Litoralul românesc

Sub pretextul construirii unui parc, consilierul Dumitru Timofte a obţinut trecerea unui teren în domeniul privat!

Fostul viceprimar al comunei Nicolae Bălcescu vrea să liciteze un teren, în detrimentul localnicilor fără venituri.
Vă prezentam într-o ediţie precedentă cazul bătrânei Elenei Jug, care susţine că din cauza unei potriviri de nume a fost înşelată de Dumitru Timofte şi astfel a pierdut un teren de aproape trei hectare din comuna Nicolae Bălcescu. Timofte a fost viceprimar în timpul fostei administraţii şi, pe deasupra, este şi finul bătrânei care ne-a povestit întreaga întâmplare. Localnicii spun despre acesta că Timofte conducea mai toată activitatea Primăriei, uneori luând decizii chiar şi în locul fostului primar. Actuala conducere administrativă ne-a adus la cunoştinţă şi alte nereguli care s-au comis fie din greşeală, fie, aşa cum afirmă unele surse, în mod intenţionat, din cauza intereselor fostului viceprimar afacerist. Acesta a fost numit, mai în glumă, mai în serios “patron de comună”, poreclă ce i-a revenit din cauza nenumăratelor terenuri pe care le deţine în localitatea Nicolae Bălcescu.

Un articol de Andreea PAVEL

Proprietar de parc

Nicolae Ciocănete, actualul viceprimar al comunei, ne-a adus la cunoştinţă faptul că, în urmă cu vreo doi ani, Dumitru Timofte a propus construirea unui parc de promenadă. Toate bune şi frumoase până la luarea deciziei de a trece terenul aferent viitorului parc din spaţiul public în spaţiu privat! De vină, desigur, sunt consilierii care au votat pozitiv propunerea lui Timofte pentru că nu au fost atenţi, ori nu cunoşteau legea. Altfel nu se explică de ce au fost de acord să accepte condiţia de a trece un teren din public în privat pentru a construi un parc! În fine, după ce schimbarea a fost înfăptuită şi terenul a fost privatizat, la scurt timp a fost împroprietărit Virgil Gologan, un localnic din comună. Ulterior, Dumitru Timofte a cumpărat terenul care, culmea coincidenţei, este situat chiar lângă magazinul său. Desigur că acum nici vorbă să mai fie de vreun parc destinat localnicilor, aşa cum propunea Timofte în urmă cu câţiva ani.
De sesizat este faptul că Viorica Târşoagă, fostul Secretar al Primăriei, nu şi-a dat seama sau s-a făcut că nu pricepe, aberaţia de a trece un teren din domeniul public, în cel privat, sub pretextul de a se construi un parc.  

Timofte vrea terenuri scoase la licitaţie, în detrimentul localnicilor fără venituri

Şefii administraţiei locale ne-au adus la cunoştinţă despre atitudinea lui Timofte atunci când vine vorba de un teren care încă nu îi aparţine. Astfel se face că Primăria are un teren de 4.000 mp care va fi lotizat, iar parcelele vor fi destinate fie tinerilor căsătoriţi, fie localnicilor cu venituri reduse, care vor să-şi construiască o casă. Din spusele conducerii administraţiei Timofte a cerut vehement ca terenul să fie scos la licitaţie şi nu dat oamenilor fără posibilităţi. E logic pentru toată lumea faptul că dacă parcele vor fi scoase la licitaţie nici un localnic nu şi-ar permite să liciteze cu Dumitru Timofte şi deci pământul i-ar reveni tot lui, în detrimentul celorlalţi. De menţionat este faptul că terenul este exact cuiul lui Pepelea pentru fostul viceprimar, întrucât, din spusele viceprimarului,  acesta este situat în mijlocul unei suprafeţe mai mari ce îi aparţine lui Timofte. Altfel spus, e ultima piesă de puzzle dintr-un tablou imens, care îi lipseşte pentru a finaliza încă un joc. Un alt teren, de 7.000 mp de data aceasta, îi revine printr-o hotărâre a fostului Consiliu local. Cum? Foarte simplu. Din câte se pare, Dumitru Timofte pur şi simplu a cerut aproape un hectar de pământ împrejurul unei magazii pe care o are în comuna Nicolae Bălcescu.
Afaceristul cu ştate vechi refuză să creadă că nu mai e viceprimar
Liberalul a fost eliberat din funcţie pentru că nici în primărie nu mai era dorit de colegii săi, din motive lesne de înţeles. Acesta a intentat proces împotriva deciziei consiliului, deşi, cu excepţia unui singur consilier, toţi ceilalţi au votat pentru eliberarea sa din funcţie. Astfel se face că Timofte încă se mai prezintă, de câte ori are ocazia, ca fiind viceprimarul comunei.
Iar “viceprimarul” comunei nu este deloc o figură agreată prin comună, dovadă fiind o şedinţă publică a Consiliului din luna februarie când, din spusele consilierilor, acesta a fost alungat şi huiduit de localnicii prezenţi la întâlnire. Motive n-ar fi puţine, din câte se pare. Sătenii ne-au declarat că acesta le promite că îi ajută să intre mai repede în posesia terenurilor. Timofte, însă, nu face nici pe departe acest lucru, ci dimpotrivă din câte se pare, caută tot felul de tertipuri pentru a-şi însuşi loturile naivilor. Cel puţin acestea sunt spusele familiei Elenei Jug, o bătrână din comuna Nicolae Bălcescu, care, din cauza potrivirii de nume şi a încrederii în Dumitru Timofte, a pierdut un teren de 2,75 ha.
Scuza lui Timofte a fost că n-a făcut decât o cerere, care i s-a aprobat şi deci, nimic nu e ilegal. Într-adevăr, cererea i-a fost aprobată de fosta administraţie liberală şi astfel, Timofte a mers mai departe către Primăria Medgidia, deşi o a doua cerere trebuia depusă strict la departamentul Arhivei oraşului. Astfel se face că, în documentul ce îi aparţine lui Timofte sunt puse ştampila Primăriei Medgidia şi semnătura Secretarului Mărioara Mircescu. În schimb, documentul Elenei Jug, proprietara de drept a terenului are ştampila Arhivei şi semnătura arhivarului Marian Arsene. Familia Jug susţine că acest lucru a fost posibil datorită faptului că atât Timofte, cât şi viceprimarul de atunci Marian Iordache, dar şi Secretarul Primăriei Medgidia aveau aceeaşi culoare politică.

Dumitru Timofte nu stă la taclale cu presa

Întrebările pe care jurnaliştii DEZVĂLUIRI ar fi vrut să i le adreseze lui Timofte erau floare la ureche pentru acesta, dacă n-ar fi avut nimic de ascuns. Din aronganţă sau din lipsa unor răspunsuri pertinente acesta a refuzat să stea de vorbă cu reporterii noştri.
Am fi dorit, astfel, să-l întrebăm de ce a fost necesară trecerea unui teren din spaţiul public în cel privat, dacă acolo ar fi urmat să se construiască un parc? Şi cum se face că la scurt timp după această schimbare, el însuşi a devenit proprietarul terenului respectiv?
Apoi am fi vrut să ne confirme, sau infirme dacă este adevărat că a propus scoaterea la licitaţie a celor 4.000 mp de teren destinat tinerilor căsătoriţi sau localnicilor fără venituri?
Pe de altă parte, am fi vrut să aflăm cum comentează faptul că în timpul fostei administraţii s-a emis o Hotărâre de Consiliu prin care urma să primească fără nici un ban în jur de 7.000 mp arondaţi unei magazii pe care o deţine în comuna Nicolae Bălcescu?
Nu în ultimul rând am fi vrut să aflăm de ce se prezintă în continuare ca fiind viceprimarul comunei Nicolae Bălcescu şi dacă este adevărat că a fost alungat şi huiduit de către localnici la şedinţa publică organizată de Consiliul local în luna februarie? Şi dacă da… de ce?  
Dar fostul viceprimar s-a împotmolit încă de la prima întrebare, răspunzând sec: “Nu cunosc situaţia, nu ştiu despre ce este vorba. La revedere!”. Jurnalistul i-a spus că mai are întrebări, Timofte a ezitat un moment, dar, cu toate acestea a închis telefonul. Cu bună credinţă, reporterul a revenit cu un alt apel telefonic, gândindu-se că probabil e vorba de o confuzie şi fostul viceprimar nu a înţeles că mai are câteva nelămuriri. Degeaba însă, Timofte a refuzat să mai răspundă şi nici nu a mai revenit cu vreun telefon până la încheierea ediţiei.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top