Fără categorie

Tomis TopEstate: Mamaia Nord, noul pol imobiliar al Constanței

Zona satelit a Constanței, Mamaia Nord, este din ce în ce mai căutată de clienții agențiilor imobiliare, tendință impulsionată de avansul lucrărilor de infrastructură și a construcțiilor rezidențiale în perimetrul situat între Năvodari și Mamaia, este de părere Bogdan Marius Anca, reprezentantul Tomis TopEstate, una dintre cele mai dinamice agenții imobiliare din piața locală de profil.

Un articol de Gabriel BOTEZATU

 “În ultima perioadă, pe lângă cartierele cu tradiție imobiliară, clienții au început să se intereseze din ce în ce mai mult de Mamaia Nord, sau Mamaia Sat, cum mai este cunoscută zona. Principalul factor care a determinat noua tendință este reprezentat de noile construcții și modernizarea infrastructurii. Se fac mari investiții în zonă, iar un exemplu edificator este lărgirea şoselei ce leagă Mamaia de Năvodari”, a explicat specialistul imobiliar.

Apartamentele cu 2 camere de 45.000 euro, cele mai tranzacționate

Acesta a precizat că partea de nord este preferată și în cazul cartierelor constănțene. Astfel, cele mai solicitate zone în Constanța sunt Faleză Nord, Tomis Nord, vecinătatea City Mall, Dacia, Casa de Cultură și Centru. În ceea ce privește tipul locuinței, cele mai tranzacționate sunt apartamentele cu două camere, iar prețul mediu al achiziției este de 45.000 euro. Jumătate din tranzacțiile realizate de agențiile imobiliare constănțene reprezintă achiziții, în timp ce cealaltă jumătate constituie închirieri. Mamaia este o altă zonă pentru care interesul rămâne la cote ridicate, însă celebra stațiune este căutată cu precădere de cei care vor să cumpere pentru a închiria ulterior, se estimează ca doar 30% dintre clienți au intenții locative personale. Odată cu finalizarea lucrărilor de infrastructură a centrului vechi din Constanța, interesul față de această zonă a crescut exponențial, deși fondul de locuințe în Peninsulă este extrem de limitat.

Piața imobiliară, în creștere

Piața imobiliară de la malul mării a intrat de anul trecut, după o perioadă grea pentru toate industriile, într-o ușoară dezmorțire, înregistrându-se o ușoară creștere a vânzărilor de aproximativ 5%, nivel așteptat și pentru acest an. Ascensiunea pieței a fost susținută în special de prezența programului “Prima casă”, instrument financiar utilizat de aproximativ 70% dintre cumpărătorii de locuințe. În ceea ce privește preferințele clienților, aceștia caută locuințe deja mobilate și utilate.

Terenurile agricole, la mare căutare

Deși timide, semnele bune din piață au determinat și creșterea apetitului pentru terenurile agricole, segment al cărui potențial nu a trecut neobservat de Tomis TopEstate. “Terenurile reprezintă o componentă importantă a pieței imobiliare. Orașul Constanța deja nu prea mai dispune de terenuri libere pe care să se poată construi, însă zonele satelit dispun de multe oportunități. În segmentul de terenuri, suprafețele care se pretează exploatărilor agricole sunt la mare căutare. Dacă anii trecuți ne concentram pe apartamente, acum am început să ne orientăm și către terenuri. Se caută terenuri agricole compacte. Cele mai cumpărate terenuri sunt pe linia Dunării, un exemplu în acest caz este Hârşova”, a adăugat Bogdan Marius Anca.

Dezvoltarea de proiecte, o oportunitate exploatată

Acesta a menționat că politica agenției de fidelizare a cumpărătorului a avut ca rezultat câștigarea  încrederii multor clienți și atragerea celor ai altor firme. Portofoliul de clienți în creștere a determinat agenția să speculeze si alte segmente ale industriei imobiliare.  Astfel, Tomis TopEstate s-a orientat și pe dezvoltarea de proiecte imobiliare. “Cumpărăm terenuri pe care construim imobile de multe ori inedite. De exemplu, doar ce am terminat o construcție inspirată din stilul mediteranean, la Valul lui Traian. Tot acolo lucrăm acum la un alt proiect”, a spus expertul imobiliar.

Agenții acreditați, soluția pentru o tranzacție sigură

Anca a menționat că piața de profil din Constanța este plină de samsari și agenții imobiliare care urmăresc numai profitul imediat, ceea ce a dus la o oarecare reticență a clienților față de firmele care intermediază servicii imobiliare. Pe de altă parte, vigilența clienților a crescut, ceea ce a început să ducă la curățarea pieței, iar agențiile imobiliare serioase se remarcă mai ușor.

Reprezentantul agenției a subliniat că cel mai important atribut al unui agent imobiliar este bunul simț.

“Bunul simț este cea mai mare calitate a unui agent care se respectă. Așa am reușit să ne ţinem lângă noi clienții, care aduc la rândul lor alți cumpărători și tot așa. Cei mai mulți clienți pe care îi avem vin din recomandări. De asemenea, pentru a dezvolta o agenție de succes este nevoie de multă muncă. De exemplu, programul meu este de 10 ore pe zi, iar de multe ori nu am week-end”, a mai spus reprezentantul Tomis TopEstate. Acesta sfătuiește atât cumpărătorii cât și vânzătorii să apeleze la agenți acreditați, care au cursuri de specialitate și membri ai Asociației de Standarde și Etică Imobiliară.

Despre Tomis TopEstate.

Tomis TopEstate este una dintre cele mai dinamice agenții imobiliare din Constanța, care a luat ființă în 2011, când 5 agenţi imobiliari s-au asociat. Deși a fost înființată în plină criză economică, în numai patru ani firma a reușit să depășească, din punct de vedere al tranzacțiilor, agenții locale consacrate. Firma are 8 angajați, iar veniturile sunt reinvestite în dezvoltarea firmei.

Statistică de prețuri – Constanța

Potrivit Institutului Național de Statistică, în prezent, în Constanța există aproximativ 130.000 de locuințe. În luna martie, orașul de pe litoral a consemnat cea mai mică rată de creștere a prețurilor dintre principalele centre regionale ale României, respectiv 0,8% (de la 885 la 892 de euro pe metru pătrat), situându-se acum la o diferență de 5,1% față de perioada similară din 2014 (849 de euro pe metru pătrat). În ultima lună, pretențiile proprietarilor de apartamente vechi s-au menținut relativ constante, în condițiile unei scăderi de 0,1% (de la 878 la 877 de euro pe metru pătrat). Unitățile locative nou-construite, pe de altă parte, s-au scumpit cu 2%, de la 907 la 925 de euro pe metru pătrat.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top