Fără categorie

Deloitte | CFO Survey | Europa Centrala

București, 28 iunie 2011 – Directorii financiari ai marilor companii din șase țări central-europene sunt în general optimiști în privința perspectivelor financiare. Cu toate acestea, majoritatea rămân prudenți și recunosc că încă nu este momentul asumării de noi riscuri asupra bilanțurilor financiare.

Concluziile sunt surprinse în primul studiu realizat de Deloitte la nivelul directorilor financiari din regiune, pe un eșantion de 138 de respondenți din Croația, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Potrivit lui Gavin Flook, Regional Managing Partner, Audit, „din raport reiese că directorii financiari nu vor să pericliteze în niciun fel redresarea prin care trec companiile și economiile lor de ceva timp”.

Pieter Wessel, Partener Taxe, Deloitte România, împărtășește o opinie similară analizând răspunsurile eșantionului din România: „Chiar dacă o serie de indicatori economici indică posibila ieșire din criza economică, ea persistă în strategiile directorilor financiari. Rezu…

București, 28 iunie 2011 – Directorii financiari ai marilor companii din șase țări central-europene sunt în general optimiști în privința perspectivelor financiare. Cu toate acestea, majoritatea rămân prudenți și recunosc că încă nu este momentul asumării de noi riscuri asupra bilanțurilor financiare.

Concluziile sunt surprinse în primul studiu realizat de Deloitte la nivelul directorilor financiari din regiune, pe un eșantion de 138 de respondenți din Croația, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Potrivit lui Gavin Flook, Regional Managing Partner, Audit, „din raport reiese că directorii financiari nu vor să pericliteze în niciun fel redresarea prin care trec companiile și economiile lor de ceva timp”.

Pieter Wessel, Partener Taxe, Deloitte România, împărtășește o opinie similară analizând răspunsurile eșantionului din România: „Chiar dacă o serie de indicatori economici indică posibila ieșire din criza economică, ea persistă în strategiile directorilor financiari. Rezultatele indică o creștere a optimismului în privința perspectivelor economice și financiare, precum și accelerarea dinamismului pe piața locală. Este evident, însă, că la unison cu sentimentul din regiune, criza care a lovit lumea acum trei ani este încă proaspăt în mintea lor.”

Aproape jumătate dintre participanții la studiu spun că își vor concentra atenția cu precădere asupra creșterii veniturilor din piețele existente în 2011, în timp ce 17% se vor axa pe noi piețe. În același timp, 62% dintre respondenți consideră că piața locală reprezintă principala sursă de creștere a veniturilor, urmată de regiunea central-europeană (16%) și de Marea Britanie și zona euro (14%). „Această statistică indică un mediu de lucru în care companiile se concentrează pe ceea ce știu ele să facă mai bine”, adaugă Flook.

O altă temă majoră în rândul directorilor financiari este scăderea costurilor; 95% dintre cei chestionați consideră acest obiectiv drept o prioritate majoră (54%) sau importantă (41%) în următoarele 12 luni.

Gavin Flook adaugă: „Studiul sugerează, de asemenea, că directorii financiari din regiune sunt în mare parte mulțumiți de nivelul actual al provizioanelor construite pentru acoperirea creanțelor; în timp ce 60% dintre ei preconizează că nivelul datoriilor din bilanț va crește puțin sau se va menține la același nivel în următorii trei ani, peste jumătate dintre respondenți cred că firma pe care o reprezintă își va îmbunătăți capacitatea de a-și onora datoriile la scadență (serviciului datoriei), în aceeași perioadă de timp”.

Așa cum era de așteptat, răspunsurile diferă de la o țară la alta. Directorii financiari din Polonia se arată mai încrezători față de omologii lor, posibil și pentru că beneficiază de soliditatea susținută a economiei poloneze. Directorii cehi se arată mai dispuși să își asume noi riscuri, comparativ cu restul respondenților, în timp ce Ungaria și Slovacia sunt cele mai reticente la risc. Croația se evidențiază printr-o creștere a încrederii.

Romania: Unghiul de abordare CFO

Chiar dacă 80% dintre respondenți mizează pe îmbunătățirea nivelului serviciului datoriei în următoarele 12 luni și nimeni nu a dat un răspuns negativ la această întrebare, 60% dintre respondenți consideră în continuare că mediul actual este marcat de o incertitudine economică și financiară peste nivelul normal, ridicat sau foarte ridicat.

Pieter Wessel adaugă: „Directorii financiari rămân concentrați pe reducerea costurilor și controlul datoriilor. Aversiunea față de risc se menține la un nivel ridicat (70% dintre respondenți) și noi alianțe sunt anticipate pe piață, 70% dintre respondenți preconizând un nou val de fuziuni și achiziții în România, în următoarele 12 luni”.

  • La întrebarea privind perspectivele financiare față de acum trei luni, o pondere importantă de 40% și-a exprimat optimismul.
  • Majoritatea companiilor se vor concentra pe piețele curente, 71% dintre respondenți vizând venituri în creștere. Totuși, piața locală rămâne principalul contributor la creșterea veniturilor companiei.
  • Un sfert dintre directorii financiari chestionați se așteaptă ca datoriile companiilor lor să crească semnificativ în următorii trei ani.
  • Majoritatea directorilor financiari din România au încredere în capacitatea companiilor lor de a-și onora datoriile la scadență, în următorii trei ani.

Comparație la nivel global

Deloitte Europa Centrală CFO Survey face parte din seria Deloitte CFO Global Insights, care identifică punctul de vedere al directorilor financiari din întreaga lume. Comparând rezultatele studiului central-european cu cea mai recentă ediție Global Insights, reiese că directorii financiari din regiune sunt mai optimiști față de omologii lor din Marea Britanie, dar mai puțin optimiști comparativ cu cei din Statele Unite.

În zona euro se remarcă un declin notabil al nivelului de încredere, pe fondul unor factori precum creșterea șomajului în Spania, crizele din Grecia și Irlanda, inflația în ascensiune din Belgia; comparativ, țările non-euro se bucură de o atmosferă în general pozitivă (Norvegia, Suedia sau Elveția). Prin contrast, nivelul de optimism al celor șase țări din Europa Centrală este unul relativ aliniat.

Directorii financiari central-europeni par să aibă câteva arii cheie de interes în comun cu omologii din Orientul Mijlociu, cum este intenția de a realiza creșterea organică printr-o concentrare asupra activităților de piață curente. Acele companii central-europene care văd Asia-Pacific ca fiind o regiune cheie pentru creșterea veniturilor (cum este cazul Republicii Cehe, cu 17% dintre răspunsuri, sau Ungaria – 12,5%) ar trebui să ia în calcul impactul asupra perspectivelor lor comerciale pe care l-ar putea avea evenimente de genul cutremurului din Japonia și noua taxă pe emisiile de carbon ce va fi implementată în Australia din iulie 2012.

Deloitte Europa Centrală CFO Survey – detalii

  • Chestionar online cu 15 întrebări, adresat companiilor din Croația, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.
  • Este prima ediție a acestui proiect. A doua va fi lansată în noiembrie 2011.
  • Eșantionul a fost format din 138 de directori financiari reprezentând cele mai mari companii din regiune.

Pentru mai multe informații, va rugăm să accesați: www.deloitte.com/cecfo

Data ultimei actualizări: 

2011-06-28 06:50:16.84

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top