Comisia Europeană

Omul Negru , agentul imobiliar al lui Gigi Becali

Ultimul si poate cel mai spectaculos tun imobiliar se pregateste mocnit la Tuzla. Dincolo de un joc pervers al declaratiilor contradictorii, autoritatile locale s-au pus abitir pe treaba, lucrând la randament maxim pentru aranjarea viitoarelor harti ale proprietatii. Animati de un zel suspect, o parte din functionarii primariei au ajuns sa lucreze chiar si sâmbata, dar nu în interesul titularilor drepturilor litigioase, asa cum s-ar putea crede, ci tocmai în cel al unor obscure grupuri de afaceri. Derularea procedurilor a dat deja nastere unui mit local, în centrul caruia se gaseste un personaj fara identitate, botezat popular “Omul Negru”, care apare la semnalul potrivit pentru a achita nota de plata.

Un articol de ADRIAN CÂRLESCU
                       DORU COPOT

Mondo Fruit – 117 hectare la Ferma 6 Tuzla

Începutul afacerii se gaseste în luna martie a anului trecut, când sectia din Tuzla a Statiunii de Cercetare pentru Dezvoltare Pomicola (SCDP) Valu lui Traian, cunoscuta si sub vechea denumire de Ferma 6 Tuzla, a fost scoasa la licitatie, în contul unei datorii catre AVAS. Activul a fost adjudecat la un pret competitiv de firma bucuresteana Mondo Fruit SRL, specializata în comertul en-gros de legume si fructe. Societatea este administrata de Valentin Barbu, despre care în mediul de afaceri se spune ca ar fi finul si interpusul lui Gigi Becali. De altfel, Becali a fost personal la Tuzla în primavara anului trecut, unde, potrivit unor surse locale, ar fi afirmat ca l-ar interesa sa construiasca o statiune, dar numai daca ar dispune de o suprafata mai mare de 300 de hectare. Revenind la Mondo Fruit, aceasta îsi adjudecase si activul societatii Ostrovit SA din localitatea Ostrov, dovedind astfel un apetit special pentru investitii în agricultura dobrogeana. Achizitiile în cauza au devenit posibile, dupa ce între Craciunul si Revelionul anului 2005 guvernantii au schimbat o regula pâna atunci sfânta, anume aceea ca statiunile de cercetare nu pot fi executate silit. În plus, printr-un alt act normativ, au restrâns dreptul de proprietate exclusiv al Agentiei Domeniilor Statului (ADS) asupra terenurilor de sub exploatatiile viticole si pomicole, acestea urmând sa fie puse la dispozitia autoritatilor locale pentru retrocedare. Cumulate, cele doua prevederi au deschis calea unor investitori de a pune mâna pe imense suprafete de teren, dupa ce au reusit sa câstige licitatiile de executare silita orchestrate de AVAS si ANAF. Practic, persoanele puse în posesie sunt obligate sa vânda terenurile catre noii proprietari ai culturilor viticole si pomicole, existând o singura regula, cea a pretului zonei. Însa, ca orice regula, si aceasta poate fi încalcata, daca exista ceva sprijin din partea autoritatilor locale. La Tuzla, sprijinul a fost total si decisiv. Astfel, potrivit surselor noastre, întregul aparat administrativ a reactionat la semnalul primarului Avram Ghebenei si al viceprimarului Marian (Bebe) Saracila, în vederea retrocedarii exclusiv catre persoanele dispuse sa vânda pe loc portiile lor din cele 117 hectare de sub Ferma 6.

Spânu si Omul Negru, personajele unei povesti adevarate

De câteva luni bune, persoanele cu cereri de retrocedare sunt convocate la Primaria Tuzla, sâmbata de dimineata. Aici, în biroul functionarului Cireasa, li se pune în vedere ca terenurile pentru retrocedari sunt insuficiente si ca probabil vor primi actiuni la Fondul Proprietatea, atunci când aceasta masinarie diabolica made in PNL va începe sa functioneze odata cu listarea la bursa. Când efectul psihologic este atins (doar Tariceanu si Vântu au garantia ca Fondul va functiona!), un alt papusar al primarului Ghebenei si vicelui Saracila, ajuns ca din întâmplare în camera de prelucrare, arunca alternativa unui câstig concret, chiar daca mic, al întregii afaceri. 45 de milioane de lei, pe loc, pentru fiecare hectar de teren. Cântarind rapid între un titlu de proprietate iluzoriu, jucat la bursa de un fond de investitii, si banii putini dar ai naibii de palpabili, omul se decide pe loc pentru a doua varianta. De îndata este directionat la un birou alaturat, unde secretara Elena Ilie ofera si ea consultanta juridica tocmai în ziua ei libera si neplatita de la stat. Caritabila doamna lamureste rapid situatia cererii…, cadastru, intabulare si alte dracii, asta-i bine, asta nu-i bine, ce ne facem fratilor?, dupa care, rastignit între speranta si disperare, mostenitorul frustrat de proprietatea familiei ajunge în al treilea birou. Aici domneste ca la ea acasa Elena Spânu, un cunoscut notar public din Mangalia, detasat  neoficial si la sfert de norma tocmai la Primaria Tuzla. Doamna cu actele îi explica succint situatia, ca totul se face, dar ca va mai fi chemat, peste putin timp, sa mai semneze odata. Nici nu apuca bine de vorbit notara, ca usa biroului este izbita de perete de un personaj atletic, îmbracat în negru. Fara nici un fel de discutie, acesta scoate din geanta suma potrivita, semneaza în graba hârtiile, dupa care pleaca fara ca macar sa ridice un exemplar al înscrisului. Cu banii putini dar palpabili, titularul cererii de retrocedare paraseste si el biroul si primaria fara alte hârtii. La prima bere bauta din fericire sau necaz – incert sentiment! – se dovedeste unul din numerosii colportori ai legendei Omului Negru, acel personaj fara identitate care achitase firava nota de plata a unui deranj de 17 ani. De cealalta parte, vicele Saracila a declansat un razboi aparent cu Prefectura si ADS-ul pentru alte terenuri din Tuzla, care urmeaza sa fie tranzactionate în acelasi chip.
Saracila, zis Viciu – tartorul agricultorilor din Tuzla

Viceprimarul Marian Saracila este creierul administratiei locale din Tuzla, datorita conexiunilor sale politice si de afaceri, dar mai ales datorita încrederii pe care i-a câstigat-o primarului Avram Ghebenei, caruia în timp i-a preluat cam toate prerogativele neoficiale. Aceasta stare de fapt demonstreaza o data în plus versatilitatea acestui individ, probata anterior în afaceri de mare isprava. Astfel, Marian Saracila si-a început ascensiunea în afaceri, în anul 1997, când a înfiintat firma Mabeea, careia ulterior i-a schimbat denumirea în SC Vasy Condany SRL. Oficial, firma lucreaza 200 de hectare de teren agricol, preluate de la fostul arendas Ali Munip, însa neoficial suprafata ar putea depasi 400 de hectare, daca sunt luate în calcul si terenurile fostei gospodarii PCR de pe malul baltii Tuzla. În anul 2000, Saracila a avut parte de primul dosar penal, întocmit pe baza acuzatiilor ca ar fi treierat ilegal, într-o noapte, 100 de hectare de grâu apartinând Societatii Agricole Recolta SA Tuzla, vânzând produsul furat cu 4.500 de lei vechi pe kilogram la Comcereal, pe baza unor documente fictive. În anul 2003, a primit o amenda penala pentru vatamare corprorala, în acelasi an având pe rolul Tribunalului Ialomita o alta cauza penala similara. De asemenea, a intrat si în atentia Fiscului pentru datorii impresionante acumulate catre bugetul de stat, însa a reusit de fiecare data sa gaseasca pasuirea necesara. Datorita plângerilor penale depuse împotriva sa, si-a capatat în IPJ Constanta porecla Viciu. „Inamovibilitatea” si-o datoreaza asociatului sau Stefan Stanciu, fost politist de frontiera la Vama Veche, inculpat într-un dosar de mita si trafic de influenta. Fostul politist care se comisese la 1.500 de dolari a primit o condamnare cu suspendare si aceea atacabila cu recurs. În spatele lui Saracila si Stanciu se afla fratele de mama al celui din urma, fostul colonel de securitate Ion Raducea, fapt care explica întreaga situatie. În fond, baietii destepti si cu ochi albastri au solutii pentru orice fel de probleme!

Autostrada litoralului

Dezvoltarea zonei Tuzla este legata de un plan neoficial, dar destul de vehiculat în mediile administrative si de afaceri. Astfel, potrivit bursei neoficiale, pe terenurile localitatii ar urma sa treaca viitoarea autostrada a litoralului desprinsa din Autostrada Soarelui pe o bucla secundara între Medgidia – Topraisar, Tuzla si statiunile din nordul Mangaliei. Desigur, un asemenea plan ar fi extrem de util pentru evolutia turismului din zona sudica a litoralului, în conditiile în care traseul Autorstrazii Soarelui ar putea avantaja dezvoltarea turismului în statiunea Mamaia. Pe o asemenea reponderare din perspectiva turistica mizeaza si sustinatorii proiectului. Oficial însa, totul este doar un scenariu. Astfel, bucla litoralului nu este inclusa în programul oficial de constructie de autostrazi, elaborat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului la sfârsitul anului trecut. Proiectul ministerului prevede o lungime totala de 2.098,6 kilometri de autostrazi, nici unul însa în zona sudica a litoralului. Totusi, o schimbare de macaz peste doi-trei ani nu este chiar imposibila, daca exista si interese si persoane cu functii cheie care sa pledeze pentru acest tip de solutie.

Schimbul de terenuri cu Romsilva

Dezvoltarea turismului la Tuzla era practic imposibila pâna în urma cu doi ani, datorita faptului ca terenurile de pe malul marii apartineau Romsilva. Desi lipsit de orice fel de vegetatie forestiera, tarmul marii figura pe categoria de folosinta paduri, datorita faptului ca, la începutul secolului trecut, aici fusese plantata padurea experimentala a academicianului Ionescu – Sisesti, initiatorul proiectului de înfiintare a perdelelor forestiere pentru prevenirea fenomenului de desertificare. Pe vremea comunismului, terenurile împadurite de la Tuzla au fost defrisate pentru integrarea în circuitul agricol, însa încadrarea lor cadastrala nu a fost schimbata. Abia în urma cu doi ani, Primaria a reusit sa realizeze un schimb de terenuri cu Romsilva, oferind în contrapartida o suprafata de teren cu întindere similara la limita de padure în zona Adamclisi-Deleni. Schimbul a readus Tuzla în zona marilor afaceri imobiliare sli turistice.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top