Fostul manager, Vasile Petrişor, a distrus sistemul de canalizare de la Băile Reci
Dintr-o neştiinţă combinată cu interesele personale (ori ale liberalilor), fostul manager al Spitalului de balneologie, medicină fizică şi recuperare din Eforie Nord, Vasile Petrişor, a distrus sistemul de canalizare al staţiei Băile Reci şi l-a refăcut în aşa fel încât reziduurile şi materiile fecale ajung acum în Techirghiol.
Un articol de Andreea PAVEL
A distrus conducta care retrimitea nămolul în largul lacului şi indirect, pesemne că acum se face vinovat de îmbolnăvirea mai multor pacienţi care s-au „pricopsit” cu ciuperci şi iritaţii ale pielii. Şi cum dezastrul nu era de ajuns, un om de „sus” a schimbat managerul interimar de la Eforie, Rodica Sin, la doar două luni după ce aceasta ocupase funcţia, înlocuindu-l pe Vasile Petrişor. Curios este de ce un interimar care începea să pună spitalul pe roate a fost schimbat din motive necunoscute, iar un manager păgubos „cu acte”, precum Petrişor, a rămas în funcţie până când a fost… promovat la Agenţia Naţională de Integritate!
Pe vremuri, la Băile Reci, exista un cheson de preluare a apelor menajere, prevăzut cu două pompe de tip ACV, care trimitea reziduurile, printr-o coloană în staţia de epurare a oraşului Eforie. Acest lucru era absolut necesar, întrucât este cunoscut faptul că toate canalizările de la Băile Reci se situează sub nivelul canalizării oraşului. Vasile Petrişor, fostul manager al Spitalului din Eforie, care ori nu ştia acest lucru, ori, cel mai probabil, s-a lăsat dominat de interesele personale, a distrus toate conductele care duceau la cheson. Acum, în momentul în care haznaua e plină ochi, reziduurile şi fecalele ajung automat în Techirghiol, acolo unde oamenii se scaldă. Cei mai mulţi dintre ei, culmea ironiei, „trag” acolo unde e mai călduţ, pacienţii neştiind şi motivul pentru care în locul respectiv e mai „plăcut”. În urma acestui lucru mai mulţi pacienţi au constatat apariţia mai multor ciuperci de piele, iritaţii şi a altor afecţiuni de gen.
În „testamentul” spitalului, Petrişor a mai lăsat o boacănă, de data aceasta din pură neştiinţă. La Techirghiol există o regulă, conform căreia nămolul utilizat la proceduri trebuie să se reîntoarcă în lac. Acest proces se desfăşura cu ajutorul unei coloane, iar nămolul era „returnat” la 200-300 m în larg. Petrişor s-a „jucat” şi cu această conductă până când a rupt-o. A încercat să repare boacăna, s-o lege, dar degeaba. N-a reuşit decât să înnegrească apa de la malul lacului, pentru că acum, nămolul se varsă foarte aproape de uscat. Şi asta doar pentru că atitudinea arogantă a lui Vasile Petrişor l-a împiedicat să ceară, în prealabil, sfatul anagajaţilor, în legătură cu necesitatea existenţei coloanei respective. Petrişor nu ştia că Băile Reci sunt situate sub nivelul canalizărilor din oraş. În concluzie, pe lângă faptul că apa e înnegrită din cauza nămolului, mai e şi „călduţă” din cauza materiilor fecale vărsate acolo.
Schimbare cu iz politic
Că a fost schimbat din funcţie, ori a plecat de bunăvoie pentru un post mai bun, singurul lucru cert este că Vasile Petrişor a ajuns inspector de integritate la Agenţia Naţională de Integritate. Rezultatul anchetei efectuate de Ministerul Sănătăţii la Eforie, a rămas necunoscut la fel ca răspunsul la solicitarea trimisă în temeiul Legii 544-2001, privind liberul acces la informaţii de interes public, de Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice, editor al ziarului DEZVĂLUIRI. Izul politic în toată această tărăşenie poate fi simţit de la o poştă de oricine cunoaşte cazul pe îndelete. Petrişor a fost înlocuit de managerul interimar Rodica Sin care n-a „rezistat” în funcţie mai mult de două luni. De ce? Vocile angajaţilor din spital spun că Sin (care fusese transferată de la Spitalul Judeţean Constanţa, unde avea funcţia de director economic) a refuzat să facă jocurile celor de „sus” şi a pus punct unor colaborări ale spitalului cu „firmele căpuşă”, care au fost angajate în timpul domniei lui Petrişor. Tot despre Petrişor se mai spune că a dat mai multe raite pe la spital, întruna din „vizite” certând-o pe Sin pentru ce făcuse. Aceleaşi voci susţin că Rodica Sin se fereşte să recunoască acest lucru, întrucât e o fire altrusită şi pacifistă, care nu vrea decât să-şi ducă la îndeplinire cu devotament toate sarcinile, indiferent în ce funcţie se află. Angajaţii din spital ne-au adus la cunoştinţă şi realizările lui Sin, în cele două luni cât a fost manager interimar. Iniţial, Sin a încercat să stea de vorbă cu toţi anagajaţii, pentru a-i cunoaşte pe oamenii cu care avea să lucreze şi implicit să afle priorităţile spitalului, de la cei care le cunosc cel mai bine. Apoi, Sin a trecut la treabă. S-au reparat cazanele de la Ambulatoriul I, s-au deschis Băile II, s-au început proiecte de reperaţii capitale, s-a refăcut planul de afaceri, astfel încât principalii beneficiari să fie pacienţii şi spitalul s-a demarat procedura de obţinere a fondurilor nerambursabile şi nu în cele din urmă s-a obţinut licenţa de intrare pe lacul Techirghiol, pentru ca în următorul an să se obţină şi dreptul de exploatare. Şi toate în doar două luni. În aceste condiţii, este de neînţeles de ce însuşi ministrul Eugen Nicolăescu, s-a deranjat să trimită un ordin prin care Rodica Sin a fost schimbată din funcţie, deşi perioada de interimat era nelimitată. În mod normal, Sin ar fi trebuit să rămână interimar până la următorul concurs de ocupare a postului. Nu se ştie ce l-a deranajat atât de tare pe Nicolaescu, încât a hotărât să schimbe un interimar care dădea toate semnele unei bune managerieri, cu un alt interimar, Liviu Claudiu Arsene, despre care nu se ştie nimic, nici de bine, nici de rău. Încă.
După Băile Reci, a „apus” şi Steaua de Mare
Contactată telefonic pentru mai multe informaţii referitoare la problema reziduurilor care se varsă în Techirghiol, Mihaela Dinisov, şef serviciu supraveghere în cazul Agenţiei de Sănătate Publică, ne-a specificat faptul că, în atenţia secţiei pe care o conduce, intră doar problema nămolului care se varsă prea aproape de mal: „Noi ne ocupăm doar de partea de monitorizare a apei. La Băile Reci este vorba de o lucrare de reparaţii la o conductă şi care trebuie terminată. Legea spune că nămolul folosit trebuie să se întoarcă în lac. Din cauza faptului că nămolul nu se varsă în larg, cum ar trebui, ci la mal, apa este mai tulbure, iar spitalul trebuie să contacteze firma care se ocupa cu reparaţia şi să refacă acea conductă”. Pentru că păţania s-a întâmplat în perioada în care Vasile Petrişor era manager, reporterii DEZVĂLUIRI l-au contactat telefonic. Pe acelaşi ton iritat şi flegmatic, Petrişor a declarat că nu ştie despre ce vorbim. Şeful Inspecţiei Sanitar-Veterinare, Adrian Pavlov, ne-a mărturisit că singura problema pe care o ştie şi a anchetat-o despre spitalul de la Eforie, implică staţia „Steaua de Mare”, pentru care a dispus evacuarea apei şi uscarea piscinei, salubrizarea şi igienizarea pardoselei pereţilor, şi implicit închiderea piscinei până când Inspecţia Sanitar Veterinară va considera oportună redeschiderea staţiei. Din păcate, ambele surse s-au ferit să vorbească despre reziduurile care se varsă în Techirghiol, trecând sub tăcere problema de la Băile Reci.