Consiliul European

Singuratatea capitanului de cursa lunga

Scârtâind, poarta se deschide. Usor nesigura, cu o umbra de regret întiparita pe figura, Pufulet iese. Fara a privi înapoi, nesigura, dar neclintita, ea paraseste cetatea Cotrocenilor. Lasa în urma o functie, un om, 8 ani de colaborare fructuoasa. Nu a fost o alegere usoara, dar o femeie puternica trebuie sa ia si asemenea decizii în viata. Sprijinit de balustrada de marmura, Traian o priveste cum pleaca. Melancolic, afundat în gânduri, el pare ca se întreaba daca nu i-a cerut, cumva, prea mult. Este finalul unei povesti frumoase. Parasit, rând-pe-rând, de toti aliatii, Traian vede cum îi pleaca, acum, ultimul consilier de nadejde. Pufulet iese, cu pasi mici; în urma ei, poarta ruginita se trânteste – timpul nu mai avea rabdare cu Traian.

Un articol de RÃZVAN PETRE

Ajuns la Cotroceni, Basescu s-a înconjurat rapid de o seama de sfetnici, care de care mai iscusit. Gasca iluminata, de tehnicieni profesionisti si minti stralucite, s-a spart destul de repede. Vasile Blaga a parasit dreapta lui Basescu, pentru a ocupa functia de sef la MAI. Momentul de ruptura a fost plecarea lui Andrei Plesu. Într-o veritabila catilinara, poetul Dinescu, pâna atunci fan înrait al actualului sef al statului, l-a demascat pe arbitrarul Basescu, ce a ales „vita” Udrea, în locul „inorogului” Plesu. Elena Udrea a plecat si ea, la doar câteva luni dupa Stana Anghelescu. Motivatia a fost aceeasi pentru amândoua – scandalurile în care familia, sau, mai precis, sotii dumnealor erau implicati, si care s-ar fi putut rasfrânge asupra institutiei prezidentiale. Un alt nume sonor ce a parasit galeria consilierilor presedintelui a fost Renate Weber, cunoscuta activista a socitatii civile, unde a fost camarad de arme a Monicai Macovei. Deja seria demisiilor cu scuze jenate – pe motiv de sanatate, din considerente personale, etc. – începuse sa dea apa la moara speculantilor ce se grabeau sa arunce vina în spatele diavolului blond ce uneltea izolarea iubitului presedinte Basescu. Elena Udrea continua sa faca vizite regulate la Palat, dând apa la moara zvonerilor ce vedeau în ea ba amanta lui Basescu, ba femeia puternica ce conduce, din umbra destinul tarii. Ultima victima atribuita blondei fatale a fost Adriana Saftoiu. Dupa ce sotul ei, Claudiu Saftoiu, a parasit functia de consilier prezidential, doar pentru a fi aruncat din spinare de mârtoaga zvapaiata numita SIE, relatiile dintre presedinte si principalul sau consilier s-au racit.
Basescu a devenit un fel de figura romantica. Presedintele singur. Presedintele nimanui. Alianta s-a destramat, consilierii l-au lasat balta, adversarii l-au încoltit miseleste. O melodrama frumoasa si un roman de succes, care se putea încheia chiar cu paragraful initial al acestui articol. Nimic mai fals, însa. În locul consilierilor demisionari lucreaza, acum, altii. Poate nu la fel de faimosi, dar, posibil, chiar mai eficienti. Partidul presedintelui este în pole-position-ul unei eventuale curse electorale, iar oamenii care ar putea sa îl decupleze pe Basescu de PD – Boc, Blaga, Videanu – îi sunt prea credinciosi si prea inteligenti sa îsi doreasca, cel putin deocamdata, sa o faca. Tot în spatele presedintelui stau grupati si lancierii PLD-ului. Partidul lui Stolojan, desi deocamdata s-a stins cu un „Fâs!” si pare sa fie sortit a avea soarta ApR-ului format de Melescanu în ’97, poate aduce suporteri si voturi liberale lui Basescu. Mai mult, cei care ar trebui sa îi îi scoata peri albi presedintelui sunt slabi, nehotarâti si dezbinati.
S-a schimbat garnitura de consilieri. La Palatul Victoria se schimba configuratia Guvernului. Cu alegerile europene amânate pentru la toamna, terenul este liber pentru urmatoarea batalie – suspendarea presedintelui. O lupta inegala, între un parlament ostil si un presedinte sigur. Desi, potrivit sondajelor, peste doua treimi din alegatori sunt împotriva suspendarii, Basescu trebuie sa faca fata fortelor unite ale Opozitiei si noului guvern, care au reusit, deja, sa-i stirbeasca din imagine si sa-i fure din simpatizanti. Ducând razboiul pâna la capat, presedintele poate repurta o victorie de prestigiu asupra opozantilor sai, cu riscul unor grave prejudicii de imagine, însa. Tocmai de aceea, nu sunt putini cei ce îl sfatuiesc sa faca pace, si sa scoata tara din criza. În termeni simpli, dilema este trista: Ce sa faca Basescu? Sa salveze tara, sau sa îsi salveze pielea?

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top