COMUNICATE

Trupa Cargo primeşte Meritul Cultural, dar Kempes e lăsat pe afară

Pe 1 decembrie 2015 s-a consumat încă o gafă a Administraţiei Prezidenţiale. Cu ocazia împlinirii a treizeci de ani de activitate, membrii formaţiei Cargo au primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de cavaler. Medalierea rockerilor are însă două probleme majore: Trupa are doar cinci membri, dar de medaliat, au fost medaliaţi şapte. Iar pe lista persoanelor a căror activitate a fost încununată nu figurează nume ca Ovidiu Ioncu „Kempes” sau de Tavi Iepan – foşti membri ai formaţiei, mult mai importanţi pentru ceea ce reprezintă Cargo, decât alte persoane recent medaliate.

Un articol de Răzvan PETRE

Decretul prezidenţial prin care sunt ridicate la grad de Cavaler cele şapte persoane invocă următoarele motive: Împlinirea a 30 de ani de activitate a trupei Cargo. Contribuţia deosebită la promovarea muzicii rock în România şi îmbogăţirea patrimoniului acestui gen muzical. Remarcabile interpretări muzicale. Dar să vedem cine sunt cele şapte persoane, despre care ministerul culturii şi administraţia prezidenţială ne spun că au contribuit timp de 30 de ani la istoria Cargo şi la îmbogăţirea patrimoniului muzical!

Cei din urmă au fost cei dintâi…

Practic, pe lista persoanelor ce au devenit la 1 decembrie cavaleri ai Ordinului „Meritul Cultural” nu figurează decât un singur membru fondator al formaţiei Cargo – Adi Bărar, chitaristul şi liderul trupei. Restul sunt persoane alipite formaţiei pe parcurs, unele fără a avea de-a face direct cu actul muzical.
Adi „Baciu” Igrişan s-a alăturat formaţiei la zece ani de la înfiinţare, în perioada 1995-1996. După cumplitul accident de motocicletă suferit de Kempes, care îl lăsase pe fostul solist vocal cu serioase sechele, Baciu’ a preluat treptat atribuţiile acestuia. Apoi, după plecarea lui Kempes, Igrişan a devenit solistul vocal oficial şi front-man-ul formaţiei.
Tavi Pilan este alături de Adi Bărar unul din membrii cu vechime, fiind alături de Cargo încă dinaintea lansării primului album de studio – perioada 1990-1992.
Dacă Bărar şi Pilan sunt indisolubil legaţi de istoria Cargo, iar Igrişan este asociat cu noul stil al formaţiei – cu piese mai comerciale – despre restul membrilor medaliaţi de Cotroceni nu se pot spune aceleaşi lucruri.
Ionuţ Cârjă a venit la Cargo în 2012, iar Florin Barbu – în 2013. Lista celor şapte care „au contribuit la îmbogăţirea patrimoniului muzical” este completată în mod bizar de Cosmin Petru Nicoară şi de Cătălin Richard „Rici” Pulpă. Cosmin Nicoară ocupă postul de „roadie” al trupei (om bun la toate, care se ocupă de transport, pregătirea instrumentelor, montarea echipamentului de scenă etc.) şi de reparator chitare în atelierul deschis în acest scop de Adi Bărar. Iar Richard „Rici” Pulpă are o vechime de doi ani şi jumătate ca manager la Cargo, anterior fiind cunoscut ca impresarul trupelor Iris şi Direcţia 5.

… Iar cei dintâi au rămas pe dinafară

Deşi decid medalierea impresarului, a roadie-ului şi a instrumentiştilor care au abia doi ani vechime, ministerul culturii şi administraţia prezidenţială îi „uită” pe foştii membri ai formaţiei care au contribuit în mod real „la promovarea muzicii rock în România şi îmbogăţirea patrimoniului acestui gen muzical”.
Octavian „Tavi” Iepan – autorul multora din primele piese ce au făcut istorie în primii ani de existenţă a trupei Cargo – nu a încăput pe lista celor medaliaţi.
Cea mai semnificativă absenţă este cea a lui Ovidiu Ioncu „Kempes”. Timp de paisprezece ani, între 1989 şi 2003, imaginea lui Kempes se asocia automat cu ideea de Cargo. Prezenţa scenică şi timbrul vocal unic ale lui Kempes reprezintă o importantă parte a „remarcabilelor interpretări muzicale” pentru care preşedintele i-a medaliat deunăzi pe actualii membri ai formaţiei şi pe impresarul lor.
Reuniţi pentru o scurtă perioadă, alături de alţi muzicieni talentaţi sub egida trupei Rezident Ex, aceşti doi muzicieni au reeditat vechile hituri Cargo scrise de Iepan şi interpretate de Kempes.
În paralel cu editarea acestui text, am solicitat administraţiei prezidenţiale să ne comunice motivele pentru care au fost medaliaţi oameni asociaţi trupei de doar câţiva ani, în timp ce au fost lăsaţi pe dinafară foşti membri care au activat zeci de ani în trupă, contribuind în  mod fundamental la repertoriul muzical şi la impunerea formaţiei Cargo ca un reper al muzicii rock româneşti.

Precedentul Hall of Fame

Una din cele mai cunoscute „instituţii” ale lumii rock este Rock and Roll Hall of Fame – proiect cu sediul în Ohio, SUA. Operat de o fundaţie, acest proiect şi muzeul asociat ei onorează opera celor mai influente persoane din rock şi nu numai, persoane care şi-au pus amprenta asupra muzicii contemporane.
În 2012, procesul de vot a dus la introducerea în Rock and Roll Hall of Fame a formaţiei Guns ‘n’ Roses. La momentul acestei decizii, din trupă mai făcea parte doar un singur membru fondator – solistul vocal Axl Rose. Cu toate acestea, formula în care trupa a fost inclusă în Hall of Fame a fost cea originară, care a produs marile hituri ale anilor 90. Asta deşi toţi ceilalţi membri ai formaţiei au urmat alte proiecte muzicale şi nu mai sunt alături de Axl Rose de douazeci de ani. Întrucât Rose şi restul foştilor colegi de trupă nu au reuşit să treacă peste diferendele ce îi separă, acesta nu a fost prezent la ceremonia oficială. Astfel, deşi trupa a fost introdusă în Rock and Roll Hall of Fame, la ceremonie nu a participat niciunul din actualii membri ai formaţiei.
Un alt exemplu este cel al formaţiei Red Hot Chili Peppers. În Rock and Roll Hall of Fame au fost introduşi cei patru membri actuali, plus încă patru foşti membri ce au avut o contribuţie importantă în istoria formaţiei.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top