Actualitate

SONDAJ: Românii își pun poze din vacanţă pe reţelele sociale atunci când sunt plecaţi și lasă electrocasnicele pornite

cum îți protejezi locuința împotriva furturilor și a accidentelor

 

  • 4 din 10 români au declarat că pun poze pe Instagram sau Facebook atunci când sunt plecaţi în vacanţă;
  • 1 din 4 români obişnuieşte să lase electrocasnice pornite atunci când pleacă de acasă;
  • 1 din 5 români care stau la bloc lasă cada de baie să se umple cu apă în timp ce îşi vede de treburi prin casă;
  • 6% din respondenţii care stau la bloc şi 8% din cei care stau la casă recunosc că au în locuinţă instalaţii electrice care au fost improvizate sau sunt defecte;
  • Campania naţională de informare „Luna Asigurărilor de Locuinţe” le-a reamintit românilor de protecţia financiară oferită de asigurările de locuinţe.

În luna octombrie, peste 2.000 de români au testat barometrul de risc lansat în cadrul campaniei naţionale de informare „Luna Asigurărilor de Locuinţe” pentru a vedea cât de expusă este casa lor la riscurile care ameninţă locuinţele.

Barometrul, care a fost construit sub forma unui sondaj interactiv cu întrebări scurte, a evaluat o serie de aspecte care pot influenţa expunerea la risc a unei locuinţe, de la obiceiuri din viaţa de zi cu zi, până la elemente legate de structura sau localizarea acesteia. Întrebările au avut la bază o serie de date statistice şi recomandări de siguranţă, iar rolul sondajului a fost să le reamintească românilor de faptul că locuinţa lor este expusă multiplelor riscuri.

Ce obiceiuri personale cresc riscurile care afectează locuinţele românilor?

Datele statistice şi recomandările autorităţilor indică faptul că anumite comportamente individuale pot creşte anumite riscuri. De exemplu, 4 din 10 români participanţi la sondaj (43%) au declarat că pun poze pe Instagram sau Facebook atunci când sunt plecaţi în vacanţă – acţiune ce poate creşte posibilitatea de furt din locuinţă. Pe de altă parte, doar 1 din 10 (10%) postează pe reţelele sociale fotografii sau filme în care sunt vizibile obiecte de valoare din casă (ex: televizoare telefoane, computere, sisteme video).

De asemenea, 25% dintre participanţii la sondaj (1 din 4) au declarat că lasă geamuri deschise atunci când pleacă de acasă şi aproape 24% petrec mult timp plecaţi de acasă – alte două acţiuni care pot determina creşterea riscului de furt din locuinţe.

Situaţia este similară şi atunci când vine vorba despre riscul de incendiu, unde anumite comportamente pot creşte probabilitate de apariţie a acestuia. Astfel, românii sunt precauţi în ceea ce priveşte focul deschis, dar mai puţin îngrijoraţi atunci când vine vorba de electrocasnice. 96% dintre participanţii la sondaj au declarat că nu lasă nesupravegheat un foc deschis (lumânări, aragaz, sobă). Pe de altă parte, 23% obişnuiesc să lase electrocasnice pornite atunci când pleacă de acasă (mașină de spălat, mașina de pâine, multicooker etc.) – lucru ce poate creşte riscul declanşării unui incendiu.

Aproape 6% dintre respondenţii care stau la bloc au recunoscut că au în locuinţă instalaţii electrice care au fost improvizate sau sunt defecte – un pericol important atunci când vine vorba de incendii (instalaţiile electrice defecte sau improvizate sunt în topul cauzelor care determină incendiile la locuinţe în ţara noastră).

27% dintre locuitorii de la bloc nu au perdele la geamuri sau au perdele transparente, prin care se poate vedea cu uşurinţă în casă – un aspect care poate creşte riscul de furt din locuinţă, în anumite cazuri.

De asemenea, 18% din românii care stau la bloc lasă cada de baie să se umple cu apă în timp ce îşi văd de treburi prin casă, ceea ce poate creşte riscul de inundare a locuinţei şi a vecinilor.

De cealaltă parte, aproape 8% dintre respondenţii care locuiesc la casă au recunoscut că au în locuinţă instalaţii electrice care au fost improvizate sau sunt defecte, iar 25% dintre ei (1 din 4) nu au perdele la geamuri sau au perdele transparente, prin care se poate vedea cu uşurinţă în casă – un aspect care poate creşte riscul de furt în anumite cazuri.

Eşantion

La sondajul lansat în cadrul campaniei naţionale de informare „Luna Asigurărilor de Locuinţe” au participat 2.015 respondenţi, dintre care 67% femei. 56% dintre participanţi locuiesc la bloc şi 44% la casă. 67% dintre respondenţi sunt proprietari sau co-proprietari ai locuinţei în care stau, 25% locuiesc în casa familiei fără a fi proprietari, iar aproape 9% stau în chirie. În ceea ce priveşte vârsta participanţilor la sondaj, majoritatea au între 25 şi 55 de ani: 31% au între 35 – 45 de ani, 23% au între 26 – 34 de ani, 20% – între 46 – 55 de ani. Sondajul s-a desfăşurat online, în perioada 21 – 31 octombrie 2022.

Despre Luna Asigurărilor de Locuințe

Pentru al X-lea an consecutiv, campania naționala de informare „Luna Asigurărilor de Locuinte” le-a reamintit românilor de importanța asigurării propriei case. Astfel, pe întreaga durata a lunii octombrie, informațiile de bază despre rolul și beneficiile asigurărilor de locuințe au fost transmise alături de cele mai importante detalii pe care românii trebuie să le cunoască despre riscurile care le amenință casele și despre ce pot face pentru a reduce cât mai mult apariția și efectele acestora.

Campania „Luna Asigurărilor de Locuințe” este inițiată de APPA – Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor și s-a desfășurat cu sprijinul PAID România, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților și UNSICAR – Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România.

De asemenea, proiectul a fost realizat cu sprijinul Partenerilor EUROINS România, ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări, OMNIASIG VIG, ASIROM VIG, PRO FIDUCIARIA, GRAWE România, GROUPAMA Asigurări, DESTINE Broker, GENERALI România, SIGNAL IDUNA Asigurări, ASITO Kapital, GARANTA Asigurări, INTER Broker, RENOMIA SRBA Insurance Broker, GLOBASIG Broker, LION Broker, STELLAR RE, FDA – Fabrica de Asigurari, CAMPION Broker, PRESTIGE Broker, DAW Management Broker, MILLENIUM Insurance Broker, HOBBIT Broker şi ASIGEST Broker.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top