Actualitate

ŞOC şi GROAZĂ: Atena GROZA, UITATĂ în biroul dânsei din ARBDD!

Am reușit să vă captez atenția? Mă bucur, pentru că prezența doamnei guvernator în biroul confortabil de la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) este o știre în sine. Căci au trecut luni bune de la divorțul PNL de USR-PLUS (partidul care a împins-o spre vârful administrației deltei) și pare că nimeni nu se grăbește să o coboare de acolo.

Dacă nu s-ar întâmpla din când în când câte o nenorocire prin Deltă (cum a fost uriașul incendiu de vegetație de la Sulina), am uita definitiv de dânsa, o prezență discretă încă de la începutul mandatului.

Doamna Groza a spart coconul tăcerii doar atunci când larma din jur era prea mare, dar și atunci cu declarații care trădau disprețul sau totala inadecvare față de evenimentele din ambient.

Atunci când toată lumea (locuitorii și primarii din Deltă, Consiliul Județean Tulcea, mass-media), a atras atenția că șacalii atacă gospodăriile, extermină alte animale sălbatice și distrug culturile, doamna Groza a spus că nu e chiar așa.

INVADATORII/Pe urmele ȘACALILOR din DELTA DUNĂRII – YouTube

Atunci când Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării i-a prezentat o listă de probleme ce trebuie rezolvate urgent (resursă piscicolă mult diminuată, lipsa unor programe de repopulare cu pește, canale și intrări în lacuri, colmatate sau blocate cu plauri și material lemnos, lipsa panotajelor de semnalizare, birocratizarea excesivă a actelor de reglementare), doamna Atena o fi gândit că nu e urgent și nu a zis nimic.

Atunci când a fost invitată la ședința organizată de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (o agenție guvernamentală!) în care se dezbătea ordinul de prohibiție pentru anul 2022, a transmis în scris că „NU participă la întâlnire pentru a executa ordinele comunităților de pescari”!.

Foto: Ziarul de Tulcea

În urmă cu câteva zile, la Sulina au ars 5900 hectare de stuf, cam cât a ars tot anul trecut în întreaga Deltă, în 29 de incendii. Încendiul a început într-o sâmbătă, când au ars mai puțin de 300 de hectare, și a continuat a doua zi, cuprinzând restul până la aproape 6000 hectare. Reprezentanții ARBDD au anunțat ISU abia duminică!

La ARBDD nu s-a inventat telefonul mobil. Nici mailul.

Atena Groza a declarat pentru Agerpres că angajații ARBDD Sulina au sunat la dispeceratul central din Tulcea încă de sâmbătă, ca să anunțe incendiul, dar că acolo nu a răspuns nimeni. Și că este în derulare o anchetă internă pentru a fi descoperit vinovatul…

Cât despre incendiu, doamna Groza a spus că oricium nu s-a întâmplat mare lucru: „Există studii care dovedesc că incendierea duce la regenerarea vegetaţiei şi este o practică folosită de foarte mult timp în Deltă pentru regenerarea resursei stuficole. Problema este când se face în mod necontrolat. În perioada ultimelor incendii, nu erau păsări în zona respectivă, astfel că impactul pe specii nu a fost unul major”.

Am încercat să găsesc pe pagina de Facebook a instituției o fotografie cu doamna Groza în Delta Dunării, ca să ilustrez acest articol. În zadar. M-am apucat să dau telefoane pe la primari și alți oficiali din deltă, dar nimeni nu a văzut-o niciodată pe acolo. Auzisem, e drept, că merge în Deltă numai pentru relaxare, dar am crezut că e doar o figură de stil… 

În lipsa unei fotografii cu Groza, am optat deci pentru o imagine cu una dintre puținele realizări ale mandatului, strașnică, e drept!

Voi încheia cu un citat așezat la loc de cinste pe contul de Facebook al doamnei Groza: I-am zis migdalului: <Frate, vorbește-mi de Dumnezeu!>
Și migdalul a înflorit”.

Păcat că prin Delta Dunării nu prea sunt migdali, iar oamenii de acolo nu mai cred în minuni.

Mihai Răzvan ROTARU

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top