Litoralul românesc

Șeful de la Investigarea Fraudelor, Ioan Tomescu mușamalizează o anchetă pentru a-și proteja rudele?

Primarul din Bărăganu descoperă nereguli cu terenuri, Poliția Județeană le ascunde!?

Ziarul Dezvăluiri a publicat în urmă cu o săptămână un material despre „terenurile fantomă” de la Bărăganu, cele 300 de hectare de pământ, exploatate fără drept de un grup de arendași din Mereni, cu sprijinul fostului primar din acea localitate, Gheorghe Chiriac. Edilul din Bărăganu, Titu Neague a demarat o amplă acțiune de preluare a parcelelor cu bucluc, terenuri care apar pe hârtie în proprietatea comunei sale dar care în realitate, sunt administrate de către afaceriștii din Mereni. În acest timp, 170 de familii îndreptățite să fie puse în posesie, conform legii, pe acele loturi, plâng degeaba pe la ușile instituțiilor. Neregulile comise în acest caz al terenurilor fantomă au fost aduse la cunoștința autorităților dar acestea nu au făcut nimic pentru îndreptarea situației. Mai mult, comandantul Serviciului de Investigare al Fraudelor din IPJ Constanța, comisar șef Ioan Tomescu, cel îndrituit să scoată la iveală întreaga tărășenie, nu a încercat mai deloc să afle care este adevărul. Motivul cercetării superficiale pare să fie acela că Tomescu este rudă de gradul I chiar cu arendașii din Mereni, care exploatează terenurile fantomă! Fiul său, Nicolae Tomescu, inspector în cadrul aceluiași serviciu IPJ a fost trimis la fața locului să cerceteze speța dar, ca prin minune, nu a găsit nicio neregulă cu privire la pământul aflat în arenda rudelor sale.

Un articol de Cristian CEALERA

 

Primarul din Bărăganu a cerut IPJ-ului să schimbe membrii Comisiei de Anchetă, motivând incompatibilitatea comisarului de la Investigarea Fraudelor, dar comandantul Inspectoratului de la acea vreme, Valentin Burlacu a răspuns printr-o adresă, menționând că nu vede niciun motiv pentru a-l schimba pe Tomescu de la instrumentarea acestui dosar.  Afirmația fostului comandant IPJ surprinde, întrucât Tomescu era clar în stare de incompatibilitate, fiind văr primar cu arendașii Ion și Sofia Radu, doi dintre cei care administrează fără drept terenurile care se cuvin oamenilor din Bărăganu. Burlacu nu mai este în prezent angajat al IPJ Constanța, ci al Direcției Generale Anticorupție. Numele său a fost implicat în mai multe dosare ale ultimelor luni, unul dintre acestea fiind acuzația pentru presupuse fapte de corupție formulată la adresa primarului Nicolae Matei, din Năvodari, și care a condus la arestarea preventivă a acestui edil.

Investigatorii nu au investigat nimic

Ioan Tomescu este acuzat de subiectivism în instrumentarea acestui dosar iar rudele sale par să fi fost protejate Cum altfel se poate explica faptul că  polițistul nu a luat niciodată declarații celor care exploatează terenurile, nici verilor săi  Ion și Sofia Radu, dar nici celorlalți arendași. Printre aceștia se numără Virgil Lisandru dar și un interpus al fostului primar din Mereni, Gheorghe Chiriac, cel care a fost implicat de la început în această speță și despre care oamenii din zonă afirmă că „și-ar fi tras” 70 de hectare din terenul luat de la Bărăganu. Deși declarația lui Chiriac ar fi putut fi hotărâtoare în acest caz, Tomescu a „uitat” să îl audieze pe fostul edil, un personaj cheie în această mega afacere. Titu Neague încearcă să facă dreptate și să preia în posesie terenurile din proprietatea comunei sale dar încercarea sa legitimă a fost presărată cu numeroase obstacole de netrecut.
„Din păcate, nu se întâmplă nimic bun în acest caz. Avem acest teren intabulat, este proprietatea noastră, dar nu putem nici să îl retrocedăm oamenilor și nici nu se poate lucra de către aceștia, întrucât este exploatat de arendașii din Mereni. Primăria din Mereni a încheiat contracte cu arendașii pentru un teren care ne aparține, motivând o așa-zisă repunere în situația anterioară. Nu există nicio cale legală de atac, poți doar să faci plângere împotriva procurorului de caz dar superiorul său nu o rezolvă. Până acum am făcut vreo 30 de plângeri dar superiorul celui ce s-a ocupat de caz a trimis dosarul la Tribunalul Constanța, cei de acolo l-au trimis la Judecătoria Mangalia iar aceștia dau plângerea ca inadmisibilă” a mai declarat Titu Neague, primarul din Bărăganu.

O repunere în situația anterioară?

Ciudat în această speță este faptul că procurorul a dispus o „restitutio in integrum”, repunere în situația anterioară, care nu a fost însă efectuată așa cum ar fi trebuit. Dacă aceasta ar fi interpretată corect, s-ar concluziona clar că Bărăganu are dreptatea de partea sa. De ce spunem acest lucru? Să reamintim un pic speța: Din momentul colectivizării, proprietarii de pământ s-au organizat la nivelul întregii țări în GAC-uri (Gospodării Agricole Comune). 600 de hectare de teren agricol aparțineau în acel moment comunei Bărăganu. În 1968 are loc însă reorganizarea teritorială, satul Bărăganu (cu o parte din terenuri) este alipit la comuna Cumpăna iar satul Lanurile (cu ale sale suprafețe), trece în subordinea comunei Mereni. În 2003 se reînființează comuna Bărăganu prin Legea 675, care menționa clar „delimitarea comunelor este cea din 1968”. Aceasta ar fi trebuit să fie situația anterioară de care să țină seama procurorii. Concluzia: din cele 600 de hectare care au făcut obiectul delimitării, 300 au făcut obiectul unor puneri în posesie iar 300, venite la un moment dat pe filiera IAS Topraisar, sunt cele care fac obiectul scandalului de acum. În 2007 această suprafață a făcut obiectul unui PUZ al primăriei Bărăganu. În 2011, când a venit la conducerea comunei, Titu Neague a găsit PUZ-ul dar terenurile nu erau inventariate și nici preluate pentru exploatare.

Pământul nu mai există dar se lucrează!?

Suprafața de 300 de hectare (din lotul inițial de 600) nu a ajuns niciodată la proprietarii de drept din Bărăganu. Timp de 17 ani a fost lucrată de verii comisarului Tomescu și de ceilalți arendași protejați de primarul din Mereni, Gheorghe Chiriac. Contractele arendașilor conțin sume ridicole, de 150 de lei anual pe fiecare hectar, în condițiile în care subvențiile agricole erau de cel puțin 600 de lei pe hectar. Când au mers să ceară punerea în posesie, înainte de a veni Neague, oamenii au fost informați că pământurile lor arabile nu mai există și au fost trimiși la Bugetul de Stat pentru a cere despăgubiri. La un moment dat, primarul Chiriac se plângea oamenilor că nu există teren arabil și că el are la dispozițe doar islaz. Ulterior, comuna Bărăganu a aflat dintr-o adresă a Ministerului Agriculturii că cele 300 de hectare nu aveau cum să fie niciodată islaz.! Scandalul terenului aflat în proprietatea comunei Bărăganu dar exploatat de cei din Mereni este încă departe de a se fi încheiat. Ce este ciudat este faptul că încercând să rezolve problema oamenilor din comuna sa, primarul Titu Neague s-a trezit ca fiind cel cercetat de către Tomescu pentru tot felul de nereguli închipuite…

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top