Exclusiv

Sperietoarea săptămânii – asteroidul care va trece aproape de Pământ

După epuizarea subiectelor „Super Luna” şi „gaura din stratul de ozon”, presa română a mai înghiţit nemestecată o altă poveste apocaliptică, legată, de această dată, de un asteroid. Pornind de la relatările NASA şi ale altor agenţii spaţiale, ştiriştii români au umflat un balon de săpun, transformând o ştire banală, într-un subiect de senzaţie. Ca în cazul Super Lunii, povestea a ajuns în buletinele de ştiri direct din blogosferă. Partea cea mai amuzantă este aceea că, în timp ce românilor li se povestea despre asteroidul ce va trece „periculos de aproape de Terra”, comunitatea ştiinţifică ajunsese la concluzia că obiectul ceresc nu are nicio şansă de a pune în pericol planeta noastră, şi asta încă din aprilie 2010. Ştirea a explodat pe ecranele televizoarelor din ţara noastră pe 8 aprilie 2011. Asteroidul cu pricina fusese trecut în categoria de risc zero încă din 9 aprilie 2010 – în urmă cu fix un an!

Un articol de Răzvan PETRE

Departe de a se panica, astronomii din întreaga lume se bucură, pentru că apropierea asteroidului este un eveniment rar. Deşi nu va impresiona prin strălucirea sa, corpul ceresc va fi „filat” de instalaţiile radar deţinute de agenţiile spaţiale, care speră să afle astfel mai multe despre evoluţia galaxiei, dar şi despre conţinutul mineral al acestui asteroid.

O piatră pe cer

Asteroidul YU55 (căci despre el este vorba) nu a fost considerat niciodată a fi o mare primejdie pentru viaţa pe Terra. Având circa 400 de metri în diametru, el ar putea produce probleme serioase pe Pământ, dar orbita sa nu se intersectează cu cea a planetei noastre. De altfel, în momentul în care a fost luat în considerare ca fiind un „obiect periculos”, asteroidul în cauză a fost încadrat ca fiind un Cod Verde – gradul 1, pe scara Torino (scară folosită pentru a clasifica riscul ca un obiect ceresc să intre în coliziune cu Terra). Semnificaţia gradului 1 este: „O descoperire de rutină, ce implică trecerea obiectului ceresc prin apropierea Pământului. Nu este motiv ca publicul să se îngrijoreze, sau să se preocupe”. După perioada de evaluare standard, asteroidul a fost încadrat la gradul zero – nicio şansă de coliziune.

Alte dăţi a fost mai rău

De-a lungul ultimilor ani, prin apropierea Pământului au trecut mai mulţi asteroizi, la distanţe mai mici decât cea la care se va afla YU55 în noiembrie. Distanţa de 320.000 de kilometri (0,85 din distanţa Pământ-Lună) la care va trece acest corp ceresc pare uriaşă, prin comparaţie cu alte evenimente similare. În 2008, doi asteroizi de 7-10 metri au fost descoperiţi cu câteva ore înainte să treacă la 6.000 de kilometri de noi, povestea repetându-se în 2009, când un alt asteroid a trecut la 14.000 de kilometri de Terra, lăsând astronomii cu gura căscată. Revenind la obiectele de mari dimensiuni, din aceeaşi categorie cu YU55, trebuie notată evoluţia unui alt asemenea „pietroi intergalactic”, care s-a aflat, în 1976, la o distanţă de două ori mai mică de Pământ – doar 0,5 din distanţa Terra – Lună. În anul respectiv, însă, evenimentul astral nu a provocat deloc agitaţie, principalul motiv fiind acela că… nu a fost observat. Asteroidul care a trecut în 1976 pe lângă planeta noastră a fost descoperit de-abia în 2010, astronomii descoperind pe cale matematică distanţa redusă la care el se aflase de Terra.

Cum să faci o ştire-bombă

Filtrată printr-o serie de bloguri, povestea asteroidului buclucaş a ajuns în România relativ corectă, inclusiv cu punctele de vedere ale specialiştilor, care eliminau din start orice pericol pentru planeta noastră. Cum aşa ştire banală nu putea avea niciun impact (dacă nu cu planeta, atunci măcar un impact mediatic!), specialiştii în evenimente închipuite au jupuit-o de toate citatele specialiştilor şi au redus la minim aspectele inedite, precum observaţiile radar fără precedent, planificate de către NASA. În schimb, asteroidul a fost etichetat ca fiind „periculos”, despre astronomi s-a spus că sunt „tensionaţi”, iar în locul riscului zero ca YU55 să lovească Terra, a fost preferată varianta „risc redus”. Ceva mai tranşanţi, unii ştirişti au afirmat, siguri pe ei, că asteroidul „se îndreaptă spre Pământ”.

PanicAsteroidul – mană cerească pentru NASA

Proliferarea scenariilor apocaliptice de tipul celor din filmul 2012 nu a picat tocmai prost oamenilor de ştiinţă de la NASA. Aceştia se aflau deja în faţa unui impas, odată cu „pensionarea” flotei de navete spaţiale. Cum termenul unei misiuni pe Marte nu e clar, iar proiectul unei reveniri pe Lună – doar vorbe-n vânt, mulţi dintre componenţii echipei NASA ar putea rămâne fără obiectul muncii. Pe fondul reapariţiei în agenda publică a pericolului reprezentat de asteroizi, NASA a prins curaj, cerând majorarea fondurilor alocate programului ce are ca obiectiv detectarea acestor obiecte cereşti. Până în prezent, agenţia spaţială americană a estimat că a descoperit circa 85% dintre asteroizii şi cometele de dimensiuni mari, ce pot provoca efecte catastrofale, în caz de impact. Oamenii de ştiinţă au cerut o majorare de buget, pentru a putea atinge ţinta de 100% în următorii 10-15 ani. De asemenea, se vehiculează ideea că Barack Obama ar fi decretat că următorul obiectiv major al NASA ar trebui să fie o misiune cu astronauţi pe un asteroid, până în 2025. Pentru acest motiv, se spune că el ar fi susţinut deja mărirea bugetului alocat diviziei NASA ce se ocupă cu studierea acestor obiecte cereşti, de la 3,7 milioane dolari în 2009, la peste 20 de milioane, pentru anul 2011.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top