COMUNICATE

Transferuri ilegale la Universitatea „Ovidius” (II): Facultatea de Teologie din Constanța a admis transferuri ale unor studenți exmatriculați sau cu credite insuficiente

Noi detalii ies la iveală din Raportul Corpului de Control al Ministrului Educației Naționale (MEN) care în 2014 a efectuat un control la Universitatea Ovidius din Constanta (UOC). Publicația noastră a scris despre o parte a transferurilor ilegale făcute la unele facultăți din cadrul UOC cu complicitatea decanilor și rectorilor ( Victor Ciupină și Dănuț Epure). Astăzi continuăm cu transferurile efectuate la Facultatea de Teologie, instituție care ocupă un loc fruntaș la astfel de lucruri, conform Raportului pe care actualul rector, Sorin Rugină, a avut grijă să-l ascundă cât mai bine de opinia publică.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

Ai, n-ai suficiente credite, Teologia din Constanța te așteaptă cu brațele deschise

Decanul facultății, preotul Bogdan Moise, a semnat mai multe cereri de transfer în perioada 2012 – 2013, cereri prin care unii studenți sunt acceptați să-și continue studiile la malul Mării deși creditele recunoscute de UOC nu erau suficiente. Unele cereri de transfer nu au fost semnate de către reprezentanții ambelor Universități (cea de la care se transferă studentul și cea la care se transferă), așa cum rezultă din raportul Corpului de Control.
Un astfel de caz este a unui student transferat în anul universitar 2012-2013 de la Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iași, Specialitatea Teologie Pastorală (an II) căruia, conform fișei de echivalare, i s-au recunoscut doar 25 de credite din cele 55 cu care venea el de la Iași. Transferul s-a efectuat cu încălcarea legii, cererea fiind aprobată de decanul Teologiei constănțene Bogdan Moise. Nimeni, niciodată până acum nu l-a tras la răspundere pentru aceste ilegalități.
La fel s-a întâmplat și într-un alt caz, al unui student din anul IV de la Facultatea de Teologie din București, transferat la Constanța în anul III de studii. Deși studentul bucureștean obținuse în anul IV 190 de credite, UOC i-a recunoscut doar 57, adică mai puține decât minimul legal de 60 de credite necesare unui transfer. Cu toate acestea, tânărul este acceptat la Facultatea de Teologie din Constanța.
În total, Raportul menționează 27 de transferuri la Teologie în perioada 2009 – 2013, transferuri ale căror legalitate nu a putut fi verificată integral deoarece datele prezentate de Facultate au fost incomplete pentru a mușamaliza adevărul din Universitatea „Ovidius”.

Exmatriculați la Iași, înmatriculați ilegal la Teologia din Constanța

Un alt caz consemnat de către inspectorii corpului de control al MEN este al unui student venit tot de la Universitatea ieșeană, tot în anul II, tot cu credite recunoscute insuficiente (30 de credite acceptate din 80), dar care fusese și exmatriculat de la Facultatea de Teologie din Iași în luna iulie 2012.
Deși, din documentele emise de Facultatea de Teologie din Iași, rezultă clar exmatricularea acestui student, la Constanța acesta este primit cu brațele deschise și înmatriculat în anul II de studii (2012-2013). În acest caz transferul a încălcat legea deoarece studentul trebuia să susțină un nou examen de admitere, dar și numărul creditelor acceptate (dacă nu ar fi fost exmatriculat) erau insuficiente. Și de această dată, decanul Moise semnează acceptul transferului.
Un alt exmatriculat de la Universitatea Al. Ioan Cuza, Facultatea de Teologie, a fost primit cu brațele deschise la Constanța. Acesta a fost dat afară, în februarie 2009, prin decizia Rectorului deoarece nu a promovat trei discipline din anul I de studii, timp de două semestre consecutiv.
Dar vocația preoțească a tânărului a fost atât de mare încât după 3 ani de la exmatriculare obține acceptul Teologiei Constanța de a se transfera în anul universitar 2012-2013, în anul II de studii. Nu numai că acest student nu a susținut un nou examen de admitere, așa cum prevede legea, dar nu a îndeplinit nici criteriul creditelor recunoscute necesare unui transfer. Conform fișei de echivalare, Universitatea Ovidius i-a recunoscut doar 19 credite, total insuficiente pentru a fi înmatriculat. Dar, la Teologie se poate orice pentru că nimeni nu verifică și nu ia măsuri… De altfel, în anul universitar 2012-2013 au fost transferați la Constanța nu mai puțin de 5 exmatriculați de la Iași.
Și de la Universitatea „Valahia” din Târgoviște a fost primit un exmatriculat. Astfel, un alt viitor preot dat afară de la Facultatea de Teologie din Târgoviște în anul 2012 primește acordul de a fi transferat din partea decanului Moise. Tânărul a fost transferat deși trebuia să susțină un examen de admitere, iar numărul de credite recunoscute este insuficient față de prevederile legale ( 27 credite recunoscute).
Pe lista celor transferați ilegal la Facultatea de Teologie din Constanța mai figurează doi studenți de la Facultatea de Teologie din Pitești, unul de la București.
Vă reamintim că în urma acestui Raport al Corpului de Control al MEN, rectorul Universității „Ovidius” din Constanța, Sorin Rugină, nu a luat nicio măsură în legătură cu aceste transferuri ilegale și împotriva celor care le-au girat. Mai mult, unii dintre decani sunt acum în funcții de conducere ale UOC.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top