Politic

Senatorul Ștefan Mihu atrage atenția asupra necesității unei coerențe sporite privind gestionarea stării de alertă

Senatorul Ștefan Mihu a adresat o interpelare către ministrul Afacerilor Interne si ministrul Sănătății în care atrage atenția asupra necesității unei coerențe sporite privind gestionarea stării de alertă.

Începând cu data de 15 mai, țara noastră a intrat în starea de alertă, în contextul pandemiei de coronavirus, demers însoțit de o anumită relaxare a măsurilor restrictive, impuse, anterior, de starea de urgență. Până aici, nimic neobișnuit, majoritatea țărilor care au depășit deja vârful de « sarcină » al numărului de cazuri de infectare, au recurs deja la măsuri similare.
Inadvertențele și, daca vreți, anomaliile încep însă din momentul în care s-a pus problema transpunerii în practică a măsurilor impuse de gestionarea stării de alertă! Dincolo de întârzierile impardonabile cu care „specialiștii” guvernamentali au înțeles să vină cu reglementările și precizările de rigoare în domeniu, survenite la doar câteva minute anterioare intrării propriu-zise în starea de alertă, surprind, din nou, în mod neplăcut bâlbele frecvente și lipsa de coerență existente în recomandările, nu de puține ori, contradictorii făcute populației, care nu fac altceva decât să producă confuzie și incertitudine în rândul cetățenilor !
Am să încerc, să enumăr, în mod succint, doar câteva dintre ele !
O primă chestiune, mai mult decât dureroasă, privește dreptul cetațeanului la sănătate, în general, dincolo de pandemia de coronavirus ! Este vorba de bolnavii cronici, având diverse afecțiuni grave, multe în faza terminală, cărora li s-a interzis, pur și simplu, dreptul la sănătate, închizându-li-se ușa în nas, atunci când au solicitat servicii de asistență medicală ! Oare câte mii sau poate – Doamne ferește – zeci de mii dintre acești cetățeni au pierdut lupta cu boala, murind cu zile, în ultimele două luni, doar pentru faptul că guvernul este atât de « profesionist » încât a ignorat să se achite de o asemenea obligație elementară ! Nimic din conținutul ultimei OUG nu face vreo referire la necesitatea rezolvării urgente a acestei situații, aspect cu care, sper că sunteti de acord cu mine, nu mai suportă nici un fel de amânare !
M-aș referi, apoi, cu permisiunea dvs., la un subiect intens vehiculat în aceste zile în spațiul public. Este vorba de purtarea măștilor de protecție. Până de curând, spoturile publicitare difuzate pe toate canalele mass-media – finanțate din banul public și avizate de « specialiștii » guvernului – îndemnau în mod aberant cetățenii să nu poarte măști de protecție decât dacă au simptome de răceală sau gripă, deși peste tot în lumea civilizată, abordarea era complet diferită! Oare explicația era legată de faptul că guvernul nu era încă în măsură să asigure aprovizionarea populației cu așa ceva sau poate ca firmele de casă ale PNL-ului, unele apărute peste noapte, nu erau pregatite, la momentul respectiv, să asigure măști de protecție !
În prezent, masajele în domeniu sunt complet contrare, « purtați măști de protecție », indiferent de starea de sănătate a cetățeanului. Cu toate acestea, similar cu situația anterioară, multe dintre mesaje sunt superficial și neglijent elaborate. Spre exemplu, dacă măștile sunt obligatorii în spații închise, de ce asemenea cerințe nu sunt însoțite de obligativitatea tuturor instituțiilor și agenților economici, inclusiv supermarket-uri, farmacii, etc, de a oferi gratuit sau contra-cost respectivele accesorii, cu rol vital în prevenirea răspândirii maladiei ? Pe de altă parte, în spațiile deschise, se specifică că măștile de protecție nu sunt obligatorii, omițându-se să se precizeze că în condiții de aglomerație stradală și, în general, ambientală, maștile de protecție sunt, în continuare, absolut necesare !
Ne întrebăm, apoi, în ce fel se achită guvernul de obligația elementară a protejării persoanelor cele mai defavorizate din punct de vedere social în fața pandemiei, inclusiv prin furnizarea gratuită, către acestea, în anumite condiții, a maștilor de protecție ?
De parcă toate acestea nu ar fi fost suficiente, am asistat, cu totii stupefiați, în ultimele zile, la cozile interminabile, pe mulți kilometri, apărute, din nou, la multe puncte de frontieră, mai ales la granițele vestice ale țării. Oare guvernul, atunci când a anunțat măsuri de redeschidere, fie și parțială, a unor puncte de frontieră, nu a putut anticipa și preîntâmpina aglomerația existența în prezent în locurile respective, apreciate pe bună dreptate drept adevărate « bombe epidemiologice », din perspectiva ignorării flagrante a măsurilor impuse de pandemia de coronavirus ?
Nu în ultimul rând, chiar și acum, la peste 72 de ore de la instituirea stării de alertă, nenumărate canale TV/ social media difuzează unele spoturi publicitare corespunzătoare stării de urgență, cu mesaje anacronice și discriminatorii, din perspectiva drepturilor omului, referitoare la persoanele vârstnice, cărora li se cere în mod imperativ « să rămână acasă »! Dincolo de caracterul aberant și total nesănătos, la orice vârstă, al unor asemenea « indicații », după două luni de imobilizare domestică, mesajele respective sunt complet nocive, daca nu chiar toxice în cazul persoanelor trecute de prima tinerețe, pentru care ideea de a se mișca si a fi active nu mai este doar un sport sau un hobby, ci tinde să devină o necesitate sinonimă cu menținerea sănătații și a vieții! În plus, o asemenea abordare a responsabililor guvernamentali, care gestionează criza epidemiologică și starea de alertă, propagă și cultivă în mod insidios confuzie, temeri și nesiguranță în rândul acestei categorii de populație, care, altfel, este prima la plătitul taxelor și impozitelor !
Față de cele de mai sus, vă rog să precizați, domnilor miniștri, măsurile concrete pe care le preconizați în vederea remedierii inadvertențelor și anomaliilor, unele foarte grave, care persistă încă, din păcate, în pachetul de măsuri anunțat de guvern privind gestionarea stării de alertă, a declarat Ștefan Mihu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top