Ştiri

Taxele locale reaprind cearta

Miercuri a avut loc ultima sedinta de Consiliu Local din acest an. Consilierii au avut de votat peste 100 de proiecte de hotarâri, printre care si cele privind bugetul local si reintroducerea taxelor locale. Primarul Radu Mazare nu a pierdut ocazia sa puna pe tapet cifre si stari de fapt ce justifica reintroducerea taxelor. „Primaria Constanta a primit în ultimii doi ani doar 30 de miliarde de lei, în timp ce primaria Cluj a primit 570 de miliarde de lei, primaria Brasov 360 de miliarde, iar primaria Bacau 305 miliarde. Si acestea sunt doar o parte din discriminarile pe care le face actuala guvernare”, a declarat Radu Mazare. El a mai adaugat: „motivele cred ca sunt evidente – culoarea politica si eu, iar referitor la dezvoltarea orasului, cred ca trebuie sa facem acest lucru singuri, cu sau fara ajutorul Guvernului actual” – facând o referire clara la necesitatea ca Consiliul Local sa adopte taxele menite a aduce bani la buget. De asemenea, Mazare a tinut sa fie înca o data „aproape de oameni” proiectul de buget pe anul viitor prevazând impozite si taxe egale cu cele de anul acesta.

Un articol de RÃZVAN PETRE

În privinta taxelor si impozitelor locale, primaria a demonstrat perseverenta, reintroducerea lor fiind promisa în repetate rânduri. Aceste dari au suscitat intense conflicte de-a lungul anilor în care au fost aplicate. Unii au considerat taxele ca un lucru bun, care era menit sa ridice standardul de viata al cetateanului de rând, pe banii firmelor. Unii analisti economici au considerat, însa, ca impozitele introduse de primarie au pus o presiune si mai mare pe un mediu de afaceri serios apasat de fiscalitatea excesiva practicata de stat. Problema care a dus la desfiintarea taxelor nu a fost nici de natura sociala, nici de natura economica. Limitele Codului Fiscal si restrângerile de natura juridica ce tin de limitarea unor libertati fundamentale, cum ar fi dreptul la libera circulatie a serviciilor si persoanelor au condamnat taxele. În concluzie, aceste contributii ale agentilor economici la bugetul local au fost atacate în instanta de prefectul liberal, Danut Culetu.

Prefectul porneste la atac

„În conformitate cu prevederile legale aflate în vigoare propunem reintroducerea taxelor care aduc venituri orasului Constanta – taxa de bariera în statiunea Mamaia, taxa de irigatii, paza în statiunea Mamaia si orasul Constanta si taxa pentru trama stradala pentru autovehiculele de transport marfa si persoane pe raza municipiului Constanta pe strazile de trafic usor, mediu si greu” a declarat Mazare, în prezentarea proiectelor primariei. Bugetul si hotarârile privind reintroducerea taxelor au trecut cu 18 din 27 de voturi, cei 9 consilieri ai Aliantei D.A. pronuntându-se împotriva.
Taxele de bariera, de liniste si de irigatii, aplicabile agentilor economici din statiunea Mamaia au fost atacate în contencios administrativ, în trecut, de prefectul Danut Culetu, iar vara trecuta au fost eliminate pe motiv ca ar atenta la libera circulatie. Tinând sa dea dovada ca e consecvent în actiunile sale si ca nu e motivat de jocuri politice, Culetu a declarat ca va ataca, si de aceasta data, taxele. Punctul de vedere oficial al prefectului a sunat astfel: "Primarul Radu Mazare încalca grav Hotarârile Curtii Europene de Justitie. Institutia Prefectului din Judetul Constanta va analiza prin aparatul de specialitate, temeiul legal în baza caruia s-a luat hotarârea de instituire a taxei de intrare în Mamaia si, în consecinta, va ataca decizia în contencios administrativ".

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top