Profil de Primar

Turism în fundul gol pe plajele publice

Pentru că nu există locuri special amenajate, practicanţii de nudism se fac vinovaţi de “expunere indecentă”
Pe mai multe plaje de pe litoralul românesc se practică nudismul ilegal. Mamaia, Eforie, Costineşti, 2 Mai şi Vama Veche sunt teritorii cucerite de către nudişti la începutul anilor 90 sau chiar, în unele cazuri, de pe vremea regimului comunist. În aceste locuri, “turiştii în fundul gol” pot fi acuzaţi de expunere indecentă. Altfel spus, a sta gol pe plajă echivalează cu a ieşi dezbrăcat pe stradă, căci toate plajele din România aparţin domeniului public. În contextul legislaţiei româneşti, este practic imposibil să apară plaje “private” pentru nudişti, căci accesul este liber chiar şi în zonele de nisip concesionate de către hotelieri. În ţările vestice, pe plajele publice este interzis chiar şi topless-ul, iar persoanele care încalcă legea sunt amendate imediat. Nudiştii au însă la dispoziţie locuri special amenajate.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

În lipsa unor soluţii legale, pe litoralul nostru nudiştii se descurcă cum pot, caută zone mai retrase (cum ar fi Grindul Chituc), ori se amestecă pur şi simplu cu “textiliştii” în locurile numite mai sus.

Mamaia bărbaţilor dezbrăcaţi

Limita nordică a celei mai selecte staţiuni de pe litoral, Mamaia, este unul dintre locurile preferate de nudişti, mai ales bărbaţi. Desişul de boscheţi şi copăcei dintre staţiune şi plaja de la Hanul Piraţilor ajută cuplurile de bărbaţi goi, în general constănţeni, să scape de privirile indecente. Alţii însă preferă să se aşeze ostentativ pe plajă, nu departe de locul în care turiştii obişnuiţi stau pe cearşafuri ori pe şezlongurile din dreptul beach-barurilor apărute recent la marginea staţiunii Mamaia.

Nudism în Drumul European

Între Eforie Nord şi Eforie Sud, Spitalul Balnear deţine o suprafaţă de plajă unde a funcţionat un solar. Înainte de 1989, aici se făcea nudism în scop terapeutic, în două pavilioane separate, unul de bărbaţi şi altul de femei. În ultimii ani solarul a fost abandonat, o parte din ziduri s-au prăbuşit, astfel că în prezent nudiştii pot fi văzuţi de pe drumul european Constanţa-Mangalia. În pavilionul din stânga se aşează de regulă perechile (adesea familii însoţite de copii), iar în dreapta cuplurile de bărbaţi. În majoritatea lor sunt turişti veniţi la mare, lucru evidenţiat şi de numerele de înmatriculare ale maşinilor parcate în zonă.

Yoghinii preferă epava

În primii ani de libertate, Costineştiul a fost luat cu asalt de către practicanţii de yoga simpatizanţi ai MISA. Yoghinii lui Bivolaru au descins mai întâi în sudul staţiunii, unde stăteau vara în tabere de corturi. Golful Francezului era locul în care ei desfăşurau diverse activităţi şi făceau nudism. După ce au intrat în conflict cu maicile “Mănăstirii Sfânta Elena de la Mare”, au fost nevoiţi să părăsească zona. Între timp, Staţiunea Tineretului se dezvoltase suficient pentru ca yoghinii să găsească cazare în numeroasele pensiuni construite aici. Pentru nudism, ei au început să folosească plaja din dreptul epavei. În luna august (când se desfăşoară Tabăra Internaţională de Yoga de la Costineşti), yoghinii iau cu asalt această plajă; li se alătură şi alţi nudişti obişnuiţi, veniţi la mare în Costineşti.

Colonia de la 2 Mai

Pe plaja sudică din 2 Mai se face nudism încă dinainte de 1989. Între timp, în zonă au apărut şi două restaurante (unul se numeşte chiar Nudy Bar). La sfârşit de săptămână, plaja din golf, sugrumată între faleză şi linia apei, se umple de corturi. Sunt mai ales bucureşteni care vin cu întreaga familie să facă nudism. Unii dintre ei se dezbracă vineri, la sosire, şi îşi iau din nou hainele pe ei abia duminică seara, când se urcă în maşini. E un loc liniştit în care “textiliştii” sunt minoritari.

Vama veche s-a mai îmbrăcat

Vama Veche nu mai este, în ultimii ani, un loc pentru nudişti. Vechiul sat căutat pe vremuri pentru linişte şi libertate s-a schimbat foarte mult, la fel şi obiceiurile turiştilor. Tot mai numeroasele hoteluri, restaurante şi baruri i-au alungat pe nudişti în extremităţile plajei. Doar spre 2 Mai, în vecinătatea pescăriei şi mai ales spre graniţă se mai face ceva nudism, dar şi aici oamenii goi sunt minoritari faţă de cei care preferă costumul de baie. Cei mai mulţi vin cu corturi sau cu rulote, şi se aşează pe plajă sau pe promontoriul plin de iarbă, lângă drum.

În luptă cu conservatorismul

În vestul Europei şi în Statele Unite nudismul a generat ample dezbateri publice între adepţii mişcării şi categoriile conservatoare. Nudiştii sau naturiştii consideră că mişcarea lor propune un mod de viaţă sănătoasă şi lipsită de constrângeri, în timp ce adversarii îi acuză de indecenţă şi exhibiţionism.
Conform enciclopediei Wikipedia, nudismul (sau naturismul, aşa cum este numit în SUA) este o mişcare culturală care promovează practica nudităţii sociale în spaţii publice sau private. Activităţile se desfăşoară în contexte sociale non-sexuale, participanţii fiind persoane de toate vârstele, deseori familii.
Adepţii mişcării promovează respectul pentru propriul corp, grija pentru sănătatea proprie şi preţuirea contactului cu elementele naturii şi consideră că nuditatea nu este degradantă, imorală sau indecentă, argumentând că nudismul este o stare naturală, deoarece omul se naşte în stare nudă.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top