună, dar Spiru i-a demonstrat că legea se face cu pumnul: “I-am spus că nu are voie să ducă turişti care să campeze pe insulă şi l-am întrebat cum şi-a pus barăcile în zonă. Mi-a spus că dacă nu mă liniştesc mă aranjează. Într-adevăr, Spiru a chemat un bătăuş din Ostrov care m-a lovit şi m-a ameninţat”.

Câteva învăţături utile pentru Poliţia de Frontieră

Paznicul se plânge că nu poate face nimic împotriva turiştilor ilegali, pentru că legea nu îi permite. Poliţia de Frontieră este instituţia cu atribuţii în acest sens, dar nu îl susţine.

Am încercat să testăm şi noi viteza de reacţie a Poliţiei de Frontieră. Am telefonat şi am oferit informaţia că mai multe persoane au campat pe insula Păcuiul lui Soare, în apropierea cetăţii. Ne-au promis că trimit o şalupă “în cinci minute”. În timpul aşteptării – care s-a prelungit la 16 ore şi s-a dovedit a fi zadarnică – am mai găsit o temă pentru Poliţia de Frontieră: doi bărbaţi într-o barcă de fibră, neînmatriculată, “pescuiau” la curent. Fără să se jeneze că era ziua în amiaza mare şi pe insulă erau mai multe persoane, cei doi au băgat în apă firele bateriei şi apoi, cu un minciog, au adunat de la suprafaţă mai multe exemplare de crap, somn şi avat. Atunci când am strigat la ei, cei doi au început să facă semne obscene, fără să se sinchisească de faptul că ar putea fi prinşi, cu o siguranţă ce pare a trăda prietenii şi complicităţi cu cei care ar trebui să îi controleze.

Le transmitem pe această cale şefilor Poliţiei de Frontieră câteva informaţii ce le-ar putea fi de folos în activitate:

-„pescuitul la curent” afectează grav speciile de peşti şi se pedepseşte cu închisoare.

-poliţiştii i-ar putea recunoaşte pe cei doi braconieri după fotografia publicată de noi, mai ales că, suntem convinşi, îi şi cunosc (barca s-a învârtit în zonă două zile, trecând de mai multe ori prin dreptul insulei).

-braconierii au o barcă de 15-20 de cp, aşa că, de această dată, poliţiştii de la Frontieră nu mai pot pretexta că braconierii au bărci mai puternice decât ale lor

Un paradis ce aşteaptă încă să fie descoperit

Păcuiul lui Soare este un loc fascinant, de care te îndrăgosteşti inevitabil. Jumătate însorită, cu o plajă minunată cu nisip fin şi jumătate mlăştioasă, cu desişuri în care ai nevoie de o macetă, insula pare a fi expresia îngemănării a două lumi total opuse.

Cetatea misterioasă despre care unii arheologi spun că ar fi Vicina, contribuie mult la farmecul zonei, cu zidurile ei care se pierd sub apele Dunării. Mitologia locului spune că sub apele Dunării s-ar afla un oraş de aur, păzit de o făptură de poveste, jumătate femeie, jumătate peşte. Niciun scafandru nu a putut intra aici vreodată (a încercat chiar şi marele biolog Jacques-Yves Cousteau) din cauza curenţilor foarte puternici.

Chiar şi munca arheologilor pare a fi atinsă de legendă şi mit căci, la fel cum în legenda Meşterului Manole, ce se construia ziua se dărâma noaptea, la Păcuiul lui Soare, ceea ce sapă arheologii vara, ia Dunărea înapoi în primăvara următoare, când inundă insula şi cetatea.

De câţiva ani, Agenţia de Protecţia Mediului intenţionează să obţină statutul de arie protejată pentru insula Păcuiul lui Soare.

Muzeul de istorie din Călăraşi a organizat în urmă cu trei ani un seminar despre valorificarea turistică a cetăţii. Demersuri fără finalitate.

Până una-alta, insula Păcuiul lui Soare şi cetatea Vicina nu sunt nici incluse în circuitul turistic şi nici protejate. 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top