COMUNICATE

Primăria Năvodari plătește 22 miliarde de lei pentru tuns iarba grasă

Firma Petunia Lux scoate bani grei cosind iarba grasa din orasul Navodari. Primaria Navodari plateste trei sferturi de milion de euro unei firme de apartament pentru a cosi gazonul din cele trei parculete ale orasului. Contractul a fost incheiat cu doar cateva zile inaintea alegerilor locale, iar actualul primar democrat, Tudorel Calapod, continua sa respecte cu promtitudine intelegerile acestui atentat la banul public.

Un articol de ADRIAN CÂRLESCU
                      DORU COPOȚ

La inceputul anului 2004, pe ultima suta de metri a mandatului trecut, consilierii locali din Navodari au adoptat o hotarare privind incheierea unui contract cu o societate specializata pentru cosirea gazonului si toaletarea pomilor din oras. Proiectul a fost sustinut din plin de majoritatea PSD-ista din consiliu, astfel incat primarul liberal de la acea data, Ion Dobre, a publicat, in Monitorul Oficial din data de 12 martie 2004, un anunt privind organizarea licitatiei publice. Licitatia s-a desfasurat intr-o discretie totala, doar doua persoane juridice anuntandu-si interesul pentru lucrare. In data de 10 mai 2004, la sediul primariei a avut loc semnarea contractului intre autoritatea publica si firma Petunia Lux SRL Constanta, desemnata castigatoare a licitatiei deschise. Potrivit anuntului de atribuire, publicat la randul sau in Monitorul Oficial din data de 17 mai 2004, Petunia Lux depusese oferta cu cel mai scazut pret comparativ cu celalalt participant la licitatie, care cerea un pret de peste o mie de ori mai mare decat capitalul social detinut. Contractul a fost semnat  pentru suma de 22.262.431.040 de lei vechi, cu o durata totala de cinci ani. Pentru fiecare an de prestari, firma constanteana urma sa incaseze din bani publici aproape patru miliarde si jumatate de lei vechi.

Orasul dormitor – asaltat de petunii luxoase

Atentatul la banul public nu consta atat in obiectul derizoriu al contractului, deoarece tunsul ierbii si scurtarea crengilor de copaci chiar reprezinta o utilitate. Insa pretul de-a dreptul incredibil ar acredita ideea ca in Navodari creste cea mai grasa iarba din tara, ba chiar din intreaga Pensinsula Balcanica. Pentru a o intretine frumoasa si scurta, administratia orasului este dispusa sa achite trei sferturi de milion de euro. Totusi, ca sa nu bata la ochi prea tare, plata se esaloneaza pe cinci ani, in vistieria firmei de lux urmand sa intre cate 130.000 de euro la fiecare mos Nicolae. Acum, raportat la suprafata de spatiu verde a orasului, contractul isi arata adevarata latura penala. Navodariul este un oras dormitor, construit pe vremea comunismului pentru gazduirea muncitorilor adusi din Moldova si Oltenia, pentru a trudi pe platforma industriala a judetului. Blocurile sunt inghesuite, iar aleile sunt inguste si sufocate pe alocuri de buiticuri. Cate un petic de iarba se mai gaseste totusi in fata   blocurilor de pe strazile Randunelelor, Albinelor sau Pescarusului si a caselor de pe Plopilor. In rest, ar mai fi un petic de verdeata si flori intre primarie si pensiunea Arconi Star, un parculet in fata oficiului starii civile si inca doua la intrarea in oras, dinspre podul care traverseaza Canalul Poarta Alba Midia Navodari. Amaratii care traiesc din ajutorul minim garantat ar reusi sa tunda iarba intregului oras, in cel mult doua zile.

Firma de apartament s-a cazat intr-un imobil al Primariei

Petunia Lux este o firma de apartament, ce are drept asociat unic si administrator pe Stefan Ciuciuleaca, un anonim pentru care persoane importante au aranjat conexiunile necesare cu administratia publica din Navodari. In plina campanie electorala, cand PSD-istii si liberalii se calomniau in toata regula au gasit timpul necesar pentru a semna hartiile lui Ciuciuleaca intr-un deplin consens, in ciuda caracterului profund pagubos. In plus, actualul primar, democratul Tudorel Calapod, a continuat si el sa sustina intelegerea penala cu firma de apartament, ba chiar sa o onoreze cu platile la timp, in vreme ce subventiile pentru societatea de termoficare a orasului s-au lasat mereu asteptate, spre disperarea cetatenilor. Iarba grasa era insa mereu mai importanta. In perspectiva incasarii celor peste 22 de miliarde de lkei vechi, Petunia Lux si-a deschis un punct de lucru stabil la Navodari, intr-un imobil inchiriat… de la primarie. Firma are noua angajati care trudesc pe darele de iarba ale orasului, la un salariu putin mai mare decat venitul minim garantat.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top