Fără categorie

Sondaj de opinie, pentru a stabili cine intră în cursa pentru primărie, la Cernavodă

Cine va fi candidatul PDL la Cernavodă?

Deşi mai au la dispoziţie aproape un an până la reîmpărţirea scaunelor de primari şi fotoliilor de parlamentari, partidele politice au intrat în febra campaniei şi au început să facă sondaje de opinie, pentru a verifica nivelul de popularitate şi gradul de încredere al electoratului, în posibilii candidaţi. Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au intrat în posesia unui astfel de sondaj, realizat de către Organizaţia locală PDL din oraşul Cernavodă. Aproape jumătate dintre intervievaţi spun că nivelul de trai a scăzut considerabil, faţă de anul trecut, iar încă 20% dintre cei care au răspuns sondajului se declară profund dezamăgiţi de situaţia economică din 2011.

Un articol de Andreea PAVEL

Vă prezentăm, în rândurile ce urmează, câteva dintre concluziile sondajului:

–    Locuitorii oraşului nu o mai doresc la conducere pe Mariana Mircea, actualul primar.
–    Nostalgia pentru fostul edil se aplică prin starea de degradare a situaţiei locale, din punct de vedere uman, investiţional şi comunitar.
–    PDL are o şansă reală pentru accede la primărie, iar votul nu va fi unul politic, ci unul personal, uninominal pur.
Conform sondajului, atributele pentru primarul ideal sunt următoarele: om nou, neimplicat în scandaluri, bun manager.

Dintre numele vehiculate de PDL în cadrul sondajului, trei dintre acestea par să aibă cele mai bune procente în ce priveşte încrederea alocată de cernăvodeni: Ionel Soare, Daniel Ţăranu şi Marian Sava. Surpriza este că Marian Sava şi-a exprimat pentru prima oară intenţia de a candida pentru Primăria Cernavodă. În acelaşi timp, Ionel Soare a candidat la Primăria Cernavodă, din partea PDL, atât în 2004, cât şi în 2008, deci nu greşim dacă îl numim „veşnicul perdant” democrat-liberal. Pe de altă parte, spre surprinderea tuturor, Florin Hristea nu ocupă nici un loc pe podium, în condiţiile în care deţine funcţia de viceprimar, din partea PDL.

Aproape 50% din intervievaţi nu au încredere în viceprimar

La întrebarea „Pe care dintre următoarele persoane le cunoaşteţi?”, cernăvodenii intervievaţi au răspuns „Ionel Soare”, în proporţie de 67,24%. Pe locul doi se clasează Marian Sava, cu un procent de 60,59%. Viceprimarul Florin Hristea nu a obţinut nici măcar 50%. Acesta din urmă nu stă prea bine nici la capitolul încredere, având în vedere că peste 46% dintre repondenţi au spus că nu au încredere deloc în Hristea, iar peste 28% au răspuns că au puţină încredere în actualul viceprimar. Liviu Negoiţă stă şi mai prost la acelaşi capitol, având în vedere că peste 47% dintre cernăvodeni nu au încredere deloc în Negoiţă şi aproape 31% au puţină încredere. Marian Sava, care, ce-i drept, nu s-a expus în ceea ce înseamnă politică prin administraţia locală din Cernavodă, stă vizibil mai bine decât primii doi pedelişti menţionaţi: 22,15% dintre repondenţi au multă încredere în el, 9,08% au foarte multă încredere, iar 35,85% au puţină încredere, în timp ce doar 30,92% nu au încredere deloc în Sava. Nici Ionel Soare nu stă prea rău la capitolul încredere, având în vedere că 23,52% dintre cei care au răspuns întrebării, spun că au multă încredere în el şi 35,36% dintre intervievaţi spun că nu au încredere deloc. Alţi 28,70% au încredere puţină în fostul candidat PDL, iar 9,62% au foarte multă încredere în Soare.

Top cei mai cunoscuţi pedelişti: Ionel Soare, Marian Sava, Daniel Ţăranu

Unul dintre segmentele sondajului a stabilit care sunt cei mai cunoscuţi candidaţi ai PDL. Pe primul loc se află Ionel Soare, cu 67,24% (lucru absolut firesc, având în vedere că a candidat atât în 2004, cât şi în 2008, pentru Primăria Cernavodă). Locul al doilea este ocupat de Marian Sava, care a înregistrat un procent de 60,59% şi, spre surprinderea noastră, informaţiile pe surse spun că acesta este într-o continuă ascensiune. Zvonurile spun că popularitatea de care acesta se bucură, deşi nu este implicat în administraţie, se datorează faptului că răspunde prompt tuturor celor care îi solicită ajutorul. Pe locul trei, cu 53,40%, se află Daniel Ţăranu.

81% dintre intervievaţi merg la vot

Pe o scară de la 1 la 5, în condiţiile în care 1 înseamnă „sigur nu merg la vot”, iar 5 înseamnă „sigur merg la vot”, 81% dintre intervievaţi susţin că fără dar şi poate îşi vor exprima opţiunea electorală pentru Primăria Cernavodă. Doar 11% susţin că nu vor participa la vot, iar 8% din electorat oscilează între a vota, sau nu. La întrebarea „Dacă duminică viitoare ar fi alegeri” pentru primărie, aproape 19% l-ar vota pe Ionel Soare, iar aproape 17% l-ar alege pe Marian Sava. Daniel Ţăranu ar fi opţiunea pentru aproape 15% din electorat, iar puţin peste 13% ar vota cu actualul viceprimar, Florin Hristea.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top