Guvernul României

SEX, POLITICÃ SI PARADISURI FISCALE (III)

Am prezentat în doua episoade distincte câteva dintre cele mai interesante caracatite economice, unele de import, altele “fabricate în România” dupa partitura crimei organizate internationale. Operatiunile economice coordonate din interior catre exterior realizate prin utilizarea paradisurilor fiscale, nu sunt o noutate în economia autohtona, însa subiectul a ramas mereu în umbra. Nimeni, nici o autoriatate publica a statului, nu s-a aratat interesata pâna în prezent de acest subiect, interesul nul demonstrând înca o data complicitatile la nivel inalt, dar de speta joasa, a celor care au fost si sunt platiti sa apere interesul nostru, interesul contribuabilului român. Continuam prin a prezenta alte afaceri si operatiuni similare, executate pe teritoriul României, care au, fireste, legaturi cu statul român si cu banii publici de care unii nu se pot desparti nici în ruptul capului.

S.C. Alum S.A. -Tulcea – Pioche Consultants Ltd. –Belize

Producatorul de alumina, societatea de stat Alum S.A. –Tulcea, a fost preluat de firma Pioche Consultants Ltd din insulele Belize (de tip off-shore) în luna decembrie a anului 2004, prin intermediul Bursei Electronice R.A.S.D.A.Q., prin achizitionarea participatiei societatii Balli Metal S.A. Bucuresti (67,69% din capitalul Alum), valoarea totala a tranzactiei fiind de peste 7,3 milioane euro. În aceiasi perioada, firma Marco Industries BV, proprietarul S.C. ALRO S.A.-Slatina, a anuntat ca va construi o fabrica de aluminiu similara celei din Tulcea, dar la Cernavoda.
Marco Industries BV a conditionat realizarea acestui proiect de includerea sa printre actionarii la constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare. Totodata, societatea Marco Industries B.V. a cumparat la finele anului 2004, prin producatorul de aluminiu S.C. ALRO Slatina, compania de alumina S.C. Alum -Tulcea cu mult sub pretul real al pietei. Tranzactia de preluare a combinatului tulcean, are si ea o poveste interesanta. Astfel, S.C. Alum -Tulcea fusese preluat de la Grupul Balli din Londra, de catre compania Pioche Consultants Ltd, înregistrata în insulele Belize. În spatele societatii de tip off-shore înmatriculata în Belize se afla un consortiu format din Marco International, Marco Acquisitions U.K. (Londra) si Conef din Bucuresti, care îsi anuntasera în mai multe rânduri intentia de a achizitiona societatea din Tulcea.
“Mintea deschisa” din spatele acestor operatiuni este un cetatean rus, Vitali Matsitski, proprietarul Grupului de firme Rinko. Acesta este un apropiat al grupului de interese coordonat de Victor Pinciuk, ginerele fostului presedinte ucrainean, Leonid Kucima.

Judecatoarea Gabriela Elena Bogasiu – Kallidora Travel Ltd. –Cyprus

Pentru ca în Romania, justitia este “inamovibila”, “intangibila”, “inaccesibila”, iar dosarele sunt complicate si amestecate, familia judecatoarei Gabriela Elena Bogasiu, de la Înalta Curte de Casatie si Justitie, se relaxeaza uneori navigând cu yaht-ul pe Marea Mediterana. Ambarcatiunea utilizata de familia Bogasiu, este înregistrata în documentele oficiale ale Autoritatii Navale Române (A.N.R.) ca fiind un yaht de tip Kalidora, marca Bavaria 42 – Cruiser, de fabricatie germana, în valoare de 150.000 euro.
Yaht-ul Kalidora este un velier de 13 metri, motorizat, folosit frecvent la iesirile pe Mediterana ale sotului judecatoarei Bogasiu, Mihai Bogasiu – fost procuror si actual avocat respectabil, despre care o serie de informari sustin ca este complicele afaceristului Stefan Radulescu, în operatiuni de evaziune fiscala. Si cum justitia si coruptia traiesc în simbioza în România, yaht-ul Kalidora apare ca fiind proprietatea unei firme de tip off-shore înmatriculata în Cipru, respectiv societatea „Kallidora Travel” Ltd.-Cyprus. Desi actionariatul firmei off-shore este acoperit de legislatia cipriota, în mod cu totul întâmplator administratorul declarat (la vedere) este Florin Cernea – o ruda a sotilor Bogasiu.

Ansamblul rezidential “Oasis” Constanta – Rom Real Invest Ltd. -Bermuda

Super proiectul imobiliar „Ansamblul rezidential Oasis”, amplasat în zona Ovidiu Nord a Constantei, are în spate o retea de cinci societati asociate în sistem cascada, iar la centru o societate off- shore din insulele Bermude.
Societatile în cauza sunt administrate de firma Rom Real Invest Ltd. -Bermuda care detine 100% din actiunile celorlalte patru. Administratorii firmei constantene S.C. Rom Estate S.R.L., norvegienii Kay Tonnes Thorkildsen, Jon Gausen si britanicul Shegog Andrew au intrat în atentia Garzii Financiare Constanta, dupa ce au achizitionat zeci de hectare de teren de la diferite persoane fizice din Constanta si Ovidiu, la preturi mult mai mici decât cele practicate în perioada respectiva pe piata imobiliara. Nu pretul mic a fost problema, ci provenienta banilor, tranzactia fiind de fapt o operatiune de spalare de bani, coordonata, în buna traditie a mafiei internationale, prin societatea off-shore din insulele Bermuda.
Într-un mod similar, administratorii de la Rom Estate SRL, dar sub numele S.C. Westhouse Group S.R.L., Gausen, Thorkildsen si Andrew au obtinut avizul de mediu pentru proiectul „PUD ansamblu de locuinte S+P+5E-6E si împrejmuire teren”, amplasat pe strada Duiliu Zamfirescu numarul 34. Aceasta noua societate, respectiv S.C. Westhouse Group S.R.L. are întâmplator ca unic actionar tot off-shore-ul Rom Real Invest Ltd înmatriculat în Bermuda. Terenul din P.U.D., in suprafata de 6556,85 metri patrati, apartine in proportie de aproximativ 50% Westhouse-ului (adica 3006 mp), iar restul suprafetei domeniului public al Primariei Municipiului Constanta.

Nova Bank – Banca Unirea – Alitrade A.G. -Elvetia

Moldoveanul Iurie Cecan, fost presedinte al Centrului de Afaceri Româno-Rus, în prezent seful Casei de Economii si Consemnatiuni (C.E.C.) a Republicii Moldova, numit la propunerea Partidului Comunist, a ocupat functia de director al Bancii NOVA BANK, care a preluat activele fostei Banci Unirea.  Aceasta banca (Unirea) a fost devalizata de un grup de firme de tip off-shore înmatriculate în Elvetia, firme administrate de interpusi rusi, fosti ofiteri. Banca Unirea a fost actionar al societatii DIGICOM SA, controlata de membri importanti ai PD, printre care si fostul consilier de taina al lui Traian Basescu, pe nume Dorin Iacob. La rândul lui, Iacob apare nominalizat în afacerea „Columna”, în care peste 60 de spatii comerciale din Bucuresti au intrat în posesia milionarului Liviu Tudor, magnatul magazinelor economat din Bucuresti. Iacob a fost, pâna în 2001, vicepresedinte al PNR si apropiat al lui Virgil Magureanu, seful PNR, partid absorbit prin fuziune de PD. În urma cu doi ani, oamenii din jurul ex-colonelui SRI Paltânea, al Bancii Unirea, al grupului de la Centrul Oamenilor de Afaceri Româno-Rus au intrat în atentia Oficiului pentru Spalarea Banilor. Paltânea derula afaceri prin societatea PROCONSULT DEVELOPMENT, firma ce apare în evidentele Oficiului ca fiind implicata în operatiuni de spalare de bani. Pe aceasta lista este mentionata NOVA BANK, dar si off-shore-ul ALITRADE din Elvetia (actionar la Banca Unirea).

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top