Comisia Europeană

SMS-ul otrăvit: Palaz îi împinge pe aleşii UNPR Constanţa să îşi piardă mandatele?!

Mai mulţi membri ai UNPR Constanţa au primit în cursul zilei de ieri SMS-uri care le cereau ca până vineri, 9 septembrie, să semneze adeziuni în Partidul Mişcarea Populară. Mesajul, care a fost trimis de pe telefonul UNPR-istului Vasile Roşu, îi asigura pe aleşii locali că NU îşi vor pierde mandatele înscriindu-se într-un nou partid. Contactat de ziarul Dezvăluiri, Claudiu Palaz a recunoscut că el a conceput textul mesajului şi că primarii şi consilierii aleşi nu îşi vor pierde mandatele, pentru că partidul din care pleacă, UNPR, nu mai există în momentul semnării protocolului de fuziune cu PMP.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

UNPR, greu de ucis, UNPR trăiește!

Jurnaliştii Dezvăluiri au găsit însă acest partid ca fiind în funcţiune, pe Registrul partidelor politice, de pe siteul Tribunalului Bucureşti. Nici nu putea fi altfel, căci Legea partidelor politice stabileşte nişte termene până la emiterea unei hotărâri a Tribunalului, în urma căreia fuziunea devine legală. Până atunci, cele două partide există în continuare ca entităţi separate. În plus, în această cauză, senatorul UNPR Marian Vasiliev a depus o cerere de intervenţie la Tribunalul Bucureşti, prin care contestă fuziunea cu PMP. Primarul din Saraiu, Dorinela Irimia, vorbește de încă „14 sau 16 contestaţii”.
În această situaţie, se pune întrebarea legitimă ce se va întâmpla cu aleşii locali care ar semna o adeziune la PMP. Conform legii… şi-ar putea pierde mandatul!

Dragi colegi,conform discuţiei telefonice avute cu domnul Neagu, de la secretariatul domnului preşedinte executiv Steriu şi azi cu domnul preşedinte Claudiu Palaz vă transmitem următoarele: Până vineri, toţi membrii UNPR trebuie să depună adeziuni PMP Constanţa. Adeziunile le vor depune inclusiv primarii şi viceprimarii şi consilierii locali. De asemenea, vor depune adeziuni şi toţi membrii aflaţi pe listele de consilii locale. Vă rog să transmiteţi mai departe mesajul organizaţiei, astfel încât să ajungă la toţi membrii UNPR. Precizez că cei cu statut de aleşi locali pe liste UNPR să nu îşi facă probleme că îşi vor pierde mandatul odată cu depunerea de adeziune PMP. Dacă sunt întrebări referitoare la acest mesaj, vă rog să mă sunaţi pe mine, tel. (…), sau pe preşedintele Claudiu Palaz. Vă mulţumesc anticipat., este textul mesajului trimis către mai mulţi membri UNPR.

Claudiu Palaz: Nu l-am văzut pe Vasiliev să se opună la congres

Iată ce ne-a declarat preşedintele PMP Constanţa, Claudiu Palaz:
SMS-ul respectiv este dat de mine. Noi nu facem altceva decât să îi băgăm în baza de date. El este deja membru al Mişcării Populare, dar eu nu pot să îl bag în baza de date până când nu am şi hârtia lui scrisă. Deci este o formalitate ceea ce le cerem. Este exclus să discutăm despre încetarea mandatelor, când fuziunea e făcută din punctul meu de vedere. Deci nu pot să îşi piardă mandatele. Pe legea partidelor politice, când s-au făcut cele două congrese şi s-a hotărât fuziunea, UNPR-ul nu mai există. Nu îţi poţi pierde mandatul. Contestaţia lui Vasiliev se judecă ulterior. Ce garanţie am eu că ea va fi soluţionată pozitiv? Atât timp cât Vasiliev a votat la congres, nu ştiu ce mai are acum de comentat. Inclusiv primăriţa de la Saraiu (Dorinela Irimia) şi primarul de la Pecineaga (Niculae Stan) au votat. Iar Vasiliev trebuia să se opună atunci, să iasă în faţa camerelor şi să spună că el se opune. De ce s-a trezit abia acum? Pentru că are nişte interese şi vrea să oprească fuziunea.

Senatorul Vasiliev: NU s-a votat fuziunea, ci ordinea de zi!

Revenind la Marian Vasiliev, acesta consideră că fuziunea încalcă principiile democraţiei, căci membrii UNPR nu ar fi fost consultaţi:
Eu am fost prezent doar la Congresul partidului meu, UNPR. Ulterior a avut loc un congres comun, UNPR-PMP, la care am refuzat să merg. La congresul nostru, s-a votat doar ordinea de zi, pe care se aflau două puncte: „cooptarea de noi membri” şi „discuţii despre fuziune”. Noi am votat DOAR ordinea de zi, prin ridicarea mâinii. Apoi au vorbit: preşedintele, secretarul general, un vicepreşedinte şi purtătoarea de cuvânt şi… la revedere. Asta a fost tot. Decizia nu a fost luată, aşa cum trebuie într-un partid, până la ultima organizaţie locală şi o poziţie a fiecăriei organizaţii judeţene, pusă pe bazele deciziei fiecărei organizaţii locale, ca după aceea la congres, când vin toţi reprezentanţii organizaţiilor judeţene, să se decidă dacă se face sau nu fuziunea. Căci fuziunea prin absorbţie înseamnă dispariţia unui partid, radierea sa din Registrul partidelor politice. O decizie importantă, la care trebuie să adere toţi membrii de partid.
La UNPR, forul suprem (Adunarea Generală) se numeşte Conferinţa Naţională şi a fost convocată Dumnezeu ştie pe ce criterii de numire a delegaţilor, iar în sală, eu care am participat la toate alegerile din ţară, nu cunoşteam trei sferturi din cei care erau acolo.

Vasliev ar fi vrut o alianță cu PSD

Nu a existat listă de prezenţă, un număr de oameni pe care să il spui, nu a existat supunere la vot, nici proces verbal cu numărul celor care sunt pentru sau împotrivă, nu s-a dat cuvântul în sală, nu a existat întrebarea „Cine este de acord cu fuziunea?”. Asta vreau să văd eu în procesul verbal, care de fapt nu există!
Noi am mai avut Adunări Generale, cineva stătea la uşă, iar cei care intrau semnau de prezenţă şi, în funcţie de numărul celor prezenţi, se stabilea dacă întâlnirea era statutară sau nu. Acum, habar nu am avut câţi participanţi au fost şi cine sunt aceştia! Personal, aş fi fost pentru o alianţă cu un alt partid, nu pentru o fuziune. Iniţial, noi am fost de acord cu o alianţă cu PSD, dar eu nu am fost la negociere cu PSD şi ştiu doar ce ne-au transmis cei trei oameni care au fost acolo, care ne-au spus că PSD ne-a refuzat. Deci ţinta partidului ar fi fost o alianţă cu PSD, pentru ca UNPR să îşi păstreze identitatea şi să acţioneze în continuare ca un partid de stânga, pentru că în articolul 42 al statutul nostru scrie că preşedintele UNPR reprezintă partidul în relaţie cu Internaţionala socialistă, deci suntem un partid de stânga.

Primăriţa din Saraiu nu vrea să spună cum a votat şi e în aşteptare

Primarul comunei Saraiu, Dorinela Irimia, unul dintre cei trei reprezentanţi ai organizaţiei Constanţa a UNPR la congres, spune că nu va da curs mesajului de a se înscrie în PMP, dar lasă o portiţă deschisă pentru discuţii ulterioare, după ce se va da sentinţa în cazul fuziunii:
SMS-ul primit de la colegul meu Roşu, prin care sunt indemnaţi primarii şi consilierii locali să meargă şi să semneze o adeziune la PMP este o nebunie. Poţi să ceri unui ales să facă lucrul acesta atât timp cât nu există o sentinţă definitivă şi irevocabilă care să ateste fuziunea eligibilă? Oricum, decizia fuziunii a fost luată de trei membri, care au negociat soarta unui partid, fără ca noi restul să fim consultaţi, ceea ce mie nu mi se pare normal.
Cu toate acestea, Irimia nu a putut spune răspicat că nu a votat pentru fuziune, precizând doar că e „prea mică pentru acest război”.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top