Politic

Senatorul Vergil Chițac critică modificările legislative controversate ale actualei guvernări

Într-o postare pe Facebook, Vergil Chițac a lansat o critică la adresa ministrului justiției, în contextul efectelor nefaste ale Legii recursului compensatoriu, promovată de acesta în anul 2017. În urma acestei legi, mii de condamnați – unii pentru fapte periculoase – au fost eliberați, iar unul dintre aceștia a comis o tâlhărie violentă la Alba Iulia. Într-o altă postare, senatorul constănțean se referă la inegalitatea deciziilor Curții Constituționale, care cere președintelui să motiveze refuzul de a desemna un ministru, dar nu cere primului ministru să motiveze remanierea.

Imaginile atacului violent de la Alba Iulia au făcut ocolul întregii țări. Un recidivist eliberat recent ca urmare a aplicării Legii recursului compensatoriu a lovit în figură o tânără, în scara unui bloc, apoi a jefuit-o. În urma atacului, tânăra a ajuns la spital cu pierderi de memorie, iar agresorul a fost identificat ulterior de Poliție, cu ajutorul înregistrării de pe camera de supraveghere.

În acest context, senatorul Vergil Chițac a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care a criticat atât legea cât și pe inițiatorul ei (Tudorel Toader) – un specialist în drept care, judecând după CV-ul său fantastic, ar trebui să manifeste mai multă înțelepciune în domenii cum este cel al eliberării infractorilor periculoși.

„Domnul ministru Toader ni s-a înfățișat ca o eminență cenușie a științelor juridice. Profesor universitar la prima universitate din România, judecător la Curtea Constituțională timp de 10 ani, autopropus la Comisia de la Veneția, îndrumător de doctorat, decan al Facultății de drept, rector, ministru al justiției, notar și toate din 2004. Impresionant nu? Ne aflăm în fața unei stele care s-a născut acum 58 de ani și de 14 ani s-a transformat într-o galaxie. Probabil că nu există în istoria dreptului personalități mai prolifice științific și administrativ. Ei bine, printre genialitățile domniei sale se numără și Legea recursului compensatoriu pe care a promovat-o anul trecut și care a eliberat din închisori peste 9.000 de infractori, din care 3.000 condamnați pentru violuri, lovituri mortale sau alte infracțiuni foarte grave. Unul dintre ei, un dezaxat din Alba Iulia, a nenorocit ieri o tânără frumoasă și nevinovată. 
Și totuși…să nu uităm! În anul 2006 domnul Tudorel Toader era unul dintre sutele de profesori de drept din România. Însă spre deosebire de toți ceilalți, unii din ce am auzit mult mai buni, domnul Toader a cunoscut pe cine trebuia. Un interlop politic pe numele său Relu Fenechiu, tot din Iași, l-a luat de mânuță și l-a impus ca propunere la Curtea Constituțională din partea PNL. Iată deci că genialitatea domnului Toader are o geneză politică inițiată de un pușcăriaș. Uite cum adevărul ascuns, transformă o galaxie într-un nor de praf cosmic!” a declarat pe Facebook senatorul constănțean.

Remanierea – o stradă cu sens unic

Un alt subiect atins de senatorul Chițac este cel al recentei remanieri, care a readus în discuție decizia Curții Constituționale prin care se limitează abilitatea președintelui de a se opune numirii – mai mult sau mai puțin oportune – a unor noi miniștri. Vergil Chițac notează corect că decizia Curții Constituționale ce reglementează acest aspect lasă loc de interpretări și creează un dezechilibru între guvern și președinte.

„Nu comentez decizia Curții Constituționale conform căreia președintele poate să refuze o singură dată, motivat, o propunere de ministru ce vine din partea primului ministru, în cadrul unei remanieri guvernamentale. De ce (dacă sunt motive) nu poate să refuze și a doua oară, nu știm. Adicătelea a doua oară poate fi nominalizat un oligofren și președintele trebuie să-l accepte? Însă tocmai pentru că justiția și constituția se întemeiază pe bun simț, întreb și eu…dacă președintele trebuie să motiveze refuzul unei nominalizări, de ce primul ministru care înlocuiește un ministru nu trebuie să motiveze înlocuirea?” a declarat senatorul Chițac.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top