Arabul Maluf a introdus in Romania 33.000 de tone de srot de soia prin danele operate de United Shipping Agency, pe care le-a distribuit printr-o firma fantoma evitand controlul riguros al Directiei Sanitar Veterinare
Marfa a fost introdusa in tara cu titlul de aliment, astfel incat singurii “specialisti” care si-au dat cu parerea asupra conformitati cu dispozitiile legale au fost cei de la OPC
Desi nici o autoritate nu a stabilit daca sroturile sunt infestate cu levuri Candia sau au fost obtinute prin modificari genetice interzise, o parte din marfa a ajuns deja in combinatia unor furaje care sunt administrate gainilor si porcilor pe care romanii le vor manca de sarbatori
Un articol de ADRIAN CARLESCU
DORU COPOT
In data de 27 noiembrie a.c., in dana 37 a Portului Constanta, operata de firma United Shipping Agency a sosit nava Atlantic Pride sub pavilion de complezenta Bahamas. Nava avea o incarcatura de 33.207 tone de sroturi de soia de provenienta Siria, iar in acte valoarea unei tone de marfa era declarata la 155 de dolari. In data de 6 decembrie a.c., inainte de descarcarea intregii incarcaturi de pe Atlantic Pride, o parte din marfa a fost scoasa din Portul Constanta, cu destinatia Negru Voda, Ploiesti si Craiova, unde a fost depozitata in silozuri, pana la gasirea unui cumparator.
Suveica siriana
Firma care a intocmit actele de custodie este Senton SRL din Baicoi Prahova, desi importatorul sroturilor este firma Gazebo SRL Bucuresti. Surse din port confirma faptul ca intreaga tranzactie a fost atent supravegheata de sirianul Maluf, care se afla in combinatii de afaceri cu marii jupani arabi din domeniul argiculturii romanesti. Firma Gazebo a fost radiata din Registrul Comertului inca din urma cu doi ani, astfel incat este lesne de inteles transferul marfii catre firma prahoveana. Oricum ar fi, calitatea importatorului nu se poate rasfrange in sensul raspunderii asupra agentului navei, a opratorului sau a eventualului cumparator (firma Senton), insa o serie de fapte premergatoare sunt de natura sa genereze un amplu scandal datorita pericoului alimentar indirect generat de aceasta tranzactie dubioasa.
Levurile Candia si modificarile genetice interzise
Marfa a fost scoasa din Portul Constanta inca inainte ca nava sa fie descarcata in intregime, dupa ce firma fantoma a declarat ca sroturile ar fi, de fapt, un produs alimentar destinat consumului uman. In acest mod, singurul controlor abilitat de lege pentru a verifica daca marfa corespunde prevederilor in vigoare a ramas Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor, care si-a pus suspect de repede stampila de conformitate. Astfel, soia a fost introdusa in tara si va servi la obtinerea nutreturilor combinate destinate alimentatiei animale, in special a porcilor si gainilor, care urmeaza sa ajunga pe masa consumatorilor romani de sarbatori. Si asta, fara ca autoritatea competenta de fapt si de drept, anume DSV-ul, sa stabileasca prin analize de specialitate daca sroturile sunt in regula. Numai in ultimii doi ani, Ministerul Agriculuturii a emis opt ordine referitoare la importurile de furaje si la sistemul rapid de alerta pentru alimente si furaje. Ordinele mentionate instituie obligatii severe in domeniu, ca de pilda efectuarea de analize de specialitate pentru identificarea levurilor Candia si a soiurilor obtinute prin modificari genetice care nu corespund normelor romanesti si europene. In fond, in joc este siguranta alimentara a populatiei, astfel incat severitatea normativelor citate este pe deplin justificata.
Grecii au refuzat sroturile
Pe de alta parte, provenienta marfii – Siria – ar fi trebuit sa starneasca suspiciunea autoritatilor, dat fiind faptul ca acest stat nu are nici o carte de vizita in domeniul cultivarii de soia (un aliment animal si uman care nu se dezvolta pe terenurile nisipoase ale statelor arabe). In plus, pretul de 155 de dolari per tona declarat in acte este aproape la jumatate fata de pretul oficial al burselor occidentale, unde sroturile de acest tip sunt cotate la 250-300 de dolari per tona.
Potrivit surselor noastre, marfa a fost refuzata la import in Grecia si cum nu putea fi aruncata pur si simplu in apele internationale a ajuns la jumatate de pret in posesia sirianului Maluf, care a gasit cheia pentru a le vinde in Romania. Romania – o tara care aduna toate resturile lumii, o tara in care arabii isi permit sa introduca oricand produse modificate genetic cu impact negativ potential asupra sigurantei alimentare a populatiei. Ca si cum nu era de ajuns ca am fost loviti de gripa aviara!
Potrivit surselor noastre, marfa a fost refuzata la import in Grecia si cum nu putea fi aruncata pur si simplu in apele internationale a ajuns la jumatate de pret in posesia sirianului Maluf, care a gasit cheia pentru a le vinde in Romania. Romania – o tara care aduna toate resturile lumii, o tara in care arabii isi permit sa introduca oricand produse modificate genetic cu impact negativ potential asupra sigurantei alimentare a populatiei. Ca si cum nu era de ajuns ca am fost loviti de gripa aviara!