Fără categorie

Semnarea Tratatului de la Lisabona- un pas inainte pentru Europa

Semnarea Tratatului de la Lisabona- un pas inainte pentru Europa
Semnarea Tratatului de la Lisabona- un pas inainte pentru EuropaAzi, 13 decembrie a.c., sefii de stat si de guvern ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au semnat la Lisabona Tratatul de Reformã. Delegatia Romaniei care a participat la acet eveniment a fost condusa de Presedintele Romaniei, Traian Basescu si de Primul Ministru Calin Popescu Tariceanu. Din componenta delegatiei Romaniei la acest eveniment a facut parte si seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea. Ceremonia de semnare marcheaza sfârsitul unui proces de revizuire a Tratatelor Uniunii, demarat în urmã cu 6 ani la nivel european, dar si începutul unui proces de ratificare în statele membre, absolut necesar pentru ca acest Tratat sã poatã intra în vigoare la 1 ianuarie 2009. Acest document este un compromis de succes, dupã referendum-urile esuate referitoare la proiectul de Tratat Constituþional din Franta si Olanda din 2005 si urmând perioadei de reflecþie cu privire la viitorul Europei. El va pune bazele unui cadru instituþional stabil care va per…

Semnarea Tratatului de la Lisabona- un pas inainte pentru EuropaAzi, 13 decembrie a.c., sefii de stat si de guvern ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au semnat la Lisabona Tratatul de Reformã. Delegatia Romaniei care a participat la acet eveniment a fost condusa de Presedintele Romaniei, Traian Basescu si de Primul Ministru Calin Popescu Tariceanu. Din componenta delegatiei Romaniei la acest eveniment a facut parte si seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea. Ceremonia de semnare marcheaza sfârsitul unui proces de revizuire a Tratatelor Uniunii, demarat în urmã cu 6 ani la nivel european, dar si începutul unui proces de ratificare în statele membre, absolut necesar pentru ca acest Tratat sã poatã intra în vigoare la 1 ianuarie 2009. Acest document este un compromis de succes, dupã referendum-urile esuate referitoare la proiectul de Tratat Constituþional din Franta si Olanda din 2005 si urmând perioadei de reflecþie cu privire la viitorul Europei. El va pune bazele unui cadru instituþional stabil care va permite Uniunii o functionare eficientã pentru a putea face astfel fatã provocãrilor globale.

Ratificarea acestui tratat se va realiza în marea majoritate a statelor membre pe cale parlamentarã. Irlanda este, la acest moment, singurul stat membru care, în baza procedurilor sale constitutionale interne, a optat pentru ratificarea prin referendum.

Ceea ce va constitui însã o provocare pentru perioada urmãtoare este modul în care vor fi implementate aranjamentele institutionale prevãzute de noul Tratat, respectiv desemnarea Presedintelui Consiliului European, Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, precum si crearea Serviciului European de Acþiune Externã.
Tot astazi, Comisia Europeana a lansat si un site dedicat Tratatului, care explica, intr-un mod accesibil publicului larg, reformele institutionale si schimbarile aduse politicilor UE incluse in Tratat.

Pentru a descarca varianta finala a Tratatului de la Lisabona, apasati aici:
http://europa.eu/lisbon_treaty

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top