Ancheta

Tulcea se pregăteşte pentru sărbătorirea a 90 de ani de la debutul relaţiilor diplomatice româno-finlandeze

În Constanţa expoziţia a fost încununată de succes

Ziua de 3 august a.c. a marcat sărbătorirea a 90 de ani de când România şi Finlanda au stabilit relaţii diplomatice. Evenimentul a avut loc la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa unde, în cadrul unei expoziţii, au fost prezentate documente diplomatice, cu ajutorul colaborării dintre Ministerul Afacerilor de Externe din România, Ambasada Republicii Finlanda la Bucureşti, Asociaţia Română pentru Studii Baltice şi Nordice, mai multe muzee şi instituţii de cercetare din ţară. Expoziţia a fost deschisă publicului până pe 15 august, iar tot în luna august, aceasta va fi prezentată şi în Tulcea.

Un articol de Andreea PAVEL

În cadrul întâlnirii au participat şi au luat cuvântul Marko Pribila, însărcinat cu afaceri la Ambasada Finlandei la Bucureşti, consulul onorific Constantin Şuteu, directorul Muzeului de Istorie, Gabriel Custurea, iar din partea Asociaţiei Română pentru Studii Baltice şi Nordice, conf. univ. dr. Florin Anghel. În discursul său, în urma prezentării începutului relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, Marko Pribila a marcat cele mai importante momente din evoluţia stabilirii legăturilor, cum ar fi faptul că România a fost printre primele state care au recunoscut independenţa Republicii Finlanda după Primul Război Mondial. Florin Anghel a precizat, la rândul lui, că ”poate este un semn faptul că dezbaterea despre integrarea României în Uniunea Europeană a fost începută de un finlandez”. Cei prezenţi la eveniment au primit o carte editată special pentru festivitate, în care sunt prezentate atât evoluţia relaţiilor româno-finlandeze, cât şi documentele prezentate în cadrul expoziţiei: ”Românii şi finlandezii sunt naţiuni tinere, în sensul că acestea şi-au format conştiinţa naţională şi şi-au câştigat independenţa de stat mai târziu decât cele mai multe popoare europene (…) Uneori, distanţa subiectivă dintre cele două naţiuni a devenit mai mică decât cea geografică, iar timp de câţiva ani, la începutul perioadei interbelice şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relaţiile dintre ele au devenit cordiale, iar cooperarea acestora foarte apropiată”(pag. 7, n.red.). Să sperăm că lucrurile nu se vor schimba.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top