Afaceri Europene

Sindicatul Liber Decirom a dat în judecată Ministerul Muncii

Excluderea din categoria grupei de muncă în condiții speciale a meseriei de docher agită spiritele în Portul Constanța

Pusă la cale de Organizația Patronală „Operatorul Portuar”, lovitura aplicată docherilor din Portul Constanța este pe cale să degenereze într-un conflict major între angajații portuari și patronate. Excluderea din grupa de muncă în condiții speciale a meseriei de docher a determinat scăderea sporurilor salariale cu mai bine de 30 de procente pentru cele câteva mii de docheri care își desfășoară activitatea în Portul Constanța. În acest context, sindicatul Decirom, membru al noii federații sindicale portuare Trans-Conex, a atacat în instanță decizia Ministerului Muncii la Curtea de Apel Constanța în dosarul cu numărul 991/36/2013. Amintim că prin HG 1284/2011, cu modificările ulterioare propuse de Ministerul Muncii, docherii angajați în cadrul tuturor societăților portuare nu se mai încadrează în categoria grupelor de muncă în condiții speciale.
Stupefiant este faptul că, solicitarea sindicatului Decirom privind modul în care a fost efectuată reevaluarea locurilor de muncă din Portul Constanța de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Muncii- Alexandru Darabont, a fost tratată cu un răspuns halucinant de responsabilii instituției sus amintite. Aceștia au răspuns că, printr-o înțelegere cu Ministerul Muncii au autoritatea să păstreze secretul asupra rezultatelor obținute.

Un articol de Ștefan Doru COPOȚ

Efectele unei decizii injuste

Prin prevederile HG nr.1284/2001 reclamate acum de Federația Trans-Conex și Sindicatul Liber Decirom, Ministerul Muncii a făcut o imensă greșeală care afectează nu mai puțin de 3.500 de angajați portuari și familiile lor. Toți acești oameni și-au pierdut nu mai puțin de 30% din venitul lunar. Lucrători portuari beneficiau până acum câteva luni (până la aplicarea prevederilor acestei Hotărâri de Guvern!) de 25% în plus la salariul de încadrare, normă de hrană adecvată condițiilor speciale de muncă, antidot, zile suplimentare la concediul de odihnă. Totodată, măsura luată de Ministerul Muncii a avut ca și consecință mărirea vârstei de pensionare a acestor oameni, aceștia ieșind acum la pensie nu la vârsta de 52 de ani ci la 65 de ani și cu pensii mult mai mici deoarece s-a redus și contribuția CAS.

Un raport medical aberant

La solicitarea expresă a sindicatelor, Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța a pus la dispoziția acestora un raport de analiză medicală semnat de directorul Mihaela Dinisov și dr. Septimiu Voinescu. Raportul, întocmit în baza adresei nr.974/2012 (la solicitarea Organizației Patronale „Operatorul Portuar”), în conformitate cu prevederile HG 1284/2011, pare a fi fost făcut astfel încât să servească întocmai interesul celor care l-au solicitat. Conform raportului, prin analiza numărului de zile de concedii medicale, s-a constatat ca dominanta este dată de afecțiunile sistemului osteo-articular și afecțiuni respiratorii, remarcând clar o creștere a cazurilor oncologice (cancer la plămâni sau la nivelul altor organe). În același timp, raportul susține că aceste boli nu sunt cauzate de condițiile de muncă, explicația acestei concluzii fiind dată în termeni alambicați și confuzi. Concluzia finală a celor de la DSP Constanța a fost că nu s-au înregistrat cazuri de boli profesionale și că nu este necesară menținerea categoriei de muncă în condiții speciale. Aberant este și faptul că determinările de noxe, locurile de muncă cu pulberi în suspensie și respirabile, gaze și vapori se află în valori obișnuite, cică „sub limita maximă”. Care valori? Cine a făcut măsurătorile? Când și unde au fost făcute aceste măsurători? Sunt întrebări la care ar fi trebuit să răspundă toți cei care au fost implicați în această mascaradă, pornind de la Ministerul Muncii, DSP Constanța, Organizația Patronală „Operatorul Portuar”, și nu în ultimul rând cei de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Muncii- Alexandru Darabont.

Pentru Ministerul Muncii, condițiile de mediu din Portul Constanța seamănă cu cele ale unei stațiuni balneo-climaterice

Și asta în contextul în care orice om de bun simț ar recunoaște că Portul Constanța nu este chiar o stațiune balneo-climaterică. Aici se muncește, iar ca un efect direct al activităților portuare intense este în primul rând poluarea cu pulberi în suspensie. Vara cel puțin, Portul Constanța se află într-o „ceață” compactă datorată prafului, gazelor de la eșapamentele navelor și a miilor de camioane și tiruri care tranzitează danele portuare. Nu mai vorbim de zona Chimpex, sau Oil Terminal, unde gazele produse de produsele petroliere afectează calitatea aerului respirat de operatorii danelor. La fel și în danele de fier vechi, pulberile de acolo colorează în roșu atmosfera, aerul fiind practic irespirabil. Nu mai amintim de situația în care nava Flaminia s-a aflat în Portul Constanța și zona din jurul ei era efectiv contaminată cu tot felul de gaze, mirosuri pestilențiale, pulberi periculoase etc…În acest context descris mai sus, ne întrebăm: cum se poate ca în final, cineva, numai ca să-și mărească profitul, să fie atât de malefic încât să afecteze, prin combinații reprobabile cu slugi ale Statului, atâția oameni din Portul Constanța? Cum poți să afirmi că munca în Portul Constanța nu se poate încadra în categoria condițiilor speciale de muncă? Pentru rezolvarea rapidă și temeinică a situației, în mod normal ar trebui ca toți cei responsabili de această mârșăvie să fie plimbați, într-o zi, pe jos (nu în mașini cu aer condiționat și filtre anti-polen și praf!!!), prin toate danele Portului Constanța, și, cu siguranță că vor deveni mult mai obiectivi în ceea ce privește îndreptarea erorilor comise.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top