Exclusiv

TURISM SĂLBATIC pe PLAJA VADU. Autoritățile de mediu se fac că nu văd | VIDEO

În ultimul weekend din luna septembrie, am făcut o incursiune pe Plaja Vadu și am filmat cu drona o întindere de litoral de aproximativ șase kilometri, de la nord la sud, pentru a vedea cum se desfășoară aici turismul.

Puteți vedea în clipul de mai jos mii de rulote și corturi amplasate pe plajă și în vecinătatea ei și chiar pe celebrele dune gri (mici denivelări formate din nisipul adus de vânt, stabilizat temporar de vegetație), pe care Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) se încăpățânează să le protejeze cu o înverșunare demnă de o cauză mult mai bună. Această activitate de turism se desfășoară ilegal, chiar sub ochii autorităților de mediu, care preferă să o tolereze și să dea din când în când amenzi, lucru ce nu pare a-i deranja prea mult pe turiști.

De ani de zile, Primăria Săcele se străduiește fără succes să convingă ARBDD să avizeze un Plan Urbanistic General (PUG), care ar stabili reguli clare de dezvoltare a zonei economice (cu regim de protecție permisiv, unde se pot desfășura activități economice!) de la Plaja Vadu, pentru a fi edificată o infrastructură pentru un turism organizat și prietenos cu mediul.

În PUG-ul propus de Primăria Săcele, plaja ar rămîne liberă, ar urma o zonă tampon și apoi terenurile pe care se poate construi, care oricum în acest moment sunt proprietăți private. Construcțiile ar urma să se dezvolte „în scară”, adică primul rând de construcții, la 500 de metri de la mare, să aibă doar parter, următoarele P+1, apoi P+2, respectiv P+3, pentru a evita, ca în alte locuri, aberațiile urbanistice.

În schimb, autoritățile de mediu preferă să tolereze acest turism dezorganizat, cu efecte mult mai rele asupra mediului natural.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top