Actualitate

Sute de salcâmi, plantați de primăria Ovidiu pentru crearea unei perdele verzi

Primăria orașului Ovidiu a demarat un proiect de realizare a unor zone împădurite prin plantarea a sute de salcâmi. Zonele acestea au menirea de a proteja anumite cartiere, atât fonic, cât și din punct de vedere al calității aerului.

Peste 750 de salcâmi au fost plantați în această perioadă în zona blocurilor CD – variantă Ovidiu. „Este nevoie de spații verzi, dar vrem să creăm și o perdea verde care să asigure o izolare, inclusiv fonică, a locatarilor din acea zona. Poate fi chiar și o zonă de siguranță pentru copii”, susține primarul orașului, George Scupra.

Plantarea acestor salcâmi face parte dintr-o campanie a primăriei care dorește să realizeze astfel de zone verzi prin împădurire în mai multe locuri din oraș. Următoarea plantare de copaci se va desfășura în cartierul Tineretului, tot în zona variantei.

Administrația locală a ales să planteze salcâm deoarece este mai rezistent și se adaptează ușor. Conform specialiștilor, salcâmul crește spontan pe aproape orice tip de teren, având o rezistență bună la ger, iubește lumina, suportă seceta, preferă solurile permeabile, ușoare, fertile, dar nu suportă solurile calcaroase.

Salcâmul crește bine pe soluri ușoare, chiar și pe nisipuri nefixate, fiind cultivat pentru fixarea lor. Are capacitatea de a fixa azotul din atmosferă, iar semințele își păstrează mulți ani capacitatea de germinare. Are frunze compuse și flori albe, în ciorchine, puternic mirositoare, iar fructele sunt păstăi aplatizate, brun roșcate. Înflorește primăvara târziu, în luna mai-iunie.

Salcâmul trăiește în jur de 100 de ani și face parte din categoria arborilor cu lemn de esență tare, fiind greu, dur și deosebit de rezistent la umezeală.

În paralel cu această campanie de împădurire, administrația locală a orașului Ovidiu a realizat în perioada stării de urgență, decretată din cauza pandemiei de Covid-19, reabilitarea și modernizarea spațiilor de joacă din localitate.

În clipa când aceste locuri vor fi redeschise, copii, părinții sau bunicii vor fi întâmpinați de mobilier stradal nou, aparate de joacă noi, foișoare și multe altele.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

To Top