Ştiri

Tariceanu iese la baioneta împotriva lui Mazare

Premierul Calin Popescu Tariceanu a facut saptamâna trecuta o vizita-fulger în judetul Constanta. Prinsa între o runda de negocieri cu partidele politice si o vizita la Bruxelles, descinderea lui Tariceanu la malul marii a avut un ritm alert. Primul ministru si-a intrat perfect în rolul de presedinte de partid, demarând anticipat campania PNL pentru alegerile euro parlamentare, dar si pentru alegerile locale. Pozitia ostila si declaratiile voalate pe care acesta le-a facut, fata de primarul Mazare si presedintele CJ, Nicusor Constantinescu, a determinat o reactie imediata din partea celor doi. Ei au emis un comunicat de presa în care l-au acuzat pe Tariceanu de ignorarea autoritatilor locale.

Un articol de RÃZVAN PETRE

Program încarcat

Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu si-a început vizita la Universitatea Ovidius. Acolo, premierul a purtat discutii cu studentii si a invitat trei tineri de la Facultatea de Stiinte Politice si Drept sa-l însoteasca în deplasarea sa la Consiliul European care a avut loc la Bruxelles, în zilele de 8 si 9 martie. Alaturi de premier, au mai participat la întâlnirea de la Universitate si ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, cel al Economiei si Comertului, Varujan Vosganian si ministrul secretar de stat, Paul Victor Dobre. Odata terminata descinderea la universitatea draga profesorului Hasotti, premierul s-a deplasat la prefectura, unde a avut loc o întâlnire cu reprezentantii Guvernului în teritoriu, dupa care Tariceanu a fost invitatul de onoare al Delegatiei Permanente PNL, ce a avut loc la Hotelul Ibis. Din nefericire, nu a mai ramas suficient timp pentru o deplasare în port, premierul fiind asteptat, în zadar, la APC.

Premierul deplânge soarta constantenilor

Aflat într-o permanenta ofensiva de imagine, în ultima vreme, Tariceanu s-a folosit de fiecare prilej pentru a face campanie PNL si pentru a lovi pe adversarii sai politici. Înca din aula Universitatii Ovidius, premierul a manevrat abil discutiile, pentru a ataca subiectele fierbinti ale zilei, la nivel national: Alegerile euro parlamentare, eventualele anticipate, suspendarea presedintelui. În conferinta de presa sustinuta ulterior, Tariceanu s-a referit si la problemele judetului si municipiului Constanta. Tabloul descris de primul-ministru a fost unul sumbru, el exprimându-si regretul ca Constanta a pierdut startul în cursa dezvoltarii economice: „Despre Constanta pot sa va spun ca am un sentiment de dezamagire. Sunt dezamagit pentru ca orasul Constanta a pierdut startul în ceea ce înseamna dezvoltarea economica si sociala. Sunt multe orase care au depasit Constanta.”

Avertismentul lui Tariceanu

„Din pacate, atâta vreme cât la nivelul administratiei locale alese va predomina o maniera de comportament care îi sperie pe investitori, se va întâmpla acelasi lucru care s-a întâmplat multa vreme si la Cluj, care a fost ocolit de investitori.” a afirmat Tariceanu, indicând astfel ca a reusit sa identifice persoanele care se fac vinovate de întârzierile în dezvoltarea orasului. Usor paternalist si mesianic, el a continuat analiza cu niste indicatii pretioase: „Trebuie sa vina o alta administratie care sa aiba o alta abordare, care sa însemne tratament egal, corect, deschidere catre investitori si nu alte jocuri care tin de interesele personale. Atunci se va întâmpla si la Constanta ceea ce se întâmpla astazi la Cluj sau la Iasi.” De parca aluziile acestea nu erau evidente, Tariceanu a mai tinut sa adauge înca un sfat catre constanteni, la ceea ce parea sa semene din ce în ce mai mult a discurs electoral: „Mi-as dori mai mult, dar depinde de cum vor hotarî constantenii sa-si decida viitorul…”

Aluzii penale

Atacul lui Tariceanu împotriva echipei Mazare-Constantinescu a capatat, pe alocuri, tente penale. Otelit în lupta cu Traian Basescu, premierul pare a fi prins si el obisnuinta de a lansa atacuri sub centura, si de a face referiri eufemistice la posibile dosarele sau fapte penale. Lasând sa se înteleaga ca el stie multe, Tariceanu a lasat sa-i scape afirmatia ca a purtat niste discutii cu reprezentantii unor societati comerciale din România care au dorit sa faca investitii si s-au lovit de o serie de bariere administrative. „Când spun cuvântul «bariere» folosesc un termen eufemistic.” a afirmat primul-ministru, dupa care a adaugat: „Daca sunt societati românesti, ele mai stiu câteodata care sunt modalitatile care sa depaseasca aceste bariere. Nu aceasta este solutia.(…) Orasul trebuie sa fie deschis. Nu trebuie sa fie arondat unui grup care îsi promoveaza propriile interese”.

Replica palida

Luati pe nepregatite de vizita lui Tariceanu, dar mai ales de modul în care acesta a ales sa abordeze problemele judetului, reprezentantii PSD au reactionat palid si tardiv. Stilul agresiv, de campanie electorala, în care Tariceanu a atacat administratia Mazare, în special, i-a lasat pe liderii PSD în offside. Replica lor a venit printr-o conferinta de presa organizata ad-hoc de primarul Mazare, si printr-un comunicat de presa comun, al primarului si al presedintelui Consiliului judetean, în care acestia au denuntat strâmbele puse de Sulfina Barbu proiectelor municpalitatii si lipsa de deschidere a premierului catre autoritatile locale. „Consideram ca ignorarea cu desavârsire a presedintelui Consiliului Judetean Constanta si a primarului municipiului Constanta este o sfidare la adresa vointei liber exprimate de cetateni la alegerile locale din iunie 2004”, se arata în comunicatul celor doua institutii.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top