Actualitate

Topalu, comuna în continuă dezvoltare

Situată pe malul drept al Dunării, comuna Topalu (județul Constanța) se află în ultimii ani într-o continuă transformare. Topalu este un loc de referință atunci când vorbim despre Festivalul Concurs „Dan Moisescu”, un eveniment cultural de tradiție sau de Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă”, obiectiv care nu trebuie să lipsească din agenda turistică a Dobrogei. Și, dacă tot amintim puncte de referință pe harta pământului cuprins între Dunăre și Marea Neagră, menționăm și Cetatea Capidava situată pe malul Dunării.

Modernizarea comunei, formată din satele Topalu și Capidava, începe cu infrastructura rutieră, iar la acest capitol amintim asfaltarea mai multor străzi pietruite, fiind, așa cum explică primarul Valentin Stanciu, primele acțiuni de asfaltare din comună.

Puține localități rurale se pot lăuda că au de câțiva ani zero furturi din locuințe. Topalu este una dintre acestea, infracționalitatea de acest gen dispărând în momentul în care administrația locală a realizat proiectul de modernizare a iluminatului public. Fiecare stâlp din Topalu și Capidava este dotat cu leduri, tot sistemul fiind unul inteligent, modern și economic.

Tot pentru siguranța cetățenilor și a unor bunuri publice, administrația locală a implementat sisteme de monitorizare video la școală, grădiniță, cămin cultural, primărie și în centrul localității.

De asemenea, Topalu este comuna care se gospodărește singură atunci când vine vorba despre activitatea de deszăpezire, astfel încât nu mai este nevoie de contracte de acest gen cu alte companii. Prin achiziționarea unui buldoexcavator modern, spune Valentin Stanciu, această problemă s-a rezolvat. Mai mult, utilajul poate fi folosit și la alte lucrări de utilitate publică.

Pentru a avea documentația pregătită în vederea viitoarelor proiecte de modernizare a comunei, administrația din Topalu a realizat intabularea tuturor drumurile, inventarierea și măsurarea stâlpilor și curbelor de nivel, documente necesare pentru orice fel de proiect de infrastructură.

La capitolul infrastructură rutieră menționăm și proiectul de reabilitare a peste 1.000 de metri de trotuare în Topalu.

Și Căminul Cultural a intrat în atenția primăriei, astfel că aici s-au executat ample lucrări de modernizare, astfel încât clădirea este dotată acum cu instalații sanitare, toalete interioare, rețea de canalizare și o bucătărie utilă pentru anumite evenimente care se desfășoară în acest cămin.

Pentru infrastructura educațională, primăria Topalu a alocat fonduri în vederea reabilitării unui corp al Școlii din localitate, precum și pentru construirea unei noi săli de clasă.

În ceea ce privește cele două bazine apă ale comunei, primarul Valentin Stanciu explică faptul că acestea au fost igienizare, reparate și îngrădite, astfel încât să fie asigurată siguranța beneficiarilor, adică a localnicilor. De asemenea, a fost montată peste 1.300 de metri de conductă de alimentare de la un puț la un bazin de depozitare a apei.

La nivelul comunei Topalu se desfășoară un amplu proces de cadastrare gratuită. Astfel, vor fi făcute cărți funciare pentru toate terenurile și clădirile din intravilanul și din extravilanul comunei. În același timp, primăria are în derulare Planul Urbanistic General (PUG).

Nu în ultimul rând, trebuie amintită și finalizarea lucrărilor la podețul dalat care face legătura între strada Dunării și principalele artere din Topalu. Podețul este unul care asigură tranzitul rutier atât autoturismelor, cât și pietonilor.

Pentru confortul turiștilor care vizitează Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă”, primăria a amenajat și o parcare în preajma acestui obiectiv cultural.

La capitolul cultură, Topalu se poate lăuda cu tradiționalul Festival Concurs „Dan Moisescu” și cu Tabăra de Pictură unde zeci de artiști plastici zugrăvesc frumusețile Dunării, a locurilor și oamenilor din Topalu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top