COMUNICATE

Terenurile din Eforie-pe mâna grupurilor de interese

Un grup de interese format din functionari publici, politisti, un procuror au reusit sa puna mâna pe un teren cu o perspectiva deosebita, pe malul Lacului Techirghiol, aproape de turnul de televiziune.
Terenul cu pricina a fost obtinut dupa o sarabanda de ilegalitati la care au pus umarul fostul prefect al judetului, Gheorghe Martin, actualul subprefect, Claudiu Palaz, primarul orasului Eforie, Ovidiu Brailoiu si, în cele din urma, politisti si procurori care au dispus neînceperea urmaririi penale.

Pe 17.11.2004, Comisia Locala si Judeteana de Fond Funciar au atribuit unui numar de 15 revolutionari câte un hectar de teren în intravilanul orasului Eforie, lânga turnul de televiziune. Revolutionarii nu îndeplineau însa cerintele prevazute de fosta lege 42/1990 privind incapacitatea totala sau partiala de munca si nici nu îsi preschimbasera certificatele de pentru atestarea calitatiii de “luptator pentru victoria revolutiei” sau “urmas de erou-martir”, singurele care le-ar fi dat dreptul sa fie împroprietariti. Încalcarea legii este confirmata si de Secretarul de Stat Petrisor Morar, de la Secretariatul de Stat Pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989, într-o adresa catre Politia Eforie. Morar precizeaza în document: “La data de 17.11.2004 nici o persoana nu putea beneficia de drepturile prevazute de Legea 341/2004”.
În afara de asta, terenurile au fost atribuite abuziv de catre Comisia Judeteana de Fond Funciar Constanta, în dauna Consiliului Local Eforie, care ar fi trebuit sa se ocupe de aceasta chestiune, asa cum prevad normele legii 341/2004, în vigoare la acea data.
Mai mult decât atât, câtiva dintre beneficiari se afla într-un evident conflict de interese. E vorba de secretarul Consiliului Local Eforie, Gheorghe Beca si viceprimarul Ion Vasile, care au semnat atribuirea de terenuri inclusiv pentru ei însisi! Conform Legii nr. 161/2003, art. 19, cei doi ar fi trebuit sa se abtina de la luarea deciziei si sa sesizeze primarul cu privire la existenta conflictului de interese. Dar cum si primarul Brailoiu avea interese acolo, e de la sine înteles ca toti cei implicati au închis ochii.
Atribuirea de teren mai are o hiba. Chiar daca nu aveau hârtiile la zi si unii nu prea erau revolutionari, cei 15 au primit în loc de teren extravilan, asa cum prevede legea, frumusete de loturi intravilan, asa cum reiese din Planul Urbanistic General din 2002. În plus, tocmai acest PUG stabileste ca Eforie nu mai are extravilan. În urma unor reclamatii, politia si parchetul de pe Lânga Judecatoria Constanta au demarat o ancheta, mai mult de ochii lumii. Caci daca ar fi fost altfel, ea nu s-ar fi încheiat cu neînceperea urmaririi penale, în fata unor dovezi atât de evidente ale încalcarii legii.

Revolutionari cu gulere albe

Între “revolutionarii” din lotul Eforie se afla si câteva nume foarte interesante. Spre exemplu, la pozitia sase a listei am gasit numele lui Matei Dragomir, procuror la Parchetul de pe lânga Tribunalul Constanta, fost procuror judiciar, care în tabelul nominal în baza caruia s-a facut punerea în posesie figura Vasile Dragomir, doar-doar i s-o sterge urma. Probabil din acelasi motiv, în declaratia de avere completata pe proprie raspundere, procurorul a trecut o suprafata mai mica de teren detinuta la Eforie (1000 mp în loc de un hectar). Din grupul celor 15 mai fac parte: Petre Mare (politist în Hârsova), Petre Tutuianu (cenzor la SC Palas Pelican, societate administrata de Liviu Brailoiu, fratele primarului orasului Eforie), Ion Vasile (viceprimarul orasului Eforie), Nicolae Ciurdea (sef protectie civila Eforie), Gheorghe Beca (secretar al Consiliului Local Eforie si secretar al Comisiei Locale de Fond Funciar), Iulian Branga (sef Regie Gospodarire Comunala Eforie) si trei consilieri locali, Constantin Daniel Stanoiu, Ion Voicu si Ion Panica.

Politistul Pesterau intra în joc

În ziua în care revolutionarii au fost pusi în posesie, au semnat cu totii-ca un facut-contracte de vânzare-cumparare cu Iacob Ovidiu, omul de încredere al politistului Grigore Pesterau. Pesterau este nimeni altul decât fostul sofer si aghiotant al generalului Bogdan, membru alaturi de acesta si de fostul procuror-sef al PNA Constanta, Ioan Otel, în comisia care a instrumentat dosarul Flota, fabricat de fosta putere pentru a-l înfunda pe Traian Basescu. Acelasi Pesterau l-a “servit” în campania electorala pe Ovidiu Brailoiu sa scape de contracandidatul la primaria Eforie, Mihail Cosma, dupa ce fostului primar i s-a înscenat un flagrant discutabil. Ovidiu Iacob, omul lui Pesterau, administreaza împreuna cu amanta politistului, Daniela Munteanu, firmele Gino SRL si Gino Top House SRL. De asemenea, Daniela Munteanu detine împreuna cu fratele politistului firma Grigodana SRL, care face afaceri cu combustibili pe raza municipiului Focsani si a comunei Milcov din judetul Vrancea.

Matusa Monicai Macovei escrocata la Eforie

Omul lui Peseterau, care a cumparat toata suprafata de teren în discutie este vecin cu Iulian Guta, nepotul lui Claudiu Palaz, subprefectul judetului. Cine crede ca e vorba de o simpla coincidenta se însala. Guta este omul care a pozat în salvatorul unei batrâne de 82 de ani, din Sinaia, care nu reusea sa primeasca înapoi un teren si o constructie din Eforie. El nu stia atunci ca Lucia Petrescu este matusa ministrei justitiei, Monica Macovei. Petrescu a notificat primaria pentru retrocedarea în natura a Vilei Munteanu si a unui teren în suprafata de 300 mp, dar a fost refuzata, pe motiv ca imobilul fusese deja vândut fostilor chiriasi, în temeiul Legii 112/1995. În consecinta, fostul primar i-a propus femeii o despagubire, refuzata. În 2004, avocata Luciei Petrescu i-a propus femeii sa cedeze unui tânar pe care i l-a prezentat, drepturile litigioase asupra terenului si vilei, în schimbul a 8500 de dolari. Tânarul era Iulian Guta, nepotul subprefectului Palaz. Cu actul în buzunar Guta a rezolvat în câteva zile ceea ce femeia nu reusise în câtiva ani. Primarul Brailoiu a semnat dispozitia nr. 658/13.06.2004 de respingere a cererii de restituire în natura si oferta privind acordarea altor masuri reparatorii prin echivalent si i-a propus spre compensare mai multe loturi de teren extravilan. (“Extravilan” este un eufemism, caci la data semnarii documentului, Eforie avea numai teren intravilan). Hârtia nu a ajuns niciodata la matusa lui Macovei, desi el continea si o invitatie la negocieri si preciza ca femeia avea timp de gândire 60 de zile. Cu toate acestea, dupa numai trei zile, pe 16.12.2004, Guta a fost pus în posesia unui lot de 40000 metri patrati de teren pe malul lacului Techirghiol, exact lânga terenurile revolutionarilor. Documentatia de urbanism de parcelare, prin care s-a realizat compensarea pentru 40.000 mp teren intravilan, a fost facuta de Brailoiu fara stiinta si aprobarea Consiliului Local Eforie (cf. art. 38, al. 2, lit. c si f din Legea 215/2001 privind administratia publica locala) si ca Dispozitia 658/2004 n-a fost semnata de secretarul CL Eforie. Iata deci ca ceea ce nu a putut Lucia Petrescu din 2001, a reusit nepotul subprefectului Palaz în doua saptamâni, chiar daca printr-un sir de ilegalitati. În fapt, grupul de interese care a pus la cale “afacerea” s-a ales cu mult mai mult: prin aceasta suveica ingenioasa, a pus mâna pe un teren de aproximativ 400000 de euro.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top