Interviu

Studenţii de la ERASMUS încalcă legislaţia aeronautică şi poluează Rezervaţia marină 2 Mai – Vama Veche

Comentariul reprezentantului „Let’s do it, Romania!”: Pot să fure, sau să îşi bată copiii, nu e treaba noastră!

Duminică, 28 aprile 2013, organizaţia studenţească ERASMUS România a organizat o lansare de lampioane chinezeşti, pe plaja din Vama Veche. Baloanele de hârtie au fost lansate la ora 10 seara, când vântul dinspre vest le-a purtat direct în Rezervaţia Marină 2 Mai – Vama Veche, zonă de strictă protecţie unică în România. Pe lângă luarea în batjocură a normelor de mediu, studenţii de la ERASMUS au mai bifat astfel încă o încălcare flagrantă a legii: Conform datelor primite de la Autoritatea Aeronautică Română (AACR), organizatorii evenimentului nu aveau autorizaţie, iar lansarea lampioanelor a constiuit încălcarea legislaţiei din domeniul aviației.Culmea ironiei este că, în aceeaşi zi, studenţii de la ERASMUS au desfăşurat o acţiune de ecologizare a plajei din Vama Veche. Astfel, pe ziuă, ei s-au dat ecologişti, strângând gunoie pe țărm, iar noaptea au poluat în compensaţie, nu plaja (care ar fi fost oricum curăţată de Primărie sau de Apele Române), ci apele rezervaţiei.Contactat telefonic, reprezentantul „Lets do it, Romania!”, asociat cu ERASMUS la operaţiunea de igienizare a plajei, a avut o reacţie bizară. Nu numai că nu a dezaprobat poluarea rezervaţiei, dar a şi încercat să le găsească scuze organizatorilor. În final, el a făcut o declaraţie-şoc: „Cei care se alătură Let’s do it Romania pot să fure, sau să îşi bată copiii, important e că vor să participe la această acţiune!”. No comment.

Un articol de Răzvan PETRE

Organizaţia studenţească ERASMUS este una din cele mai mari asocieri de acest tip, la nivel european. Conscută în România mai ales pentru bursele de studii în străinătate acordate studenţilor români, ERASMUS şi-a deschis o filială în România în martie 2011.
Lansarea de lampioane chinezeşti din 28 aprilie era plănuită a încheia manifestarea „Escape to Vama Veche!”, prin care sute de studenţi de peste hotare, dar și din România, erau aşteptaţi să „petreacă responsabil” pe Litoralul românesc.

Lampioanele buclucașe

Pentru cei care nu au avut ocazia să studieze unul de aproape, lampionul chinezesc este un balon ușor de hârtie, montat pe un cadru de lemn sau sârmă, căruia i se dă drumul să zboare, dus de vânt. Fiecare are 1-2 metri pătrați de hârtie ignifugată cu apă de var sau altă substanță chimică. Aceasta este prinsă pe un suport din nuiele, sau din coajă de bambus. Majoritatea lampioanelor de pe piață au, în completare, un suport de sârmă de care este legat un burete. Acesta este îmbibat cu gaz lampant sau alt combustibil, apoi aprins, pentru a furniza lampionului aerul cald de care are nevoie pentru a se ridica. După ce combustibilul se consumă, OZN-urile de hârtie cad unde se nimerește, devenind, dintr-o distracție spectaculoasă – un gunoi de mari dimensiuni. Din cauza riscului de incendiu, a riscului de contaminare a mediului, dar și datorită faptului că lampioanele sunt adevărate “gunoaie zburătoare”, acestea au fost scoase înafara legii în multe țări. Lansarea lor este interzisă pe aproape tot teritoriul Germaniei, în Austria este ilegală chiar și comercializarea lor, iar în Brazilia distracția lansării lampioanelor este considerată “crimă împotriva mediului” și se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare.

Studenții ERASMUS dau lecții de ecologie, apoi poluează rezervația!

În cadrul programului “Escape to Vama Veche”, circa 300 de studenți, în majoritate străini veniți să studieze în România cu burse ERASMUS, au fost invitați să petreacă un weekend de vis pe Litoralul românesc. Lista evenimentelor a inclus excursii la Constanța și Balcik, concursuri interactive, dar și o acțiune de igienizare a plajei din Vama Veche. Această acțiune a fost anunțată din vreme pe site-ul ERASMUS Romania, unde a fost postat un comuncat de presă în care se spunea că petrecăreții din Vama Veche sunt iresponsabili și aruncă gunoaie pe plajă. Cei de la ERASMUS îi chemau pe studenți să le arate “vamaioților nesimțiți” că se poate petrece responsabil, curățând gunoaiele aruncate peste noapte. Comunicatul se încheia optimist, organizatorii cerându-le participanților să își ia la ei “zâmbetele și energia pozitivă”!
În treacăt trebuie spus că adunarea și eliminarea deșeurilor de pe plaja din Vama Veche se face de către Apele Române și de către o firmă înființată special de Primăria Limanu, care are obligații legale, dar și dreptul de a încasa o grămadă de bani pentru asta. Cu ocazia evenimentului, Apele Române, Primăria Limanu și firma sus-amintită s-au trecut pe lista partenerilor, iar voluntarii au făcut treaba în locul lor.
După ce au igienizat bine plaja, studenții ERASMUS au fost chemați să își bage energia pozitivă și într-o lansare de lampioane chinezești. Evenimentul s-a petrecut în jurul orei 10 seara, fiind lansate circa 300 de lampioane cu aer cald. Așa cum ne-a fost confirmat de către Ioana Petrescu – coordonatoarea proiectului – lansarea a fost un success, majoritatea baloanelor fiind purtate de vânt deasupra mării.
În felul acesta, studenții de la ERASMUS au bifat o premieră istorică: Au fost ecologiști pe ziuă (când au igienizat plaja) și poluatori noaptea – pentru că baloanele au fost duse de vânt până s-a epuizat combustibilul, apoi au căzut în mare. Și mai rău este că în dreptul plajei din Vama Veche se întinde, de la țărm și până la 4-5 kilometri în larg, unica rezervație marină din România. Zona este una de strictă protecție, pentru ca delfinii, căluții-de-mare și nenumărate specii de pești să fie protejați de activitățile umane.

Autoritatea Aeronautică: Acțiunea de la Vama Veche este ilegală!

Printre instituțiile pe care le-am contactat pentru a se pronunța asupra legalității lansării de lampioane a fost și Autoritatea Aeronautică Civilă (AACR). Aici ni s-a comunicat că organizatorii spectacolelor ce implică lansarea de baloane nedirijate și lampioane chinezești au obligația de a obține cu cel puțin 7 zile în avans avizul pozitiv al AACR. Purtătorul de cuvânt al instituției a adăugat că pentru acțiunea de la Vama Veche nu se ceruse aviz și că desfășurarea ei constiuie o încălcare a legislației din domeniul aeronautic. În continuare, ea ne-a explicat pericolul reprezentat, pentru avioane, de aceste OZN-uri de hârtie și ne-a relatat cele petrecute în urmă cu câteva săptămâni, când, la un eveniment similar din București, mai multe lampioane au aterizat în balcoanele unui bloc.
Zona Mangalia – Vama Veche constituie culoar de zbor pentru aeronavele ce tranzitează România în direcția est, iar în largul coastei este instituită zonă de zboruri militare și de patrulare a frontierei. De asemenea, la 15 kilometri de Vama Veche, la Tuzla, se află unul din cele mai aglomerate aerodromuri din țară, de unde decolează elicoptere și avioane de mici dimensiuni, ce zboară la mică altitudine.

ERASMUS aruncă pisica în curtea Primăriei Limanu

Deși i-am contactat telefonic pe organizatorii evenimentului din Vama Veche, pentru a le atrage atenția asupra ilegalității acțiunii lor, aceștia nu au fost descumpăniți. Dovedind că ecologismul și responsabilitatea ERASMUS sunt doar o fațadă, ei au procedat la lansarea gunoaielor zburătoare la ora programată, deși fuseseră avertizați că încalcă astfel legislația și normele bunului-simț. Ioana Petrescu ne-a anunțat chiar că manifestarea are aviz de mediu, eliberat de către… Primăria Limanu (n.r. – primăriile nu pot da aviz de mediu). Cât despre legislația din domeniul aviatic, ea ne-a comunicat că “Cei de la Primăria Limanu (comună de care aparține Vama Veche) ne-au spus că nu avem nevoie, pentru că lampioanele sunt mici!” Primarul comunei Limanu, Iustin Urdea, nu a putut fi contactat pentru a confirma afirmațiile.

“Pot să fure sau să își bată copiii, important e că se alătură două ore inițiativei Let’s do it Romania!”

Pe lângă Primăria Limanu și cei de la Apele Române, pe lista partenerilor la acțiunea de igienizare a plajei desfășurată în ziua de 28 aprilie se mai afla și ONG-ul “Let’s do it Romania!”. Acesta este promotorul inițiativei omonime, prin care mii de voluntari ies, o zi în fiecare an, pentru a strânge gunoaiele aruncate în natură. Prin urmare, l-am sunat pe Victor Maxim, reprezentantul pe Constanța al ONG-ului de mediu, pentru a-l anunța că studenții cu care se asociază pentru a face curat ziua, au de gând să polueze noaptea. Fără a părea deranjat de acest fapt, Maxim ne-a declarat, sec: “Se poate ca cei ce vin la acțiunile Let’s do it Romania să își înșele nevestele, să fure, să fie pușcăriași sau să își bată copiii. Nu e treaba noastră ce fac în timpul liber. Important e că două ore se alătură acestei inițiative…” Cu aceeași seninătate, Maxim (care nu se știe de unde a fost parașutat reprezentant pe Constanța, numele său fiind necunoscut în ONG-urile de mediu din zonă) ne-a sfătuit să îi avertizăm noi pe studenții de la ERASMUS că riscă… să dea foc rezervației marine! (n.r. – Rezervația 2 Mai – Vama Veche se află în apele Mării Negre, deci nu poate lua foc – scăpare incredibilă pentru un pretins activist de mediu din Constanța)
În final, Maxim a încercat să le găsească scuze studenților de la ERASMUS, folosindu-se de niște argumente științifico-penibile, cum ar fi acela că “aceste lampioane, după ce nu mai ard, iau foc!” [sic!] și… devin una cu Natura.

ABADL – iubirea pentru bani bate datoria față de mediu

Conform legislației în vigoare, ABADL (actuala denumire a Direcției Ape Dobrogea Litoral) are ca obiect de activitate protecția și gospodărirea resurselor de apă. În subsidiar, ei se mai ocupă și de administrarea malurilor și țărmurilor, considerate zone tehnice, în care autoritatea trebuie să aibă puteri depline, pentru a putea interveni pentru realizarea obiectivului principal – protejarea și administrarea apelor.
De când cu licitațiile pentru plaje, ABADL pare că și-a pierdut busola, preferând să se concentreze pe zonele litorale, care aduc bani buni. Pe această linie s-a înscris și colaborarea cu studenții de la Erasmus, la acțiunea de igienizare a plajei (deși aceștia urmau să polueze rezervația, marea și implicit apele pe care ABADL este obligată să le țină curate).
Un aspect care trebuie semnalat este acela că, la ora la care studenții de la Erasmus au descins la Vama Veche pentru a curăța plaja și a polua marea, majoritatea licitațiilor pentru plaje fusese încheiată. Conform documentației, noii concesionari aveau obligația “să întrețină și să igienizeze zilnic suprafața de plajă”. Așadar, încurajându-i pe studenți să facă curățenie, ABADL le-a făcut un serviciu neprețuit baronilor concesionari, care au fost scutiți de a mai scoate bani din buzunar pentru igienizarea suprafeței de nisip.
Având în vedere tendința ABADL de a ignora problemele apelor, în detrimentul plajelor și a mahărilor care le-au concesionat, Ziarul DEZVĂLUIRI propune public ca această instituție să își schimbe din nou denumirea: din ABADL, în APCP – Administrația Plajelor și a Concesionării de Plaje.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top