Exclusiv

Manifestarea -Lumina de la Malul Marii- la a sasea editie

Câteva mii de credinciosi au primit în noaptea de Înviere lumina sfânta pe plaja din Mangalia. Proiectul “Lumina de la Malul Marii”, organizat de catre Primaria Mangalia si Arhiepiscopia Tomisului, a debutat în anul 2002, atunci când Înalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului si a toata Dobrogea a dat credinciosilor lumina, pe plaja “La steaguri” din statiunea Neptun. În anii urmatori, manifestarea s-a mutat pe plaja Municipiului Mangalia. “Lumina de la Malul Marii” a ajuns deja la a sasea editie, bucurându-se de o popularitate deosebita.

Un articol de MIHAI RÃZVAN ROTARU

De aceea, organizatorii au integrat manifestarea în cadrul conceptului de turism religios si cultural, sub semnul mesajului “Alege Mangalia!”. Ca si anii trecuti, locuitorii Mangaliei si turistii au trait bucuria Învierii Mântuitorului Hristos pe plaja din dreptul Hotelului President. Credinciosii au început sa ocupe locuri cât mai apropiate de altarul montat pe plaja înca de la ora 21. Efectivele de jandarmi si politisti i-au ghidat catre locurile cu aceasta destinatie si au preîntâmpinat incidentele nedorite. Reprezentanti ai Primariei Mangalia au împartit celor prezenti lumânari, pentru ca acestia sa poata duce în casele lor lumina sfânta. Slujba a fost precedata de un concert de muzica religioasa sustinut de corul Arhiepiscopiei Tomisului, corul Callatis junior si Xandra, cu începere de la ora 23.30. Aproape de miezul noptii, plaja, zona de promenada, scarile si promontoriul de deasupra tarmului era întesate de credinciosi.

“Veniti de luati Lumina!”

Acesta a fost îndemnul rostit de cei patru preoti oficianti, în frunte cu Pr. Vicar Arhiepiscopal Chesarie Berta, delegatul Înalt Prea Sfintitului Teodosie. Preotii au coborât cu lumânarile aprinse catre multimea de credinciosii, care au primit Lumina Învierii. “Hristos a Înviat!”, au rostit preotii, iar miile de credinciosi au raspuns, ca într-un glas cu mesajul traditional: “Adevarat a Înviat!”. Dupa slujba, Vicarul Arhiepiscopiei a adresat un cuvânt de învatatura participantilor. “Hristos a Înviat pentru fiecare dintre noi, cei care au fost si cei care vor urma. Cei care asculta valurile învolburate ale acestei mari, care ne aduc aminte de corabia cu care cei doi Apostoli, Andrei si Filip au venit aici pentru a aduce Evanghelia lui Hristos. Aceleasi valuri pe care pluteste, în sens figurat, Corabia Mîntuitorului, Sfânta Biserica. Dorim ca cei ce au venit în aceasta noapte din alte parti sa duca Lumina de malul marii mai departe, precum cei doi Apostoli au dat-o stramosilor nostri. Fie ca Dumnezeu sa aprinda în inimile noastre, ale românilor credinta, pentru a putea da Europei ceea ce poate i-a lipsit, acea revigorare a credintei, caci poporul român a pastrat nealterata credinta apostolica”. În final, Parintele Chesarie i-a rugat pe cei prezenti sa sacrifice o noapte pentru Dumnezeu si sa participe la Sfânta Liturghie, oficiata în biserici, luând pilda de la Sfintii Apostoli, care au sacrificat totul, chiar si vietile lor, pentru a duce mai departe bucuria Învierii Domnului.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top