Comisia Europeană

Statiunea de cercetare praduita pentru statiunea lui Becali

Megaafacerea imobiliara derulata la Tuzla de Gigi Becali prin intermediul firmei Mondo Frutt SRL ar putea fi blocata în justitie, datorita numeroaselor probleme de legalitate a actelor întocmite.


În primavara anului trecut, firma bucuresteana Mondo Frutt SRL, administrata de Ion Valentin Barbu, a achizitionat activul Ferma 6 Tuzla, al Statiunii de Cercetare pentru Dezvoltare Pomicola Valu lui Traian, în cadrul unei licitatii de executare silita organizata de Administratia Finantelor Publice Basarabi.

Un articol de ADRIAN CÂRLESCU

În acest mod, firma bucuresteana a intrat în posesia livezii de la Tuzla, dar nu si a terenului de 117 hectare aferent activului. Câteva luni mai târziu, prevalându-se de o serie de ilegalitati comise la nivelul Comisiei Judetene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor si de complicitatea fatisa a reprezentantilor Primariei Tuzla, Mondo Frutt a demarat si procedura de „achizitie” a pamântului. Cea mai atractiva cale pentru realizarea scopului propus era, din capul locului, mascarea achizitiei imobiliare în spatele unui act de reparatie istorica: retrocedarea. În conditiile legii, pe terenurile institutelor de cercetare putea fi reconstituit dreptul de proprietate doar în favoarea persoanelor care pot face dovada vechiului amplasament chiar pe acele suprafete. Ca varianta de rezerva, terenul provenit de la institutele de cercetare putea fi retrocedat fara dovada vechiului amplasament doar în conditiile în care s-ar fi facut dovada ca la nivelul întregului judet nu mai exista teren disponibil pentru retrocedari. Desi nici una din cele doua variante nu erau îndeplinite, comisia Tuzla a trecut la treaba, întocmind hotarâri, anexe si propuneri, tocmai în favoarea unor persoane nu tocmai îndreptatite pe conditiile legii. Procedând astfel, însa, eminentele din administratia locala de la Tuzla si-au asigurat rezerva ca pe listele de retrocedare vor ajunge doar persoanele dispuse sa „vânda” terenul la un pret de chilipir.
 

Ilegalitati pe banda rulanta

Ca dovada ca intentia cu conotatii penale exista, Primaria a intermediat încheierea acordurilor între persoanele (ne)îndreptatite si Mondo Frutt, puând la dispozitia BPN Spânu si Charcovschi din Mangalia un birou în vederea deschiderii unui sediu secundar, chiar la primarie. Firma în cauza a fost reprezentata prin Niculae Jecu din Eforie, cel care a efectuat platile ches, ca mandatar al directorului general Ion Valentin Barbu. Înainte de semnarea tuturor acordurilor, comisia Tuzla, care obtinuse validarea propunerilor prin Hotarârea nr.625/25.10.2006 a comisiei judetene, a solicitat, în ianuarie 2007, o revalidare a anexelor, pentru a opera diminuari ale suprafetelor propuse spre retrocedare catre anumite persoane si suplimentari cu noi autori ai drepturilor. Dar cea mai mare problema în speta ramâne modalitatea în care au fost negociate preturile terenurilor, în acest sens fiind încalcata o alta prevedere legala. Astfel, potrivit Legii 1/2000 modificata prin titlul VI al Legii 247/2005, la articolul 4 aliniatul 1 indice 4 se arata: „În cazul optiunii pentru despagubiri platite de investitori, fostii proprietari vor conveni cu investitorii, în termen de 3 luni de la data intrarii în vigoare a acestei legi sau de la data validarii cererii de reconstituire a dreptului de proprietate, pretul terenului, care nu poate fi mai mic decât valoarea sa de piata”. Ei bine, prin acordul partilor a fost stabilit un pret mult mai mic decât valoarea de piata, în speta 4.500 de lei pe hectar, desi pozitia terenului, potentialul imobiliar, infrastructura si posibilitatile de dezvoltare fac în asa fel încât valoarea de piata sa fi fost infinit mai mare. Ca si cum nu era de ajuns ca a validat ilegal anexele pentru retrocedare încalcând prevederile referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate pe vechiul amplasament, comisia judeteana condusa de prefectul Danut Culetu a acceptat acordurile încheiate de Mondo Frutt si le-a înregistrat pentru ca optiunea partilor sa devina, astfel, în conditiile legii, definitiva. Desi încalcarea textului de lege citat anterior este flagranta si poate fi observata din elicopter, prefectul Culetu nu a sesizat nimic în neregula, punând umarul la comiterea altei ilegalitati. Prejudiciate, în aceasta afacere, sunt tocmai persoanele trecute în anexele hotarârilor, pentru ca nu mai pot solicita reconstituirea dreptului de proprietate si nici alte masuri reparatorii. Mai mult, nu aceste persoane au ales sa se regaseasca în anexe, iar la modul în care au negociat pretul terenului cu Mondo Frutt, se poate spune ca au fost induse în eroare, deoarece nu au fost informate despre toate posibilitatile lor, nu li s-a pus în vedere sa opteze între despagubiri din partea investitorului si alte masuri reparatorii prevazute de lege. Pur si simplu, li s-a spus: acesta este pretul, daca nu va convine veti primi actiuni la Fondul Proprietatea! Din acest punct de vedere, planeaza suspiciunea ca acordurile în cauza au fost încheiate în mod dolosiv.

Avantajele lui Becali

Câstigat la afacerea Tuzla este Gigi Becali, care va putea demara orice proiect imobiliar dupa parcurgerea procedurilor de scoatere a terenurilor din circuitul agricol. Ori, acest fapt ar fi fost imposibil, daca Gigi ar fi trebuit sa cumpere terenul de la statul român pe baza legislatiei privind privatizarea în agricultura. Pe de alta parte, autoritatile judetene au fost cele care au pregatit întreaga escrocherie imobiliara, dupa ce Fiscul a scos terenul la executare silita, cu o graba suspecta, desi ar fi avut si alte cai de actiune, dar mai ales dupa ce comisia condusa de Danut Culetu a hotarât sa aplice o varianta proprie a legilor retrocedarii. Un fapt neutru, o simpla coincidenta sau un element edificator – lasam la latitudinea cititorilor – ar putea fi acela ca prefectul Culetu este si ceva ruda cu Gigi Becali, prin familia sotiei sale Elisabeta Culetu, fosta Babu. Gigi Becali a fost la Tuzla înainte de licitatia organizata de Fisc, anuntându-si intentia de a construi o statiune pe o suprafata de 300 de hectere. Vom reveni!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top