Exclusiv

TUPEU DE PRIMAR: a primit de la Primărie TROTUARUL, pentru a „construi” o terasă care există deja, ilegal, de 9 ani!

Consilierii locali ai PSD din comuna constănțeană Ciobanu au votat în ultima ședință din luna septembrie pentru ca soţia Primarului Tudorel Gurgu să intre în legalitate cu o construcţie amplasată pe domeniul public, încă din 2009.
Concret, vorbim de magazinul lui Gurgu care se numeşte sugestiv „La Primaru’”, (amenajat pe locul în care edilul a deţinut o cârciumă), care se prelungeşte cu o „terasă”, construită ilegal pe domeniul public al comunei, chiar în fața casei lui din satul Ciobanu, strada Eroilor numărul 38.

Din fotografii se poate vedea cum construcţia ocupă tot trotuarul, pe care îl depăşeşte, intrând, după limita bordurii, pe carosabil!

 

Cu o lună în urmă, consilierii locali au decis ca suprafața de 59 de metri pătrați pe care este construită ilegal această terasă să treacă din domeniul public în domeniul privat al comunei.

Următorul pas s-a făcut vineri, 28 septembrie, când consilierii locali au fost chemați să voteze „aprobarea concesionării prin negociere directă (către Gurgu Mirela-n.red.) a terenului în suprafață de 59 de mp, pentru extindere spațiu aferent imobilului situat în strada Eroilor nr. 38”. Propunerea de pe ordinea de zi îi aparține viceprimarului Ion Simion care „uită” să menționeze că pe acel teren există de aproape 10 ani o construcție ilegală ridicată chiar de primar, iar concesiunea în vederea „extinderii” este, în realitate, o minciună prin care dorește să-i dea acel teren familiei primarului.

„Casa” este de fapt magazin, iar „construcţia provizorie” are fundaţie de beton

Mai mult, viceprimarul comunei Ciobanu scrie și semnează în expunerea de motive a propunerii că pe cei 59 de mp se va „extinde locuința doamnei Gurgu prin realizarea unei construcții provizorii”, nicidecum că pe acel teren concesionarul va desfășura activități economice, ceea ce face deja de mulți ani. În plus, construcţia „provizorie” are fundaţie din beton.

Miza este simplă: odată văzut cu contractul de concesiune pe cei 59 de mp, primarul Gurgu va face toate diligențele ca terasa pe care a construit-o demult să intre în legalitate. Totul, cu complicitatea consilierilor locali ai PSD din comuna Ciobanu, care au votat această propunere.

Contractul de concesionare a celor 59 de mp pe care UAT Ciobanu urmează să îl semneze cu soția primarului Gurgu va fi încheiat pe 25 de ani, iar redevenţa urmează să fie de 32, 17 lei/mp, pe an.

Propunerea a stârnit reacţia consilierilor PNL, care au ridicat problema faptului că pe respectivul amplasament se află deja o construcţie ilegală şi deci faptul că terenul va fi concesionat pentru extinderea locuinţei este o minciună. Cu toate astea, proiectul a trecut graţie votului majoritarilor.

Povestea unei terase ilegale

Povestea terasei este veche, datând din anul 2009, când Tudorel Gurgu a fost amendat și i s-a pus în vedere demolarea construcției ilegale de către o echipă de inspectori aparținând Consiliului Județean Constanța și Inspectoratului Teritorial de Construcții Sud-Est.

În anul 2009, președintele de atunci al Consiliului Județean Constanța (CJC) – Nicușor Constantinescu – semna adresa R5608/3.06.2009, prin care comunica unei persoane faptul că ”imobilul P+1, cu spațiu comercial la parter din localitatea Ciobanu, str. Eroilor nr. 38, aparținând lui Gurgu Tudorel” a fost verificată de o echipă de inspectori aparținând CJC și Inspectoratului Teritorial de Construcții Sud-Est, care au constatat mai multe nereguli.

Dintre acestea, se arată în adresa oficială, proiectul inițial nu a fost respectat prin neretragerea cu 3 m față de aliniamentul prevăzut în proiect, nerespectarea regimului de înălțime prin executarea unei mansarde, executarea pe terenul aparținând domeniului public a unei terase etc. De fapt, așa cum se poate vedea din fotografii, terasa este construită pe trotuar şi pe carosabil.

Ca urmare a constatării acestor nereguli, inspectorii au încheiat PV nr. 629/23.04.2009 prin care se dispunea, printre altele, demolarea terasei executate pe domeniul public și intrarea în legalitate pentru toată construcția. Totodată, proprietarul, Gurgu Tudorel a fost sancționat contravențional. Deși contravenția a fost anulată de către instanțe din cauza unor proceduri tardive făcute de ITC, construcția de pe carosabil există, nestingherită de nicio autoritate a statului.

Mai mult, Inspectoratul de Stat în Construcții Constanța a amendat UAT Ciobanu în urmă cu aproximativ două luni pentru că „nu a organizat și nu a exercitat controlul privind disciplina în autorizarea și executarea lucrărilor de construcții prin compartimentele abilitate… în cadrul unității teritoriale”. Inspectorii în construcții fac referire inclusiv la terasa pe care primarul a ridicat-o ilegal pe domeniul public al comunei și nimeni, niciodată, nu a îndrăznit să ia vreo decizie radicală în acest sens.

Un articol de Călin GAVRILAȘ și Mihai Răzvan ROTARU

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top