Fără categorie

Directorul Spitalului Judetean Constanta, Ioan Tofolean

În urma cu câteva saptamâni, la Spitalul Judetean Constanta (SJC) au început sa iasa la iveala o serie de nereguli, ce ridica semne de întrebare cu privire la profesionalismul si asumarea responsabilitatilor personalului medical.

În numarul trecut v-am prezentat un material în care erau detaliate câteva cazuri în care parintii n-au mai apucat sa se bucure de copiii lor, pentru ca acestia au murit fie la nastere, fie la doar câteva zile dupa.

Va redam în rândurile de mai jos un interviu cu directorul Spitalului Judetean, Ioan Tofolean, care a încercat sa gaseasca o explicatie pentru lucrurile cel putin bizare ce se petrec în spitalul de care raspunde.

Reporter: Cunoasteti nemultumirea generala a oamenilor fata de prestatia medicilor din Spitalul Judetean Constanta?
Ioan Tofolean: Nu stiu daca nemultumirea oamenilor se refera la pregatrirea profesionala, dar stiu ca exista o nemultumire legata în general de actul medical. Poate în ultima vreme mai mult, de modul în care sunt tratati bolnavii para medical, adica îngrijire, cum li se adreseaza, cum sunt îngrijiti, eventualele conditionari de act medical si-asa mai departe. Motivele sunt complexe, sa stiti ca e o problema pe care încercam sa o analizam si sa o rezolvam, cât se poate. Sa stiti ca Spitalul Judetean e un spital ca oricare altul din tara, care se confrunta cu aceleasi probleme, si materiale si sociale, si-asa mai departe… Exista o stare de nemultumire si de agitatie generala în rândul populatiei care se rasfrânge si asupra noastra. Noi ar trebui, prin menirea pe care o avem, sa constituim aici un lacas de pace, liniste, profesionalism si încercam sa facem acest lucru si sigur nu reusim întotdeauna. Pe de alta parte si populatia care vine la spital, în situatii limita uneori, are si ea un grad ridicat de nervozitate… de neliniste, de-aici se nasc câteodata mici conflicte, interpelari care nu ne fac cinste. În orice caz noi solicitam în permanenta personalului sa fie dragut, amabil, însa este un proces de durata, nu putem sa-l rezolvam acum… 

Rep: Care e parerea dumneavoastra despre pregatirea medicilor din SJC?
I.T: Pregatirea în general este buna. Din pacate noi lucram aici în foc continuu, sub o presiune numerica foarte mare, e un asalt al Spitalului Judetean, mai ales la urgenta, si-atunci când trebuie sa vezi într-o ora 10-15  pacienti care tipa urla si sunt toti grabiti, sigur calitatea actului poate câteodata sa sufere.

Rep: Care credeti ca este rolul Colegiului Medicilor?
I.T.: Colegiul Medicilor are un rol statutar prin lege. Sigur ca aici, cred ca trebuie sa se implice mult mai mult în rezolvarea multor probleme, sa reuseasca sa devina cât mai neutri din punctul de vedere al anchetelor. Colegiul Medicilor trebuie sa-si impuna mai mult opinia, forta, astfel încât sa penetreze mult în viata medicala, adica opinia lor sa cântareasca foarte greu în anumite decizii care se iau la nivel înalt.

Rep: Câti medici din SJC au fost sanctionati de Colegiul Medicilor?
I.T.: Nu stiu sa va spun… nu stiu, de când sunt eu director, din decembrie 2005, nu exisa cazuri! Înainte, nu cunosc situatia.

Rep: Credeti ca-si mai are rostul Colegiul Medicilor?
I.T.: Colegiul Medicilor trebuie sa fie mult mai activ si mai pertinent în viata medicala. Inclusiv în deliberarea protocoalelor, luarea unor decizii de ordin general în ceea ce priveste orientarea serviciilor medicale. La noi mai gasim situatii în care o boala este tratata în cinci feluri, de cinci medici diferiti, ceea ce nu este normal. Chiar ne distram zilele trecute cand o pacienta a fost consultata de doi ginecologi: unul din Constanta, unul din Bucuresti. Cel din Constanta i-a spus ca trebuie sa i se introduca un sterilet, iar cel din Bucuresti a spus ca trebuie sa i se scoata uterul si anexele. Medicina trebuie putin matematicizata.

Rep: Cât însumeaza fondurile pe care SJC le primeste si în ce scopuri sunt folosite?
I.T.: Spitalul Judetean nu primeste fonduri. E o institutie care se autofinanteaza. Acest lucru nu-l stie multa lume. O cheltuiala lunara ajunge între 65-70 miliarde de lei vechi, în conditiile în care nu facem schimbari în spital. Salariile reprezinta 60% din fondul lunar, medicamentele reprezinta 8 miliarde.

Rep: De ce pacientii se vad nevoiti sa îsi cumpere singuri calmantele, branulele, unele medicamente?
I.T.: Exista disfunctionalitati pe sectii si-aici luptam cu sectiile în sensul ca în loc sa luam o branula de la magazia spitalului, e mai comod sa trimitem pacientul sa-si ia de la farmacie si exista cazuri, si stiu si cazuri concrete. Si le verificam întotdeauna si întotdeauna aveam si noi în depozit, dar e mai usor sa îi trimitem sa cumpere, ca nu e mare lucru, e un 1 RON.

Rep: Cum va explicati faptul ca foarte multi pacienti prefera sa fie tratati în oricare alt spital, în afara de SJC si pleaca în Iasi, Cluj, Bucuresti?
I.T.: Prima problema este cea a conditiilor de spitalizare. Spitalul n-a fost nici macar igienizat. Conditiile de cazare sunt precare. Anul asta vrem sa facem o igienizare a întregului spital. Concomitent reîncepem lucrarile de reparatii capitale, însa aceea este o lucrare mare, de durata, 4-6 ani, si-atunci varuim, schimbam obiectele sanitare, geamuri termopan, pentru ca geamurile noastre… unele nu se închid, altele nu se deschid. Cladirea n-a fost reparata din 1967 de când s-a dat în folosinta.

Rep: Vi se pare normala toata aceasta situatie?
I.T.: Sigur ca nu mi se pare normala… dar încercam sa schimbam lucrurile de anul acesta

Rep: Referitor la sectia de neonatalogie: cine credeti ca sunt vinovatii pentru ce se întâmpla acolo si de ce sunt ascunse greselile?
I.T.: Trebuie vorbit pe cazuri concrete. Cunosc foarte bine cazul mamicii care a stat cinci zile internata, fara sa i se faca cezariana. Nu toata lumea naste prin cezariana. A devenit o moda asta. Nasterea este totusi un fenomen natural. Daca soliciti cezariana platesti si ti se face. Deci nu facem cezariana la cererea pacientelor. E o alta lege. Cezariana este fie o necesitate medicala, fie la cerere si-atunci se plateste. Acel caz a fost urmarit, copilul traia bine mersi, ea a avut mici dureri cum au toate gravidele, urma sa nasca marti sau miercuri, a fost tinuta sub supravheghere, luni dimineata era totul în regula si brusc s-a întâmplat ceva… o dezlipire de placenta exact în locul de insertie. Nimeni nu putea sa prevada acest lucru.

Rep: Dar cum ati putut intui atât de exact ca nasterea va avea loc marti sau miercuri?
I.T.: Pai, se calculeaza pe calendar… Probabil ca urma, totusi, sa i se faca o cezariana… dar luni dimineata femeia era bine mersi.

Rep: Si platea cezariana, sau nu?
I.T.: Nu stiu… deci asta e deja dincolo de…

Rep: Atunci de ce n-a fost de operata când s-a prezentat la spital, cu dureri?
I.T.: Dar nu era de operat! Nu era de nastere în momentul repsectiv. Doua saptamâni în viata unui copil, ca sa se nasca prematur, ridica unele probleme. Iar dezlipirea asta de placenta exact în locul de insertie se întâmpla foarte rar, o data la o mie de nasteri…

Rep: Deci a fost doar ghinionista?
I.T.: Sigur… daca stiam ca se va întâmpla asta, îi faceam cezariana de vineri. Fiecare act medical are riscurile si limitele lui.

Rep: Dar sunt considerati vinovati si medicii pentru ce se întampla?
I.T. : Bineînteles! Principalul vinovat este medicul sef de sectie pentru ca el raspunde de tot ce se întâmpla acolo. Inclusiv ca în camera sunt 15 grade, primul care raspunde este seful de sectie. Acum se face ancheta s-au mai preluat niste probe… Nu puteam sa luam masuri fara sa avem informatii complete. Este clar ca la Neonatalogie este o vendeta personala între sefa de sectie Bucur si asistenta Vâlsan. Dar datoria sefului de sectie este sa aplaneze aceste conflicte. De-aia este sef de sectie: gestioneaza si raspunde pentru tot ce se întâmpla pe sectia respectiva. Daca va fi gasita vinovata va suporta consecintele respective.

Rep : Care sunt… ?
I.T. : Nu stiu sa va spun acum… depinde de gravitate… poate sa fie de la “nimic” pana la a i se desface contractul de munca. Am convocat o ancheta la care participa un avocat din exterior, ca sa fie cât mai obiectiv: fara rude în spital.

Rep: Ipotetic vorbind, când si cum va deveni SJC un spital care sa atinga standarde europene?
I.T. : E greu sa va spun… Depinde de foarte multe lucruri… El ca si constructie este deja depasit, n-o sa ajunga niciodata, asa cum este acum, sa primeasca avize de functionare. Salile de operatie nu respecta circuitele, dar este un spital vechi, are 40 de ani! Visul nostru este sa-l avem macar igienizat si pe urma “ euro penizat”!

Consemnat de Andreea PAVEL

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top