Actualitate

Seminar despre agricultură ecologică și turism responsabil, desfășurat la Tulcea

Seminarul „Agricultura Ecologică – Pilon de Susținere al Turismului Responsabil în Delta Dunării”
Consiliul Județean Tulcea și Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD) au organizat vineri, 15 martie 2019, seminarul „Agricultura Ecologică – Pilon de Susținere al Turismului Responsabil în Delta Dunării”. Evenimentul a avut loc la sediul Consiliului Județean Tulcea, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu și a președintelui Asociației de Management al Destinației Turistice, Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Țibuleac.
Seminarul „Agricultura ecologică – pilon de susținere al turismului responsabil în Delta Dunării“, care s-a desfășurat sub înaltul patronaj al fostului Președinte al Republicii Federale Germania, domnul Christian Wulff, a fost moderat de Cătălin Țibuleac, președintele AMDTDD, și a avut ca scop principal identificarea mecanismelor pentru integrarea produselor eco/agricultura ecologică în dezvoltarea sustenabilă a turismului în destinația turistică Delta Dunării și Dobrogea de Nord. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Bio Danubius Cluster și Delta Organic Crops SCS.


Au mai participat domnul Kai Hennig, ministru plenipotențiar, adjunct al șefului misiunii diplomatice a Republicii Federale Germania la București, reprezentanți ai Guvernului și ai Parlamentului României, Lucian Furdui, prefectul județului Tulcea reprezentanți ai mediului de afaceri, precum și primarii localităților din județul Tulcea. Conducerea Consiliului Județean Tulcea a mai fost reprezentată de vicepreședinții Dumitru Mergeani și Petre Badea și de administratorul public al județului, Vasile Strat.
Obiectivele întâlnirii au fost: Identificarea mecanismelor pentru integrarea produselor eco și agricultura ecologică în dezvoltarea sustenabilă a turismului în destinația turistică Delta Dunării și Dobrogea de Nord; Brandul integrat de destinație – mijloc pentru consolidarea agriculturii ecologice și a turismului responsabil – piloni pentru dezvoltarea durabilă a județului Tulcea; Crearea de standard privat pentru certificarea produselor ecologice; Punctele gastronomice locale – dezvoltarea sustenabilă a turismului în destinație, prin integrarea activă a comunităților locale.


În debutul seminarului, fostul preşedinte al Republicii Federale Germania, Christian Wulff, a vorbit despre necesitatea găsirii unor soluţii pentru principalele provocări, lipsa forţei de muncă şi a predictibilităţii pentru mediul de afaceri, şi a apreciat potenţialul biologic al zonei. „Piaţa este în creştere pentru produsele bio. Aveţi un sol optim, o climă excelentă”, a precizat Christian Wulff. Potrivit reprezentanţilor firmelor private, Delta Dunării şi-ar putea dubla suprafaţa cultivată ecologic în ultimii ani, în prezent agricultura bio ocupând circa 18.000 de hectare în rezervaţie.
„Seminarul acesta este deosebit de important pentru Tulcea ca perspectivă de viitor. Spun asta pentru că în urmă cu mai mulți ani s-a pornit o strategie pentru dezvoltarea județului Tulcea, realizată cu sprijinul Băncii Mondiale, care a avut ca piloni importanți tocmai agricultura ecologică și turismul. Agricultura ecologică reprezintă pentru județul Tulcea drumul cel mai important pe care trebuie să-l parcurgă, printr-un parteneriat cu companii de prestigiu, care ne pot sprijini în ceea ce privește know-how-ul și mă refer la companiile germane dar și alte companii din Uniunea Euopeană. Județul are un potențial extraordinar în ceea ce privește agricultura ecologică, datorită condițiilor geografice și luăm în calcul aici Delta Dunării, cu restricțiile de mediu aferente (…) Aveți toată susținerea Consiliului Județean în ceea ce privește dezvoltarea agriculturii ecologice, pentru că este un pilon de sprijin important pentru dezvoltarea județului. Combinând agricultura ecologică și turismul responsabil, cred că viitorul județului Tulcea va fi unul sănătos, un viitor asigurat“, a declarat Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea.
Ministrul plenipotenţiar şi însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Germaniei în România, Henning Kai, a menţionat că schimburile de afaceri româno-germane au ajuns la 30 de miliarde de euro. „Sunt peste 7.500 de firme germane active, cu o contribuţie de 13% la capital, ceea ce face din Germania al doilea investitor ca mărime în România. Am creat prin firmele germane 250.000 de locuri de muncă. Sunt cifre care prezintă doar simbolic interconectarea dintre sistemele noastre economice”, a precizat Hennig Kai.
Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Botănoiu, a declarat că România şi-a propus ca, în anul 2021, să aibă 500.000 de hectare certificate ecologic, a declarat vineri, la Tulcea. „România a decis să nu susţină plafonarea, ci partea de reaşezare a plăţilor directe la nivel european, măsurile de cercetare, instalarea tinerilor în mediul rural şi obiectivul ambiţios ca, în anul 2021, să ajungem la 500.000 de hectare cultivate bio”, a precizat reprezentantul MADR, menționând, de asemenea, că judeţul Tulcea deţine 73.000 de hectare culitvate ecologic. Acesta a subliniat importanţa pieţei de desfacere, a parteneriatelor în afaceri şi a finanţărilor în domeniu.
Dintre reprezentanții pieței și specialiști, au prezentat alocuțiuni Costin LIANU – conferențiar doctor universitar manager internaționalizare BIO Danubius: ”Clusterul BIODANUBIUS – etapă inteligentă pentru viitorul agriculturii ecologice în Delta Dunării”; Thomas Hermann THURING – Delta Organic Crops SCS – ”Agricultura ecologică – deziderat în dezvoltarea Deltei Dunării”; Hennig KAI – ambasada Germaniei – relațiile economice româno-germane – ”Șansă pentru viitor”; Christian WULFF – fostul președinte al Republicii Federale Germania – despre parteneriatul româno-german.
De asemenea, au mai prezentat alocuțiuni Ivan Patzaichin – ambasador al Eco-Turismului în România: ”Tradiția te învață cel mai bine – punctele gastronomice locale, pescaturismul”; Dragoș ANASTASIU – Președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană; Lucian SIMION – deputat în Parlamentul României: „Legislație aplicată pentru o agricultură ecologică”, Anca Nedea Pavel – directorul executiv al Organizației Patronale Mamaia – Constanța: ”Turismul sustenabil în Delta Dunării – deziderat pragmatic sau utopie?”, Aurel BORȘAN – președintele Fundației ”Amfiteatru”: ”Valorificarea identităților locale prin turism responsabil”; și Eniko MATYUS – manager general Cluster Regional pentru Turism Balneologic: ”Specializare inteligentă prin Clusterele Regionale – Clusterul Regional Balneoturistic Transylvania”.
„Agricultura ecologică este în primul rând o modalitate de valorificare superioară a produsului agricol, prin introducerea în lanțul alimentar scurt generat de turism. Seminarul a permis identificarea liantului dintre agricultura ecologică și turismul responsabil: alimentul bio. Trebuie să ținem cont de faptul că alimentul bio este, practic, produsul finit, care ajunge direct la turistul venit să viziteze Delta Dunării. Este lăudabilă concentrarea demersurilor la nivel județean și guvernamental, pentru armonizarea legislației cu privire la activitățile economice nepoluante desfășurate în Delta Dunării. De asemenea, ne ajută foarte mult conștientizarea, de către decidenții politici și de către mediul afaceri, a importanței agriculturii ecologice și a activităților nepoluante în dezvoltarea sustenabilă a județului. Cu ocazia acestui seminar am discutat și necesitatea definirii corecte și a implementării conceptului de bioeconomie în Delta Dunării, care va reprezinta fundamentul unei noi alocări de fonduri europene 2021-2027, pentru integrarea în Strategia Dunării”, a declarant Cătălin Țibuleac, președintele AMDTDD.
AMDTDD subliniază, de asemenea, necesitatea definirii Brandului integrat de destinație – concept unitar pentru integrarea agriculturii ecologice, a turismului responsabil, a bio economiei – armonizarea în acest sens a eforturilor Consiliului Județean Tulcea, Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării, Institutul Național Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Clusterul Bio Danubius și mediul de afaceri.

Sponsorii evenimentului au fost AMDTDD, Bio Consulting Center Delta, Delta Organic Crops, LTA Mondial, Sofimih Fishing SRL, Tolil Company SRL, Frații Calciu SRL, SC Grup Norofert Organics, ALCOVIN Vinuri de Măcin, Crama Hamangia, Moesys by Angelo, Complex Hotelier Delta.

Despre AMDTDD

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării este o organizație neguvernamentală, cu personalitate juridică, înființată în luna aprilie 2018, cu scopul de a promova și de a dezvolta, pe termen scurt, mediu și lung, Delta Dunării și Dobrogea de Nord. Membrii asociației sunt: Consiliul Județean Tulcea; Primăria Municipiului Tulcea; Primăria Comunei Jurilovca, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Judeţeană Tulcea, „Complex Delta” S.R.L; „Europolis” S.A. „Holbina – Trei Bibani” S.R.L.; „Navlomar Maritime” S.R.L., Complex Cormoran; Complex Egreta Hidroturism; Asociaţia Eco Delta Dunării, formată din: Complex Green Village; Green Delta Tour S.R.L.; Touring Delta S.R.L.; Ibis S.R.L.; Descoperă Delta Dunării S.R.L.; Compania de Turism S.R.L. Ivan Patzaichin; Eden Travel Partener SRL; Hotel Delta Est – Sulina; Asociația operatorilor din agricultura ecologică „Bio România” – filiala Tulcea.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top