Energie si dolari

Operatiunea Mazare

 

In data de 7 decembrie a.c., primarul Constantei, Radu Mazare, a convocat intempestiv ziaristii pentru a-i anunta ca a deschis 16 actiuni penale si in contencios administrativ impotriva celor care, dupa propria declaratie, il hartuiesc politic

A doua zi, la Primaria Constanta au sosit citatii pe numele lui Radu Stefan Mazare, Nicusor Daniel Constantinescu, Constantin Racu, Ioan Marica, Ramona Petcu-Dospinescu, prin care acestia sunt anuntati oficial ca sunt subiectii unui dosar de urmarire penala pentru “fals intelectual” si “abuz in serviciu, in calitate de administratori publici, contra intereselor cetateanului”

Mazare solicitase daune morale Guvernului Romaniei de zece miliarde de lei vechi, iar DNA-ului de sase miliarde de lei vechi, pentru modalitatea abuziva si nelegala in care acestia au efectuat acte premergatoare in dosarul penal nr. 8/P/2005

Un articol de ADRIAN CARLESCU

La inceput a fost cuvantul… presedintelui Traian Basescu, undeva in luna ianuarie a anului curent, cand seful statului s-a pronuntat in cadrul unei emisiuni televizate impotriva feudelor de tip Oprisan sau Mazare. O luna mai tarziu, la Primaria Constanta apare prima adresa oficiala din partea Parchetului National Anticoruptie, prin care sunt solicitate documente privind retrocedarea unor terenuri. Ca din senin, in oras se porneste masinaria imbatabila a zvonurilor, cea care inlocuieste pe loc parerile subiective in certitudini. Potrivit acestei burse neoficiale, Mazare si Constantinescu, cel dintai primar al Constantei, cel de-al doilea presedinte al Consiliului Judetean, urmau sa fie arestati in cel mai scurt timp: o chestiune de zile, dupa unii, sau poate de saptamani, dupa altii. Ba chiar, potrivit aceleiasi zvonistici, speriat de ceea ce i se pregatea, Mazare si-ar fi vandut iahtul personal (primit si acela de la Omar Hayssam) si ar fi plecat in Brazilia pentru a i se sterge urma. Gura lumii e sloboda, intoxicare?

28.607 documente

Criza ostaticilor a facut ca subiectul sa intre pentru o perioada intr-un con de umbra. Totusi, departe de interesul opiniei publice, procurorii si politistii judiciari de la Departamentul National Anticoruptie au continuat “operatiunea” cu aceeasi motivatie. 28.607 documente au fost incarcate in masinile acestora si duse la Bucuresti pentru a sustine cercetarile premergatoare in Dosarul penal nr 8/P/2005. Nici o acuzatie oficiala nu a fost adusa insa luni de zile lui Mazare si Constantinescu. De ziua sa de nastere, Mazare a primit o citatie de la DNA Bucuresti pentru a se prezenta la o audiere. “Evenimentul” a fost prezentat pe larg de toate televiziunile nationale, ca facand parte din spectacolul judiciar Iacubov – Fratii Iancu – Dumitru Sechelariu – Dinu Patriciu.

Tinta: tot ce misca

In luna august, Constantin Fratila – fost arbitru controversat, afacerist de succes si om politic de mana a doua – a dezvaluit intr-o conferinta de presa ca procurorul Vasile Ionita de la DNA i-a cerut intr-o intrevedere privata informatii despre Radu Mazare, pe considerentul adversitatii arhi-cunoscute dintre cei doi. In replica, primarul Constantei a organizat la randul sau o conferinta de presa la Bucuresti, alaturi de Mircea Geoana si Cristian Diaconescu, in care a lansat ideea ca DNA-ul actioneaza cu metodele fostei politii politice din anii 50.
Mazare si-a continuat atacurile impotriva puterii, marcand punct dupa punct, intr-o serie de dezvaluiri cu probe indubitabile privind hartuiala politica la care este supus sistemtic, dar mai ales privind blocarea gratuita, ba chiar si nejustificata, a unor proiecte de anvergura, la care Guvernul trebuia sa dea o simpla semnatura, banii fiind asigurati din surse externe. Atacurile au fost contrabalansate prin actiuni in forta indreptate impotriva unor personaje apropiate gruparii primarului. Firmele acestora au fost luate la puricat de feluriti agenti ai Fiscului, sub supravegherea atenta a unor baieti cu ochi albastri. In sfarsit, orientarea catre “tot ce misca pe langa Mazare” parea sa dea roade, in momentul in care un angajat al Primariei si un altul al Consiliului Judetean, Constantin Babus si Marius Tarcatu, au fost retrinuti de DNA Bucuresti, sub acuzatia de trafic de influenta. Mazare si Constantinescu au punctat decisiv, in momentul in care cei doi au fost pusi in libertate de Curtea de Apel Bucuresti, magistratii refuzand sa elibereze un mandat de arestare pentru 29 de zile. “S-au purtat frumos, nu ne-au batut, nu au exercitat presiuni fizice sau morale excesive la adresa noastra”, a declarat la acel moment Constantin Babus. Acesta a spus ca i s-a propus sa colaboreze in vederea reducerii pedepsei, desi, pe de alta parte, calitatea sa in dosarul in care a fost retinut a fost doar de martor.

Mazare cere daune de zece miliarde de lei vechi Guvernului

Lovitura maxima de imagine a lui Mazare a venit in data de 7 decembrie, cand primarul a organizat o conferinta de presa in care a anuntat ca a deschis 16 procese penale si pe contencios administrativ Guvernului Romaniei, DNA-ului si procurorilor Daniel Morar, Vasile Ionita si Florin Tarnacop si a comisarului Iulian Dobritoiu, toti din cadrul DNA. “Constiinta faptului ca investigatiile penale impotriva subsemnatului sunt efectuate de un parchet infiintat neconstitutional (intregul act normativ prin care acesta s-a infiintat fiind viciat) imi creeaza sentimente de acuta neputinta si grava injustitie”, se arata in actiunea in contencios administrativ formulata de Mazare in contradictoriu cu DNA si Guvernul Romaniei, prin care acesta solicita obligarea Guvernului la despagubiri de un milion RON. Procurorul Tarnacop de la DNA Constanta s-a ales si el cu trei procese penale, pentru declaratii preluate de un cotidian local din Constanta, potrivit carora cercetarile impotriva lui Mazare nu sunt abuzive, de vreme ce primarul a avut dreptul sa paraseasca tara, desi pe viitor este posibila o interdictie in acest sens. In plangerea sa, Mazare a considerat ca Tarnacop a urmarit cu buna intentie sa lege numele sau de anumite dosare instrumentate de DNA in faza premergatoare, cand cercetarea ar trebui sa se faca “in rem” si nu “in personam”.

Sofismul iepurasului cu sapca

A doua zi, la sediul Primariei Constanta si la sediul a doua birouri notariale au sosit citatii pentru 12 persoane, in frunte cu Radu Mazare, Nicusor Constantinescu, Constantin Racu (seful directiei juridice din Primaria Constanta) si Ramona Daniela Petcu-Dospinescu (sefa Directiei Patrimoniu). Acestia au fost anuntati astfel ca sunt urmariti penal in dosarul 29/P/2005 pentru “fals intelectual” si “abuz in serviciu impotriva intereselor cetatenilor”. Dosarul mentionat se refera la mai multe acte de retrocedare a unor terenuri din Mamaia, zona peninsulara si cartierul Anadalchioi. Ne aflam in momentul in care “operatiunea Mazare” a ajuns la un final de etapa, putin fortat si determinat din punct de vedere absolut formal de asa-zisa anecdotica a sepcii iepurasului. Ramasi fara argumente la acuzatiile procedurale aduse de Mazare, procurorii au scos la iveala un alt dosar penal, de data aceasta cu acuzatii precise. Nu dispun de datele necesare pentru a discuta despre elementele din dosarul mentionat anterior, insa din toata povestea care se intinde pe aproape un an se desprinde tot mai consistent ideea ca cineva vrea sa infunde pe cineva, ca cercetarile premergatoare, antemergatoare si postmergatoare constituie elemente dintr-o operatiune aproape fara precedent, in care procedura a fost facuta una cu pamantul, cu scopul scopului si cu mijloacele lui Machiavelli. Oricare ar fi solutia care se va lua impotriva lui Mazare, sunt deja prea multe semne de rea-vointa, iar asemenea scremete nu ar avea ce cauta in mersul justitiei oarbe, aceea care nu trebuie sa vada in culori politice, in telefoane sau declaratii de intentie.

Post scriptum

Traian Basescu tocmai si-a amanat raportul primului sau an de mandat ca sef al statului.
Marian Oprisan este urmarit penal pentru ca si-a cadorisit soacra cu un domeniu boieresc.
Radu Mazare si Nicusor Constantinescu nu mai apar in Top 300 Capital al celor mai bogati romani.
Oraselul Copiilor din Constanta arata mai trist decat in anii trecuti, probabil pe motiv ca volumul cotizatilor a scazut.
Alti primari PSD-isti din orase importante colaboreaza foarte bine cu actuala putere.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top