COMUNICATE

Sponte și-a făcut fiul consilier, la un chiolhan cu prefectul

Versatul director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Stere Sponte, a reusit sa-si pricopseasca odrasla cu un post de consilier judetean, pe baza unor aranjamente de culise extrem de spectaculoase. Mai mult, i-a negociat fiului chiar si un post caldut la Oficiul pentru Autorizare în Turism, dupa ce a împacat si capra si varza celor doua aripi din PD, atragându-si si sprijinul decisiv al prefectului Danut Culetu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a participat la un chiolhan organizat de batrânul Sponte, dupa care s-a sesizat subit asupra faptului ca PD-ista municipala Diane Vancea ar fi în incompatibilitate cu functia de consilier judetean.

În culisele politicii locale se cunoaste faptul ca Stere Sponte este primarul din umbra al orasului Navodari, omul care leaga si dezleaga tot ce se întâmpla în localitate de trei mandate si mai bine. Acesta si-a început cariera politica si administrativa sub vechiul regim, când soarta a facut ca el sa raspunda de alimentarea cu motorina a centralelor de cartier din Navodari, precum si de atribuirea terenurilor si autorizatiilor de garaje (activitati deosebit de banoase). Actele întocmite de Sponte sub întunecatul regim au fost aprobate spre legalitate de juristul Stelian Dutu, pe atunci secretar al Consiliului Popular din localitate. Dotat cu o inteligenta nativa de exceptie si un simt deosebit al aranjamentelor de culise, dupa revolutie Sponte a preluat orasul în stapânire. A devenit eminenta cenusie a Navodariului, pe vremea când primar era liberalul Ion Dobre. Acesta din urma nu i-a iesit din vorba, mai ales dupa ce, în ultimul sau mandat, în plina guvernare pesedista, a reusit sa-i faca lipeala cu Viorel Hrebenciuc, prin intermediul lui Gigi Becali. Sobolanul Rozaliu a înghitit ca pelicanul un teren de 1,7 hectare pe malul marii, oferindu-i de atunci protectie totala primarului Dobre, spre satisfactia intermediarului Sponte. Ca dovada ca aranjamentul a functionat, Ion Dobre nu a avut nici o problema cu organele de urmarire penala, Hrebe si fratii Sechelariu (cadorisiti si ei cu un teren imens în zona Depozit 10 de pe malul marii) intervenind de fiecare data pentru musamalizarea din fasa a oricarei pretentii a procurorilor de a coborî dreptatea direct din Codul Penal.

Tudorel Calapod, omul de paie al lui Sponte

Lovitura decisiva a venit în anul 2004, când Stere Sponte a reusit sa-l propulseze în functia de primar pe omul sau de paie, Tudorel Calapod, un personaj care traia dintr-un butic deschis în zona caminelor de nefamilisti, dar avea o figura inocenta si credibila. La ordinul lui Sponte, Calapod a continuat politica de multumire a fostilor protectori PSD-isti, prelungind dincolo de orice interdictie penala contractul de concesiune al fratilor Sechelariu (o afacere asupra careia vom reveni în numerele viitoare). La sfârsitul anului 2004, eminenta cenusie de la Navodari a devenit, în sfârsit, o persoana publica la nivelul judetului, dupa ce bunul sau prieten Stelian Dutu i-a obtinut numirea, chiar si fara studii superioare, în functia de director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara. În amintirea vremurilor în care Sponte pompa motorina la centrale iar Dutu dadea cu pixul pentru legalitate, omul de paie Tudorel Calapod a fost propulsat si el pe o functie politica fara seaman: presedinte executiv al PD Constanta. Din acel moment, ultima grija a batrânului Sponte a fost aceea de a pune umarul la propasirea propriului fiu.

Prefectul, chiolhanul si incompatibilitatea

Un prim gând al batrânului a fost acela de a-si propulsa fiul, Adrian Sponte, într-o functie de consilier judetean, mai ales ca acesta cunoastea bine holurile institutiei, de când servea pe lânga Stelian Dutu ca jurist la Serviciul de Coordonare a Activitatii Consiliilor Locale. Ca sa-si vada visul cu ochii, Stere Sponte a organizat un chiolhan de zile mari, unde l-a avut ca oaspete de seama pe prefectul Danut Culetu (vezi foto), vorbitor, ca si el, al unui bine-cunoscut dialect al limbii române. Dupa cina cea de taina, prefectul a realizat subit ca PD-ista de la municipiu Diane Vancea ar fi în incompatibilitate cu functia de consilier judetean, de vreme ce mai ocupa si functia de director în cadrul CN APMC SA. Incompatibilitatea clamata de Culetu dura de un an si sapte luni, însa astfel de amanunte nu pot fi sesizate asa pe nepusa masa. La chiolhan, dupa un sprit si un flirt, se poate foarte bine, chiar si cu întârzierea de rigoare. Pe cale de consecinta, reprezentantul Guvernului a cerut Consiliului Judetean revocarea consilierei democrate, iar partidul a propus din lista de supleanti tocmai pe Adrian Sponte, sustinut si de baietii lui Dutu si de cei ai lui Moisoiu, care de regula nu sunt tocmai prieteni si binevoitori unii cu altii. Explicatia acordului total nu se regaseste în calitatile juniorului, ci în sforile trase de tatal sau. Astfel, batrânul Sponte si-a retras fiul din cursa pentru sefia Organizatiei Tineretului Democrat Constanta, lasând culoarul deschis pentru gruparea de la municipiu coordonata de Danut Moisoiu. Întelegând din timp jocurile de culise, Mihai Petre si Mihai Tararache, care candidau pentru functia de presedinte, respectiv presedinte executiv al OTD Constanta, s-au retras din cursa.  În aceste conditii, Stere Sponte a reusit sa împace si capra judeteana si varza municipala, spre propasirea propriei odrasle. Însa visul sau nu se opreste aici, de vreme ce trage sforile în acelasi stil pentru a-i asigura fiului si un post caldut la Oficiul pentru Autorizare în Turism. Sa mai spunemdoar ca Adrian Sponte si-a vazut si el visul cu ochii: sa conduca un Mertan negru pâna la 30 de ani.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top