Fără categorie

Turismul şi societatea pot evolua doar împreună, în Sudul litoralului

În cadrul proiectului nostru mediatic de a reflecta viziunile şi percepţiile diferite ale oamenilor implicaţi în viaţa social-economică a zonei de Sud a litoralului românesc, foarte interesantă ne-a părut a fi concepţia unui tânăr din Mangalia, care nu întâmplător a deţinut o funcţie de management importantă în turism şi rămâne implicat în proiectul general de dezvoltare al zonei, cu accent pe specificul turistic. Este vorba de fostul director al Neptun-Olimp SA, Mircea Diaconu (foto). Pentru a nu deranja coerenţa, cursivitatea discursului său sintetic, îl reproducem integral, fără alte comentarii.

Un articol de Paul PÂRVU

“Oamenii implicaţi în procesul de privatizare a S.C Netun-Olimp S.A., precum şi a celorlalte societăţi, din celelalte staţiuni, ar trebui să simtă şi să se implice mai mult aici, în Sudul Litoralului, pentru a putea crea un turism performant. Vorbesc, în primul rând, de oamenii ce au putere mare asupra clasei politice, clasă politică ce conduce acest segment şi în raport cu care eu nu am avut destulă putere pentru a-mi impune ideile, concepţiile, viziunile, dar sper din toată inima ca actualul director să reuşească şi, pentru acest lucru, îi doresc mult succes. Este încă o zonă virgină, cu potenţial pentru investiţii adevărate, iar perioada de criză şi obligativitatea de a gândi un „business plan”, pe termen mediu şi lung, poate face ca Sudul Litoralului să se dezvolte foarte frumos. Punctul meu de vedere este că ar trebui dată o notă distinctă fiecărei staţiuni în parte, astfel încât să se regăsească toate segmentele sociale în funcţie de necesităţile şi posibilităţile lor. De exemplu, eu aş vedea Staţiunea Olimp, o staţiune de 4-5 stele, Neptun – 4 stele, Jupiter, Cap Aurora staţiuni de 3-4 stele, Venus, Saturn de 2-3 stele, dar toate aceste lucruri trebuie făcute în concordanţă cu necesităţile fiecărui segment, începând de la hoteluri, terase, entertainment etc. Este foarte bună o schimbare a mentalităţii şi concepţiilor pentru toţi cei implicaţi; este nevoie să se înţeleagă că atunci când trăieşti aici, când simţi ceea ce se întâmplă în jurul tău, îţi este mult mai uşor să vezi lucrurile cum ar trebui să fie făcute şi cum o dezvoltare a acestui Sud de Litoral aduce multe beneficii, atât comunităţii locale, cât şi ţie personal. Lucrurile sunt foarte simple şi ar trebui ca fiecare factor implicat să-şi dea seama că trebuie să aducă un plus societăţii şi că acest lucru va duce sigur şi la dezvoltarea personală. Situaţiile nu sunt foarte clare acum, pentru că, în general, patronii, managerii nu sunt de aici sau au alte afaceri care aduc un profit mult mai mare şi mai repede decât ceea ce ar obţine din turism. Este nevoie să se păstreze în continuare acest spaţiu verde din Sudul Litoralului şi să se dezvolte multe zone de entertainment, ce ar trebui să se adreseze de la copii până la oamenii în vârstă şi, tot aşa, susţin că acest lucru să fie făcut pentru fiecare clasă socială.”

“Societatea civilă” trebuie să forţeze mâna politicului, inclusiv în turism

“Eu sper că mai devreme sau mai târziu să se dezvolte „societatea civilă” şi acest lucru l-aş vedea pe categorii profesionale. Societatea civilă ar trebui să funcţioneze în plan concret, având în vedere principii şi realităţi specifice fiecărei localităţi în parte (fiecare formă de organizare a societăţii civile să aibă un număr de 50-100 oameni susţinători, ceea ce ar crea un sistem de reguli de dezvoltare a comunităţii locale). Exemple de forme de organizare a societăţii civile: asociaţii profesionale pentru turism, pentru industria locală ( de pildă cea a lucrătorilor din Şantierul Naval Mangalia), pentru învăţământ, pentru sănătate, pentru artă, pentru antreprenoriat etc., iar aceste forme de organizare să fie în concordanţă cu dezvoltarea localităţii în care se definesc. Aceste asociaţii profesionale, bazate pe societatea civilă, vor duce sigur la progresul si dezvoltarea comunităţii în care se înfiinţează. Politicul trebuie să respecte categoriile profesionale şi sociale, să lucreze în folosul cetăţeanului, iar eu văd implicarea administraţiei publice locale astfel: de exemplu, pentru  staţiunile turistice, ar putea fi desemnate responsabilităţi concrete pentru fiecare dintre consilierii locali. Consilierul poate să fie numit: administrator, manager sau, dacă se găseşte cadrul legal, chiar… viceprimar al  fiecărei staţiuni în parte (!), astfel încât administraţia centrală să fie descărcată de toate problemele din turism, iar consilierul local să aibă responsabilitatea dezvoltării zonei pe care o are în responsabilitate.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top