Litoralul românesc

Taximetriştii de la compania fantomă “Romanis” mint de-ngheaţă legea

Jecmăneală abjectă pe spatele marilor firme. Pe 10 noiembrie a.c., Steliana C. şi fiica acesteia s-au prezentat la un control medical de urgenţă, în Spitalul Judeţean Constanţa. La ieşire, acestea au apelat la serviciile unui taxi, care staţionase în faţa tarabelor cu flori.

Un articol de Andreea PAVEL

Amintindu-şi de sfaturile altor taximetrişti, adolescenta îl întreabă pe şofer dacă este privat. Acesta, privind în oglindă îi răspunde cu jumătate de gură că este angajat.

“Mi-am dat seama că profită de orice exprimare eronată, aşa că am preferat să-l întreb direct: practici tarife dintr-acelea mari? Dacă nici aşa nu a înţeles la ce mă refeream, înseamnă că era retardat, deci n-avea cecăuta la volan. A avut tupeul să mă mintă în faţă, spunându-mi: Ce?! Nu! Practic tarifuri normale… Apoi, mama mi-a atras atenţia să las băiatul în pace, că e serios, dar cu toate acestea ştiam că ceva nu e în regulă, după cum mi-a răspuns şi regretam că nu mă uitasem pe uşă să văd culoarea cu care e scris tariful, dar mă grăbeam. Mama era slăbită, nu mai stăteam să mă uit pe uşile taximetriştilor…”, ne-a declarat adolescenta care a şi contactat ziarul DEZVĂLUIRI.

Ajunse la destinaţie, clientele se pregătesc să achite cursa. Şoferul, încă ofensat de întrebările puse de adolescentă, le spune că au de achitat 13 RON şi câţiva bani, în condiţiile în care aceeaşi cursă efectuată dimineaţă, la tarif clasic, nu a depăşit 7 RON!

“Am strigat atunci: ce ţi-am zis că e particular!? Iar el a continuat să fie neruşinat, spunându-mi că eu întrebasem dacă e privat, asta însemnând că ar fi avut maşină personală, şi a răspuns că nu, deoarece autoturismul e al firmei. Iar despre tarife a susţinut în continuare că sunt normale şi aveam să înţeleg după aceea de ce”, îşi continuă fata declaraţia.

Întrebat fiind de ce a minţit grosolan, şoferul tupeist le-a spus clientelor să îi dea 10 RON “şi să-l lase în pace”. Mama adolescentei i-a cerut bonul, în schimbul achitării cursei integrale. După lungi negocieri, gen: “Dă-mi 10 RON şi lasă-mă”, femeile au primit şi bonul, rupt însă de şofer, astfel încât să nu se vadă firma. Enervată la culme de modul în care îşi bate joc de ele în mijlocul străzii, adolescenta s-a dat jos din maşină, i-a memorat numărul de înmatriculare şi celelalte detalii pentru a putea întocmi o plângere. Între timp, femeia achitase cursa şi primise şi cealaltă parte de bon.

Feriţi-vă de măgăruş: “Romanis”, Fiat Albea, B 35700

Maşina cu care femeile au circulat este marca Fiat Albea şi are numărul de înmatriculare B 35700. Firma afişată pe plăcuţa de deasupra maşinii este “ROMANIS”, diferenţa dintre acest cuvânt şi respectabila firmă “ROMARIS” fiind insesizabilă, cel puţin la prima vedere. Pe bon este tipărită firma SC DORU DARK SRL şi numărul de înmatriculare CT 08 SEV, nicidecum vreun număr de Bucureşti. Pe bon scrie că femeile efectuaseră cursa cu numărul opt, ceea ce înseamnă că şmenarul tupeist de la “Romanis” mai păcălise şapte clienţi înaintea lor, cu replica: “E tarif normal… Sunt angajat”.

Contactat telefonic, Lică Neagu, liderul Sindicatului Taximetriştilor constănţeni, a declarat pentru reporterii DEZVĂLUIRI că problema este cunoscută foarte bine, iar “taximetriştii destrăbălaţi”, cum i-a numit Neagu pe profitori, nu le fac decât probleme şi afectează prestigiul companiilor serioase. Lică Neagu îi îndrumă pe toţi cei care doresc să apeleze la serviciile unui taximetru, să deschidă bine ochii înainte de a se urca în automobil. “Culoarea cu care este afişat tariful trebuie să fie roşie, iar costul unui kilometru parcurs nu trebuie să depăşească 3,5 RON!”. E drept, şoferul pirate a fost corect: 0,2 bani îl mai despărţeau de tariful maxim legal perceput pe kilometru.

Prezentându-i situaţia celor două cliente, Lică Neagu a invocat necesitatea adresării unei plângeri atât către Oficiul Concurenţei, cât şi către Protecţia Consumatorului: “Cum se poate să mintă în halul ăsta? Dacă eşti întrebat, oricât de subtil, despre tariful practicat, ai obligaţia să spui adevărul!”.

Celebra firmă “Romaris” are de tras de pe urma căpuşei “Romanis”

Reporterii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă şi cu Rodica Ioniţă, reprezentanta renumitei firme, deja veternare în taximetrie, “Romaris”. Aceasta ne-a declarat, deja resemnată, că nu există zi în care să nu sune un client înşelat de firmele “Romanis”, sau “Romadria”, şi să-i tragă la răspundere. “Este pentru a nu ştiu câta oară când spun că noi, Romaris, nu avem absolute nimic în comun cu cei de la Romanis sau Romadria. Ei nici măcar nu au voie să staţioneze unde aţi spus dumneavoastră, la florăriile de lângă spital. Într-o vreme existau camere de filmat şi poliţia îi muta imediat şi le dădea amenzi, şi era mult mai bine pentru toată lumea. Acum, nu ştiu cine şi de ce a scos camerele”, a declarat reprezentanta firmei.  Rodica Ioniţă a vorbit despre posibilitatea de a-i da în judecată, de altfel şi singura soluţie în a-i determina să nu se mai folosească de asemănarea izbitoare a numelui. “Putem să-i dăm în judecată, dar cine stă după noi, luni de zile prin sălile de judecată, să ne fie martor, să dea declaraţii ori de câte ori e nevoie… E greu. Plus de-asta mi se pare că maşina de care spuneţi dumneavoastră nici măcar nu are autorizaţie de la Primărie. Ca să nu mai spun că, ţinând cont că prin vară Poliţia ne-a cerut mai multe detalii despre această maşină, există posibilitatea să aibă numere false!”. Şi noi ne gândim la acelaşi lucru, mai ales că pe bon e afişat un număr de înmatriculare, total diferit de cel postat pe maşină. Deci, ori vorbim de evaziune fiscală, ori de numere false.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top