Interviu

Senatorul Vergil Chițac: „Românii din străinătate trebuie ascultați nu bătuți și gazați!”

Evenimentele petrecute în seara de 10 august în Piața victoriei din București au stârnit multe discuții și luări de poziție oficiale. Presa mondială a taxat intervenția jandarmilor împotriva zecilor de mii de manifestanți, majoritatea români care trăiesc în străinătate. Senatorul Vergil Chițac, militar de carieră, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, a acordat un interviu publicației „Dezvăluiri” pe tema mitingului din seara de vineri, 10 august.

DEZVĂLUIRI: Care este opinia dvs. referitoare la incidentele petrecute în timpul mitingului de vineri seara din Piața Victoriei? 

Vergil CHIȚAC: Acum, după scrisoarea doamnei Viorica Dăncilă adresată președintelui Comisiei Europene Jean-Cloude Juncker mi-e clar că acțiunea Jandarmilor s-a înscris, din păcate, într-un plan guvernamental. Dacă tot nu au putut duce în derizoriu protestul dată fiind amploarea acestuia, s-a planificat o intervenție în forță, decisivă, care să-i pună pe protestatari cu „botul pe labe” ca o lecție de știut pentru cei care vor mai dori să participe la astfel de proteste. Trupele de jandarmi au fost echipate și dotate ca atare, efectivele au fost suplimentate cu detașamente aduse din teritoriu, mașina de propagandă a lansat ideea că s-a evitat o lovitură de stat ca să justifice intervenția în forță și să creeze impresia unui guvern solid, stăpân pe situație. De fapt, au rupt în bătaie românii care protestau ca să le dea o lecție de autoritarism.  Nu a existat decât acest plan care a eșuat, dovadă fiind numărul mare de protestatari de a doua zi în fața cărora jandarmii s-au comportat normal, de data asta. Pe măsură ce informațiile se adună ies la iveală acțiuni intenționate de dezinformare și chiar manipulare a unităților de jandarmi cu scopul de a crea și stimula violența. De exemplu am aflat că cei de la Comandamentul Operațional care au coordonat intervenția jandarmilor, au trimis o echipă la un snack bar Springtime de la parterul unor clădiri din afara pieței, spunând în mod fals că acolo sunt persoane turbulente. În timp ce jandarmii ajunși acolo constatau că totul e normal, cei de la Brigada specială de intervenție au primit de la aceeași sursă informația că jandarmii trimiși sunt atacați violent de protestatari și au decis să intervină în forță. Ei bine, diversiuni de acest tip produse de cei care trebuiau să acționeze profesionist mă fac să cred că, așa cum spuneam, violența a fost premeditată, declanșată și chiar întreținută de cei de la Interne. Toate acestea trebuie anchetate foarte serios de procuratura militară, care are ocazia să închidă gura celor care spun că având o lipsă de cazuistică, procuratura militară are implicit și o problemă de competență. Cum de altfel trebuie să primim răspuns la cea mai importantă întrebare ce trebuie pusă, din punctul meu de vedere. Cine a decis să înarmeze jandarmii cu muniție de război?

DZV: Credeți că Jandarmeria a fost îndreptățită să acționeze în modul în care a făcut-o pentru dispersarea manifestanților?

V.C.: Echilibrul de forțe a fost disproporționat. Intervenția trebuia să-i vizeze pe turbulenți. În schimb jandarmii au gazat și bătut la grămadă! În plus, cei doi jandarmi capturați de grupul agresiv au fost salvați de protestatari. Femeia jandarm era o tânără fără experiență care a fost expusă de superiorii săi și pierdută de camarazi în timpul operațiunii. Mai rău decât atât, unuia dintre cei doi jandarmi i s-a furat pistolul și muniția. Un incident foarte grav care putea genera un carnagiu. Conducerea operativă însă, s-a concentrat pe alergatul mulțimii pe străzile limitrofe în loc să încerce recuperarea armamentului. În următoarele două zile de protest nu s-a mai întâmplat nimic deosebit. Protestatarii agresivi au dispărut, iar trupele de jandarmi și-au diminuat semnificativ dispozitivul din fața clădirii guvernului. După 48 de ore jandarmii reținuseră doar 2 persoane. Totul pare, așa cum am spus, a fi planificat pentru a justifica intervenția în forță asupra manifestanților.

DZV: Care este mesajul pe care România l-a transmis țărilor occidentale după evenimentele de vineri?

V.C.: Scrisoarea doamnei Dăncilă, conținând acuzații nefondate și justificări puerile, întregește imaginea unui stat care regresează în asimilarea valorilor europene. Cele întâmplate le dă apă la moară scepticilor europeni care spun că, de fapt, noi nu credem cu adevărat în aceste valori, că ne-a interesat să intrăm în Uniunea Europeană ca să le luăm banii, nu ca să le asimilăm valorile. Voci autentice, precum a cancelarului austriac, cer explicații imediate, parlamentari europeni cer excluderea PSD din alianța socialistă, alții pun la îndoială capacitatea țării de a asigura conducerea rotativă a Consiliului UE începând de la 01 ianuarie 2019, Washington Post vorbește despre ”guvernul corupt al României a recurs la forța brută, ca răspuns la protestele organizate împotriva atacului său asupra statului de drept”, The Economist întreabă cititorii săi: ”Se poate lupta cu corupția în România, unul dintre cele mai corupte state din UE?”. Acestea și multe altele pot face ca România să devină un stat „paria”, nefrecventabil care se situează la periferia Europei cu consecințe negative asupra economiei și chiar securității naționale.

DZV: Demersul diasporei, de a-și face auzită vocea, și-a atins scopul? 

V.C.: În loc de „diaspora” aș folosi conceptul de „comunitățile de români din străinătate”. Faptul că au venit într-un număr atât de mare înseamnă că le pasă de ce se întâmplă în țara lor și nu au abandonat ideea de a se întoarce. Ei sunt cei mai importanți investitori în România. Din 2007, de când suntem membri UE, au trimis în țară 53 de miliarde de Euro, față de 43 de miliarde de Euro investiții străine directe. Deci trebuie ascultați nu bătuți si gazați! Îi apreciez că și-au rupt zile din concediu pentru acest protest. Din păcate au ajuns victimele unui scenariu politicianist cu toate ingredientele diversiunii de tip sovietic!

 

Actualitate

To Top